Zlaté písky Dubaje neztrácí svůj lesk

Washingtonský think-tank Carnegieho nadační fond pro mezinárodní mír (Carnegie Endowment for International Peace) vydal zprávu, podle které je Dubaj stále rájem praní špinavých peněz, vyhledávaným zločinci a zkorumpovanými politiky. 

Dubaj je jedním ze sedmi emirátů tvořících Spojené arabské emiráty (SAE). Díky své strategické poloze se během posledních několika let stal významným obchodním centrem, jedním z největších trhů se zlatem na světě a důležitým dopravním uzlem v půli cesty mezi Londýnem a Singapurem. Zároveň to odtud už není daleko ani do Číny. Podle reportu je sice většina transakcí naprosto legální, část novodobé prosperity Dubaje ale spočívá ve „stabilním proudu nezákonných výnosů z korupce a zločinu“.

Zpráva uvádí, že tento přítok nelegálních financí pomohl nakopnout dubajský rozkvétající trh s nemovitostmi, přispěl ke zbohatnutí vládnoucích elit a proměnil Dubaj v jeden z nejvýznamnějších trhů se zlatem na světě. Dubajské elity i mezinárodní společenství ale zároveň přivírají oči nad obcházením zákonů a jinými nekalými praktikami, čímž Dubaji ještě více napomáhají v tom, aby se stal globálně atraktivním pro praní špinavých peněz.

Podle reportu navíc emirátní regulátoři, úředníci i policejní složky minimálně vědí o tom, že se Dubaj používá jako prostředník nezákonných finančních transakcí. „Je to jedna z vlastností dubajské ekonomiky, ne její chyba,“ píše se v reportu.

Pro zločince a korupčníky je především lákavá netransparentnost Dubaje v oblasti financí. Podle mezinárodní organizace Tax Justice Network jsou SAE v čele s Dubají na 10. místě jejich Indexu finančního tajemství za rok 2020, jenž hodnotí míru tajnosti a rozsah offshorových finančních aktivit jednotlivých států. Podvodníky dále přitahuje i možnost platit za nemovitosti v hotovosti a téměř nulová nutnost doložit původ peněz. Do nemovitostí zde investovali například afghánští vojevůdci, ruští mafiáni, nigerijští kleptokrati nebo východoafričtí pašeráci zlata.

Podle informací z projektu Zlaté písky Dubaje z roku 2018, v rámci kterého investigace.cz spolu s OCCRP a nevládní organizací C4ADS mapovala vlastnické struktury nemovitostí v Dubaji, patří k dubajským majitelům také 31 Čechů. Mezi nimi například podnikatel a lobbista Ivo Rittig, bývalý ministr dopravy a někdejší vlastník fotbalové Slavie Aleš Řebíček nebo Vladimír Repáč, majitel stavební firmy obviněný z poškozování finančních zájmů Evropské unie v kauze ROP Severozápad.

Zlaté písky Dubaje

Autor textu: Lukáš Nechvátal

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.