#zesvěta: Jak Google Mapy zradily mafiána

Začátek roku přináší dobré zprávy pro vyznavatele lidských práv a právního státu, zátah na padělatele vakcín v sousedním Rakousku, a nebo smutné zprávy o stavu obyčejných lidí v popřevratovém Myanmaru. Vítejte u tradičního pátečního #zesvěta.  

#1 Evropský bič na Orbána

Soudní dvůr Evropské unie během příštích několika měsíců rozhodne o tom, jak bude Evropská unie rozdělovat fondy. Přelomové rozhodnutí by mělo přinést podmínku pro příjem evropských peněz – dodržování unijních hodnot. Země, které budou vyhodnoceny jako nedemokratické, by tak přišly o miliardy eur. Děje se tak na základě dlouhodobě problematického chování maďarského premiéra Viktora Orbána, který sice evropských peněz využívá, ale zároveň svou zemi posunuje čím dál blíže k autoritářskému režimu – příkladem budiž utlačování opozice nebo například nestátních médií. 

Problematiku detailněji rozebírají The New York Times.

#2 Celorakouský zátah na falešné vakcíny

Rakouská policie si posvítila na padělatele očkovacích certifikátů. Po celé zemi proběhly s přispěním Europolu zátahy na 20 domácností, podezřelých je 22 osob. Rakouští policisté vysvětlili, že na celou záležitost narazili díky příspěvkům na sociálních sítích. Rakousko je první zemí Evropy, která chce zavést povinné očkování proti koronaviru. 

Více zde.

Orbánova vláda odposlouchávala novináře

#3 Jak Google Mapy zradily mafiána

Španělští a italští policisté zatkli 20 let hledaného člena sicilské mafie Gioacchina Gammina, a to díky všímavému italskému detektivovi a Google mapám. Auto s kamerami, které pro technologického giganta mapuje a fotí ulice, totiž jednašedesátiletého Gammina zachytilo zrovna ve chvíli, kdy si před svým zelinářstvím v malém španělském městečku přebíral zboží. Zločinec před dvaceti lety utekl z vězení a slehla se po něm zem. Změnil si identitu, a provozoval kromě zelinářství i restauraci nebo kadeřnictví. Když ho policisté dopadli, údajně se velmi divil a poznamenal, že ani své rodině o sobě nedal téměř dekádu vědět. 

Více zde.

#4 Tristní situace v Myanmaru

Podle nové zprávy OSN, mapující humanitární problémy ve světě, platí obyvatelé Myanmaru za nedávný státní převrat a nepokoje v zemi vysokou daň. Turbulentní politická situace uvrhla podle OSN do chudoby téměř polovinu populace. Situace se začala rapidně zhoršovat na začátku minulého roku, kdy moc v zemi násilně převzala armáda a svrhla tak demokraticky zvolenou vládu. Zpráva Spojených národů upozorňuje na to, že obyvatelům 14 z 15 regionů hrozí akutní podvýživa a že přes 14 milionů lidí bude v letošním roce potřebovat nějakou formu humanitární pomoci. Na vině je zvyšování cen, ale i přírodní katastrofy. 

Více zde.   

#Bonusové video: V Afghánistánu teče v kanálech alkohol

Speciální jednotka vládnoucího Tálibánu zadržela v Kábulu pašeráky alkoholu a jejich kontraband, čítající 3000 litrů alkoholu (to je například šedesát sudů piva), následně vylila do kanálu. V muslimské zemi je alkohol přísně zakázán. 

Video najdete zde.

Autorka článku: Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Nikola Klepáčková