#zesvěta: Mexiko – země tunelových inženýrů

Tento týden se toho ve světě organizovaného zločinu hodně událo především v jedné disciplíně – obchodu s drogami. V tradičním pátečním výběru zpráv se dozvíte, jak se dají drogy upravit, aby se daly lépe pašovat, jak vynalézaví pašeráci staví tunely a nebo jak se naopak vlády distribuci těchto nelegálních látek snaží všemožně zabránit. To vše a ještě více přináší dnešní #zesvěta.

#1 Cukr je droga

Společnou operací španělských, francouzských a kolumbijských úřadů pro boj proti drogám se podařilo zabránit obchodu, při kterém pašeráci plánovali převézt nejméně 22 tun kokainu. Jak je známo, pašeráci drog mají mnoho kreativních způsobů jak se vyhnout odhalení kontrabandu. V tomto případě byl kolumbijský kokain kombinován se zásilkami cukru. Tyto zásilky byly určeny do tajné laboratoře ve Španělsku, kde měly být obě látky znovu odděleny, aby se kokain mohl dostat do další distribuce. Úřady uvádějí, že se jim podařilo zatknou pět údajných členů skupiny obchodující s drogami i jejich hlavní cíl: drogového bosse, který působil v Dubaji.

Více o úspěšném policejním zásahu se můžete dočíst od našich kolegů z OCCRP. 

 

#2 Země tunelových inženýrů

Podle zprávy amerického ministerstva spravedlnosti odhalili američtí vyšetřovatelé tunel, který propojuje mexickou Tijuanu s americkým městem Otay Mesa. Odhalený tunel se nachází v hloubce 18,5 metru, a je plně vybaven kolejnicemi a speciálně upravenými, zesílenými stěnami. Byla v něm také nainstalována elektřina a ventilační systémy. Při této podzemní akci zabavili federální vyšetřovatelé Spojených států téměř tunu kokainu a zatkli šest osob.

Od roku 1993 bylo odhaleno celkem 90 podzemních chodeb spojujících Mexiko s Kalifornií. Podle amerického ministerstva spravedlnosti bylo jen 27 z nich vybudováno stejně důmyslně jako ten vedoucí k Otay Mesa.

Zpráva amerického ministerstva spravedlnosti vám odhalí více detailů celé akce.

 

Amerika a evropské státy vedou v hodnocení netransparentnosti

 

#3 Státní koka

Vláda peruánského prezidenta Pedra Castilla přišla s kontroverzním nápadem jak bojovat proti obchodu s drogami. Peruánská vláda by měla vykupovat všechnu koku v zemi – od legálních i nelegálních pěstitelů.

Malá část vyprodukované koky se v zemi prodává a spotřebovává pro tradiční účely, jako je napříkald výroba čaje, ale odhadem 90% rostlin se zpracovává na kokain, který živí obchod s drogami. V roce 2020 odhadl americký úřad pro národní politiku kontroly drog produkci kokainu v Peru na přibližně 810 tun ročně, což z něj činí druhého největšího producenta kokainu na světě hned po Kolumbii.

Více o tomhle kontroverzním plánu naleznete v článku od InSight Crime.

 

#4 Základní škola dealerů a vrahů

Ekvádorské město Duran má pověst násilného místa. Vraždy jsou tam běžnou součástí bojů mezi soupeřícími gangy obchodníků s drogami, které podle oficiálních údajů jen v Duranu vydělají měsíčně kolem 1,8 milionu dolarů. 

V týdnu vyšla investigativní reportáž od CBS News, ve které novináři popisují místní praktiky. Obchodníci s drogami v ekvádorské „škole vrahů“ připravují na budoucí krvavé zaměstnání děti již od 10 let. V úkrytu jednoho z kartelů v Duranu, našla policie sbírku plyšových krokodýlů, což je vedlo k domněnce, že gangy hračky používají, aby děti přilákaly. Ty z počátku “jen” prodávají drogy, pak jim ale šéfové do ruky vrazí zbraň a mladí zabijáci jsou na světě. Nízký věk gangsterů lze vypozorovat i ze statistiky – většina zatčených v Duranu za tento rok byla ve věku 17 nebo 18 let.

Celá reportáž od CBS News je zde.

 

Autorka textu: Nina Kodhajová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková