#zesvěta: Těžký týden pro italskou mafii 

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

#1 Zrádná tetování

Další z bossů italské mafie Ndrangheta byl dopaden, tentokrát v Karibiku, poté, co se objevil v kuchařských videích na YouTube. Marc Feren Claude Biart vedl donedávna v Boca Chica v Dominikánské republice poklidný život. Zradil ho jeho YouTube kanál, na kterém předváděl své italské kuchařské dovednosti. Ve videích nikdy neukazoval svou tvář, ale tetování na těle ho prozradila. Biart byl na útěku od roku 2014, kdy italští prokurátoři nařídili jeho zatčení za obchodování s kokainem v Nizozemsku, které prováděl jménem klanu Cacciola, který je součástí mafie Ndrangheta.

Více zde.

#2 Zrádný Covid

V pondělí byl v Portugalsku zatčen i jiný gangster z mafie Ndrangheta. Francesco Pelle, který byl na útěku 14 let a byl považován za jednoho z nejnebezpečnějších italských uprchlíků, byl vypátrán na klinice v Lisabonu, kde se léčil na Covid-19. Pelle byl součástí klanu Pelle ‚ndrina z Kalábrie a byl klíčovým hráčem v krvavém sporu mezi mafiánskými rodinami Pelle-Romeo a Nirta-Strangio, který vedl k vraždě šesti lidí v německém městě Duisburgu v roce 2007. Pelle je obviněn z objednání vraždy Giovanniho Nirty, šéfa konkurenčního klanu, který ale útok přežil. Jeho manželka Maria Strangio ale takové štěstí neměla. Při útoku byli zraněni další čtyři lidé, včetně dítěte.

Více zde.

’Ndrangheta: zrod nejmocnější mafie světa

#3 Téměř 200 malých želviček na cestách proti své vůli

Celníci na letišti na Galapážských ostrovech v neděli zadrželi kufr obsahující 185 želv, které byly zabaleny do plastové fólie a směřovaly do Ekvádoru. Několik drobných plazů cestu nepřežilo. James P. Gibbs, profesor z newyorské přírodovědné univerzity, uvedl, že zdravou mladistvou želvu lze na černém trhu prodat za zhruba 5 000 dolarů (přes 100 tisíc korun). Želvy jsou ve volné přírodě zabíjeny pro maso nebo jejich tuk, řekl.

Více zde.

#4 Rok prosperity pro myanmarské obchodníky s drogami  

Navzdory celoregionálnímu ekonomickému úpadku v jihovýchodní Asii byl pandemický rok 2020 pro myanmarské drogové syndikáty velmi úspěšný. V loňském roce Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) uvedl, že cena metamfetaminu (v Česku známý jako pervitin) ve východní a jihovýchodní Asii klesla na nejnižší úroveň za posledních 10 let, protože trh byl přehlcen nabídkou. Uprostřed chaosu a násilných nepokojů, které v Myanmaru momentálně probíhají, pravděpodobně zločinecké skupiny a spojenecké milice využijí příležitosti k upevnění své moci. 

Více zde. 

Česko-vietnamský pervitin v Evropě stále dominuje

#5 Zhýralý životní styl čínských zkorumpovaných úředníků se stal hitem internetu

Bratři Li, kteří v provincii Heilongjiang ovládají distribuční síť elektřiny, jsou podezřelí z celkem 24 trestných činů, které vyšly najevo v čínské státní televizi, v rámci programu týkajícího se kampaně čínské vlády proti korupci. Reportáž odhalila jejich bohatství a zhýralý životní styl, který vyděsil veřejnost. Bratři vlastnili desítky nemovitostí a stovky luxusních aut. Na čínské sociální síti Sina Weibo se stal virální hashtag o zkorumpovaných úřednících se stovkami luxusních automobilů.  „Myslel jsem, že už vím, jak extrémně bohatí mohou být zkorumpovaní úředníci, ale očividně jsem se mýlil,“ zněl jeden komentář uživatele sítě Weibo. Dva ze tří bratrů Li Wei a Li Tong byli odsouzeni k trestu smrti s dvouletým odkladem. 

Více zde.

Autorka článku: Nina Kodhajová
Autorka úvodní fotografie: Nikola Klepáčková