#zesvěta: V Kanadě sněží špinavé peníze, v Holandsku kradená miminka

Tento týden ze světa organizovaného zločinu přinášíme nejen staré známé firmy, jako je mafie ‘Ndragheta, která to konečně dotáhla do americké televize, ale také jsme se vzdělali v používání nových synonym pro praní peněz a dokonce jsme se přesvedčili, že obchod s lidi v Evropě funguje už desetiletí. 

#1 Svoboda médií v Česku: not great, not terrible

Organizace Reportéři bez hranic (RSF) každoročně vydává hodnocení svobody tisku. Česká republika si pro rok 2021 vysloužila 40. příčku ze 180, stejně jako loni. Jako největší problémy vidí organizace ohrožení veřejnoprávního vysílání ze strany státem kontrolovaných kontrolních orgánů a posilování tzv. alternativních médií. Organizace neopomenula verbální útoky prezidenta Miloše Zemana vůči novinářům, díky kterým ve společnosti narůstá nedůvěra v média. Kritizován byl i nespravedlivý výběr novinářů, kteří se směli účastnit tiskovek Andreje Babiše během pandemie covid-19. I poté, co tiskové oddělení premiéra zavedlo videokonference, na některá média nevyšel čas a některé otázky, zejména ty kritické, tak nemohly být zodpovězeny. 

Obecně se, podle závěrů Reportérů bez hranic, za poslední rok dramaticky zhoršil přístup lidí k informacím. Pandemie koronaviru byla zneužívána jako důvod k blokování přístupu novinářů ke zdrojům informací a práci v terénu. Data ukazují, že pro novináře je stále obtížnější pracovat na investigativních tématech, a to zejména v Asii, na Středním východě a v Evropě. Již 59% respondentů z 28 zemí si myslí, že se novináři záměrně snaží oklamat veřejnost tím, že uvedou informace, o nichž vědí, že jsou nepravdivé. Ve skutečnosti slouží novinářský pluralismus a vyvážené zpravodajství k boji proti dezinformacím. RSF vidí poctivou novinařinu jako nejúspěšnější “vakcínu” proti dezinformacím o koronaviru.

Z visegrádských zemí obsadilo nejvyšší příčku Slovensko (35. příčka), pak Polsko (64.příčka) a Maďarsko (92.příčka). Všechny tři země si pohoršily.

#2 Synonymum pro praní špinavých peněz číslo 74738654: snow washing

Když se v kriminálním žargonu řekne sníh, kdekdo si představí kokain. V Kanadě se ale pod pojmem “snow washing” skrývá legalizace příjmů z trestné činnosti, neboli praní špinavých peněz. 

S tímto pojmem přišel daňový právník z Toronta, který se snažil popsat, jak se v Kanadě perou peníze, dokud nejsou „čisté jako čerstvě napadaný sníh Velkého bílého severu“, jak se Kanadě říká. Mechanismus kanadského “snow washing” je zhruba stejný jako mechanismus používaný finančními zločinci v jiných zemích. Nevinně se jevící v Kanadě registrované skořápkové společnosti jsou ve skutečnosti vlastněny anonymními firmami z daňových rájů a slouží k přesouvání peněz nebo držení aktiv. 

Kanada nemá centrální registr skutečných vlastníků firem, ačkoli se obdobné registry začínají přijímat po celém světě. Díky nízké transparentnosti se Kanada stala oblíbenou destinací pro zločince, kteří chtějí vyprat peníze. Momentálně patří mezi poslední země z G7, které takový registr nemají a pod vlivem změn u amerických sousedů se tato situace může v blízké době změnit

#3 Nekonečný příběh kyrgyzského tuneláře

Kyrgyzstán uzavřel případ bývalého šéfa celní správy Raimbeka Matraimova, který byl obžalován z korupce a praní špinavých peněz ve spojitosti s loňskými volbami, jejichž výsledky spustily protesty a kritiku expertů. Rodinu Matraimovů sledujeme od doby, kdy byl whistleblower, který odhalil obrovské okrádání státní pokladny, které se dělo právě přes nelegální vývoz zboží, zastřelen – o tom si můžete přečíst zde. Před kyrgyzskými parlamentními volbami čelil Matraimov dalšímu skandálu – měl aktivně ovlivňovat voliče, ať už pozitivní motivací (alkoholem) nebo nátlakem. Strana jeho bratra pak volby vyhrála, což vedlo k násilným protestům a rychlým změnám ve vládě. Raimbek Matraimov byl následně obviněn z korupce a měl zaplatit pokutu – zaplatil ji pomocí rozpadajících se nemovitostí, které narychlo splašil několik dní předem. Nyní je jeho trestní stíhání za praní špinavých peněz zastaveno. Jak to? Zaplatil státu, ačkoli nad ním nebyl nikdy vynesen rozsudek, který by něco takového přikazoval. Mimochodem, na Matraimova a jeho ženu byly v USA uvaleny sankce.

Více o nejnovějším osvobození Matraimova najdete zde.

#4 Továrny na miminka pro nizozemské rodiny 

Jak byste se cítili, kdybyste se dozvěděli, že váš sourozenec není váš pokrevní příbuzný? Dorit a Miriam, dvě dívky z Indonésie, které byly adoptované nizozemským párem se po 41 letech dozvěděly bolestivou pravdu. Nejsou biologické sestry. Dorit podle svých slov ale tušila, že něco není v pořádku. V rodných listech dvou “sester” ale odpověď o svém původu nenašla. Byly padělané. Případ Dorit a Mariam není v Nizozemsku ojedinělý. Ženám se podařilo vyhledat další podobné případy a díky právničce přimět nizozemské úřady celou situaci vyšetřit. Šetření odhalilo “továrny na miminka” v Brazílii, Kolumbii, na Srí Lance, v Bangladéši a Indonésii. Od roku 1970 bylo nizozemskými páry adoptováno kolem 40 000 detí. Nizozemská vláda se za vzniklou újmu musela omluvit.

#5 ‘Ndrangheta dobyla Ameriku! Zatím jenom v televizní reportáži

Reportér americké televize CBS se vydal po stopách ‘Ndranghety do jižní Itálie, aby prozkoumal, jak žije jeden z bossů nejmocnější mafie na světě. S ochrankou “karabinierů”, jak se italským policistům říká, se podíval se štábem kameramanů do jednoho z bunkrů, které jsou pro utajení bossů kritické. Skromné podmínky lesního bunkru popisují tzv. hledači mafiánů. Jeden takový úkryt například objevili díky hadici, kterou měl mafián natáhnout k vodnímu zdroji. Tým karabinierů zatknul šéfa ‘Ndranghety, když si dělal svou ranní kávu. Podle expertů je to charakteristický znak Ndranghety – hlavně být nenápadní.

#6 Medaile na závěr

Minulý týden se rozdávala prestižní ocenění IJ4EU Impact Award, které se uděluje novinářům za mezinárodní investigativní spolupráci. Dvě z kauz, na kterých jsme spolupracovali s kolegy v rámci Organized Crime and Corruption Reporting Project, byly oceněny. 

První z nich je kauza Ruská pračka značky Troika, kde jsme na základě 1,3 milionu bankovních transakcí od 230 000 firem popsali, jak se v Rusku tuneluje státní rozpočet. Kauzu si můžete připomenout zde, vytunelované peníze, co skončily v Česku, jsme vystopovali zde.

Druhou z vítězných kauz je kauza Továrna na podvody, ve které jsme odhalili fungování ukrajinského call centra, které obralo tisíce lidí po celém světě o miliony. První díl kauzy si můžete připomenout zde.

Autorka článku: Eva Kubániová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková