#zesvěta: Švýcarská tajemství

Ačkoliv asi úplně všichni netrpělivě sledují vývoj a dění na Ukrajině, svět se nepřestal točit. A už vůbec se nezastavil svět organizovaného zločinu. Švýcarské banky nedobrovolně odhalily svá tajemství v rámci novinářského projektu Suisse Secrets, drogové kartely v Mexiku údajně přikrmují své tygry členy znepřátelených gangů a ve Velké Británii začali bojovat proti domácímu násilí vodou.

#1 Co to má v banšičkách?

Švýcarské banky jsou po desetiletí synonymem tajemství a vyvolávají představu obrovského bohatství bezpečně uloženého v horských trezorech. Je to silný brand a švýcarská vláda dělá vše pro to, aby ho ochránila. Problém ovšem je, že možností švýcarského bankovního systému využívají k nekalým účelům také například zkorumpovaní politici nebo organizovaní zločinci. Drakonické švýcarské zákony o bankovním tajemství téměř znemožňují ostatním vládám nebo novinářům s tím cokoliv udělat. Až dosud.

Prostřednictvím svého partnera, německého deníku Süddeutsche Zeitung, získala OCCRP uniklé záznamy o více než 18 000 účtech Credit Suisse. Jedná se o největší únik informací z velké švýcarské banky v historii, který novináři zpracovali v rámci projektu nazvaného Suisse Secrets (neboli Švýcarská tajemství). Jedná se jen o malou část celkových aktiv banky, ale i tak novináři v údajích našli desítky pochybných postav, včetně alžírského generála obviněného z mučení, dětí brutálního ázerbájdžánského mocipána, a dokonce srbského drogového bosse známého jako Miša Banana.

Celý projekt OCCRP Suisse Secrets spolu s jednotlivými odhaleními najdete na tomto odkazu.

#2 Vodou proti domácímu násilí

Policie ve Velké Británii zkouší při boji proti domácímu násilí novou zbraň. Vodu. Přesněji řečeno chytrou vodu, speciální forenzní kapalinu, která na první pohled vypadá jako voda, ovšem při nasvícení ultrafialovým světlem svítí. Ženy, které jsou oběťmi domácího násilí nebo třeba obtěžování, mají takovou vodu nastříkat na pachatele, čímž ho policie může díky unikátnímu složení každé dávky „chytré vody“ prokazatelně spojit s obětí, případně místem činu. Voda navíc zůstává na kůži až šest týdnů a na oblečení mnohem déle.

Jak léčit domácí násilí vodou se dočtete ve zprávě BBC.

#3 Příkrm tygrů bengálských podle mexických drogových kartelů

Mexické úřady zatkly člena zločinecké skupiny Los Ardillos, zabavily 11 ukradených vozidel, 28 kilogramů marihuany, zbraně, náboje a tři bengálské tygry. K čemu choval člen drogového kartelu tygry? Podle místních médií k tomu, aby je mohl krmit svými nepřáteli. Los Ardillos jsou totiž zapleteni do sporu o kontrolu nad drogovými trasami směřujícími do USA s nejméně dvěma dalšími mexickými zločineckými skupinami: Los Rojos (Rudí) a Los Guerreros Unidos (Spojení bojovníci). Je ale dost možné, že vysvětlení bude daleko prostší. Latinskoameričtí obchodníci s drogami rádi chovají exotická zvířata, jako jsou krokodýli, lvi a tygři, jako své domácí mazlíčky.

Když vám dojdou peníze na krmivo pro vaše domácí mazlíčky, prostě začněte válku gangů, jak se dozvíte od OCCRP.

#4 Nevěřte všem, co potkáte na internetu

Manželský pár se ve Spojených státech amerických u federálního soudu v Západní Virginii přiznal ke spiknutí za účelem poskytnutí důvěrných dat. Jonathan Toebbe byl odborníkem na jaderné pohonné systémy ponorek, což je jedno z nejpřísněji střežených národních tajemství. Podle ministerstva spravedlnosti se pokusil tyto informace prodat zahraniční vládě a posílal zprávy někomu, o kom se domníval, že je zahraničním úředníkem. Ve skutečnosti se jednalo o tajného agenta FBI. Jonathanu Toebbeovi měla asistovat jeho manželka Diana, která působila jako hlídka, zatímco její manžel zanechával informace v tzv. mrtvých schránkách. Bývalá učitelka půjde na základě dohody s federální prokuraturou do vězení až na tři roky, jejího manžela čeká trest v rozmezí 12-17 let.

Jak roky připravovaný komplot nakonec selhal kvůli jednomu falešnému přátelství si můžete přečíst u BBC.

Autor článku: Lukáš Nechvátal
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková