#zesvěta: Záhada na Jadranu

Mezivolební týden je skoro za námi a my přinášíme světové novinky, které Vás na chvíli vyvedou z bludiště prezidentské kampaně. V Chorvatsku zmizela loď, kterou evidentně ukradli její vlastní majitelé. Západ se angažuje v myanmarských zvěrstvech a Čína stupňuje nátlak a výhrůžky vůči Tchaj-wanu, který už do záloh armády povolává i ženy. Třešničkou na dortu pak může být vyhlášení tyrana roku. Tak pojďme na to! 

#1 Jak ukrást vlastní loď? 

Z chorvatského přístavu Betina se vypařila 35 metrů dlouhá jachta Irina Vu, která patří ruským oligarchům a Putinovým kamarádům, Ališeru Usmanovovi a jeho ženě Irině. Kvůli ruské agresi je Irina Vu pod sankcemi EU, Velké Británie a USA, což ji z přístavu zakazuje vyplout. Navzdory tomu jachta z Betiny 6. října večer bez problémů vyplula a o tři dny později byla lokalizována v tureckém přístavu Didim. Podle vysoce postavených zdrojů se tak údajně stalo proto, že chorvatská policie neměla žádné informace o tom, že odplutí jachty je zakázáno. Tím pádem mohla pohraniční stráž manželům majitelům na jejich romantické plavbě při měsíčku ještě zamávat. Chorvatské úřady se o říjnovém zmizení dozvěděly až tento týden a společně s mezinárodními agenturami „krádež“ vyšetřují, přičemž s vysokou pravděpodobností disponují jmény všech lodních pasažérů z oné osudné noci. 

Všechny podrobnosti se můžete dočíst na webu JutarnjiLIST.

#2 Krev barmských obyvatel na rukách Západu

Globální společnosti z Evropy, Asie a Severní Ameriky dodávají Myanmaru materiál, z něhož se vyrábějí zbraně pro vojenskou juntu. Díky zprávě Zvláštního vyšetřovacího sboru pro Myanmar víme, že stroje, suroviny a technologie dodávají firmy se sídlem v Německu, Francii, Rakousku a USA. Armáda násilně ovládla Myanmar v únoru 2021, od té doby zabila už téměř 3 000 lidí a 18 000 jich zadržela. Vojenská junta, která tam vypaluje vesnice a mučí i děti, čelí vyšetřování za genocidu Mezinárodním soudním dvorem v Haagu. 

Jaké další státy dodávají do Myanmaru své prostředky a co na to říkají nejen evropské země, se dozvíte v článku The Guardian

#3 Tchajwanské ženy v zeleném

Tchaj-wan poprvé umožní ženám dobrovolně vstoupit do výcviku záložních vojenských sil. K plánům na tento krok dospěla tchajwanská armáda, a to kvůli neustále se zvyšujícímu nátlaku ze strany Číny. Podle CIA World Factbook má Tchaj-wan 170 000 vojenských příslušníků, přičemž ročně vycvičí až 120 000 mužů do zálohy. Služba v armádě nebo v záložních silách je povinná pro všechny muže od 18 do 36 let. Ženy již od roku 2021 tvoří 15 % tchajwanské armády, zatím ale převážně sloužily na nebojových postech. 

Originální zprávu si můžete přečíst na webu CNN

#4 Výsledky Tyrana roku 2022

A na závěr slíbené výsledky dalšího ročníku ankety Tyran roku. Vyhlášení vítěze se překvapivě nekonalo v divadle Karlín a večerem ani neprovázel moderátor Libor Bouček. Nevadí. Každopádně první místo bere Mexiko, tyranem roku 2022 se totiž stal Andrés Manuel López Obrador, hlava státu, v němž bylo loni zabito 11 novinářů. Na světě přitom loni bylo zavražděno celkem 57 novinářů. V zemi jsou na denním pořádku také únosy, přepadení a zatýkání. López Obrador je rovněž věrným stoupencem mexické armády a neméně oddaným příznivcem Donalda Trumpa. Deník Forbes ho označil za katastrofu v oblasti lidských práv. 

O existenčních i pracovních podmínkách mexických novinářů a také o dalších finalistech Tyrana roku píše britský časopis Index of cenzorship.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autorka textu: Gabriela Jezberová
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl