Antonino Vadalà, člověk s vazbami na mafii i politiku, byl propuštěn z vězení

Nepravomocně odsouzeného obchodníka s kokainem a člověka s vazbami na italskou mafii ´Ndrangheta, Antonina Vadalu, propustili v pátek 18. února 2022 z vězení. Důvodem má být procesní chyba. Vadalà se na Slovensku proslavil mimo jiné tím, že měl za milenku nejvyšší státní poradkyni tehdejšího premiéra Roberta Fica. Investigace.cz na zmapování podnikání Antonina Vadaly spolupracovala se zavražděným novinářem Jánem Kuciakem.

Důvodem k propuštění Antonina Vadaly z vězení má být procesní chyba. Tím pádem má dojít k obnovení soudního procesu. Itálie má soudy tří úrovní: zatímco soudy první a druhé úrovně shledaly Antonina Vadalu vinným, takzvaný kasační soud dal za pravdu obhájcům Vadaly a uznal procesní chybu, kterou předchozí dva soudy nezohlednily. Soudní proces se tak vrací na začátek. Zároveň to znamená, že Antonino Vadalà byl propuštěn z vězení a policie ho nijak aktivně nemonitoruje. Vadalà byl původně odsouzen k devíti letům a čtyřem měsícům odnětí svobody za příslušnost k mafii a obchodování s kokainem.

Antonino Vadalà prohlásil, že zůstává v Itálii, a to v městečku Bova v Kalábrii.

Zrozeny z chaosu: Jak mafie ovládly Slovensko

Kdo je to Vadalà

V roce 2012 zachytila italská protimafiánská jednotka telefonický rozhovor mezi tehdejším předsedou slovenské vlády Robertem Ficem a Antoninem Vadalou, který se nesl ve velmi přátelském tónu. Nahrávka telefonátu vznikla v rámci policejní operace, která Vadalu monitorovala. Jeho jméno se totiž pravidelně objevovalo v policejních spisech, které se zaměřovaly na členy nejmocnější mafie světa, ´Ndranghety. Vadalà ze Slovenska pomalu rozbíhal globální kokainový byznys. Podle svých slov k tomu využíval zkorumpovaných slovenských celníků, kteří pašování kokainu kryli. Celníci byli s Vadalovým byznysem propojení i jinak. Vadalova firma Bovinex Europa, zastupovaná synem prokurátora Františkem Bickem, pronajímala Celní správě Slovenské republiky sklady.

Robert Fico popírá, že by Antonina Vadalu znal. Autenticitu nahrávky nám nicméně potvrdila italská prokuratura.

Kokainoví kovbojové

Antonino Vadalà žil více než 14 let na východním Slovensku, a to až do doby, než se stal jedním z podezřelých ze zosnování vraždy Jána Kuciaka. Investigativní novinář totiž před svou smrtí, společně s týmem investigace.cz a italskými novináři z IrpiMedia, dokončoval text o propojení nejmocnější italské mafie ´Ndrangheta a tehdejšího slovenského premiéra Roberta Fica. Spojkou mezi nimi byla Mária Trošková, někdejší finalistka Miss Universe Slovensko a Vadalova milenka, se kterou dokonce plánoval svatbu. Trošková ale byla zároveň jedním z nejbližších spolupracovníků tehdejšího slovenského premiéra a jednoho z nejmocnějších mužů v zemi, Roberta Fica.

Na Slovensku chtěl Vadalà využívat své slovenské firmy k tomu, aby posílal platby za kokain do Jižní Ameriky. Dovoz ekvádorského kokainu Vadalà maskoval krevetami, které kupoval od jednoho z největších zpracovatelů mořských produktů v Ekvádoru. K financování používal svou slovenskou společnost Terra Real s.r.o., přes kterou poslal peníze na účet firmy italského policejního agenta „8067“, který ho skrytě monitoroval. Nejprve šlo o částku 175 tisíc eur (4 miliony 375 tisíc korun). Později doplatil dalších 53 tisíc eur v hotovosti (1 milion 325 tisíc korun). Tyto peníze měly pokrýt nákup krevet a 70 kilo kokainu.

Autorka textu: Pavla Holcová
Zdroj úvodní fotografie: Facebook Antonina Vadaly
Tento text vznikl díky podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podporujte naši práci.