#zesvěta: Jak dýchá ďábel

Ani tento týden organizovaný zločin nepolevil. Filipíny neúspěšně bojují s výrobou metamfetaminu, hongkongští zločinci se přiučili dechu ďábla a Europol pochopil, že když je organizovaný zločin mezinárodní, i policisté musí spolupracovat.

#1 Ďáblův dech z Hong Kongu

Zločinci v Hong Kongu se s uzavřením hranic kvůli pandemii vypořádali po svém. Pašerácké cesty jsou omezené, a proto bylo pro místní kriminálníky nezbytné najít si nový zdroj příjmů. V ulicích nebo barech se pohybuje skupina lidi, která svoje oběti „omámí dáblovým dechem“. 

Ve skupinách na WhatsAppu, které používají majitelé barů ve Wanchai a jejich štamgasti, se v posledních měsících rozhořely příběhy se stejným scénářem. Oběť stojí na baru, když tu k ní někdo přistoupí a foukne jí prach do obličeje. Pak už se všichni shodují, že si nic nepamatují. A třešničkou na dortu je vybílený účet. 

Majitelé barů upozorňují, že se z této taktiky stal obrovský problém. Vinu hází i na policii, která prý kontroluje dodržování pandemických opatření, ale ne novou metodu krádeží. Oběti nazvaly tento podvod jako Útoky „ďáblovým dechem“. Technicky jde o přezdívku pro skopolamin, silný lék proti nevolnosti, ale v tomto případě se používá spíše jako souhrnný popis.

Více o ďáblových služebnících se můžete dočíst v textu od agentury AFP.

#2 Europol zasahuje proti vykořisťování

První týden v červnu zasáhlo 23 zemí pod taktovkou Europolu proti obchodování s lidmi za účelem pracovního vykořisťování. Do operace, kterou vedlo Nizozemsko, se zapojila široká škála donucovacích orgánů včetně policie, imigrační a pohraniční stráže, inspektorátů práce a daňových úřadů. Výsledkem bylo 229 zatčení (73 pro obchodování s lidmi) a 630 identifikovaných možných obětí různých typů vykořisťování. 

Policie se zaměřila na odvětví s vysokým podílem lidské práce, jako je doprava, logistika a stavebnictví. Pracovníci s nízkou kvalifikací jsou náchylnější k vykořisťování vzhledem k nižší úrovni vzdělání a informovanosti, která je nutná s ohledem na pracovní práva a obchodování s lidmi.

Některá pracovní odvětví, jako například nehtové salony, byla spojena s vykořisťováním obětí vietnamského původu. Jejich zranitelnost často zvyšuje dluhové otroctví související s jejich cestováním do Evropské unie. Úřady se rovněž zaměřily na možné vykořisťování migrantů žádajících o status uprchlíka během azylového řízení. Další pozornost byla zaměřena na pomocníky zapojené do obchodování s lidmi, konkrétně prostřednictvím podvodných a falešných dokladů.

#3 Fit dědeček z ‘Ndraghety dolapen

Italské policii se podařilo dopadnout šéfa kalábrijské mafie ‚Ndranghety, který byl na útěku od roku 2019. Policie uvedla, že sedmdesátiletý Agostino Papaianni nebyl vůbec žádný dědeček. Prý měl dobrou fyzičku, neboť ve svém horském úkrytu měl i malou posilovnu. Papaianni byl hledán kvůli vyšetřování praní špinavých peněz, při svém zatčení nekladl odpor a na svůj mafiánský původ byl hrdý. A možná i na tu posilovnu.

´Ndrangheta: mocný kalábrijský klan u břehů Vltavy

#4 Drogy vs. politické sliby 1:0

Filipíny podle mezinárodní zprávy o drogách stále zápasí s nelichotivou pověstí. Ani rok a půl po drtivém vítězství filipínského prezidenta Rodriga Duterteho, se mu nepodařilo zlikvidovat drogový byznys, jak sliboval v předvolební kampani. I nadále jsou na Filipínách lidi zatýkáni nebo léčeni kvůli užívání metamfetaminu, v místním jazyce zvaného „shabu“. 

To je v rozporu s konzistentním vyprávěním politiků, že protidrogová kampaň dosáhla významných pokroků. V současné době oficiální policejní údaje přiznávají k 30. dubnu nejméně 6 117 úmrtí během protidrogových operací. Vedení policie dříve tvrdilo, že tento počet dosahuje až 8 000, ale později jej vzalo zpět. Místní i zahraniční neziskovky však tvrdí, že skutečný počet mrtvých může být až 30 000. Počet zabití souvisejících s drogami v zemi v době karanténních omezení vzrostl. Organizace Human Rights Watch uvedla, že vraždy pod vlivem drog se hůře dokumentují, když je veřejnost v uzavřených prostorách. Dokonce i souhrnná čísla oficiálně zveřejněná vládními protidrogovými agenturami ukázala, že policie v prvních měsících karantény zabila o 50 % více lidí než ve stejném období před pandemií.

#5 Borec na konec

Globální investigativní projekt FinCEN Files pod hlavičkou ICIJ se stal jedním z finalistů Pulitzerovy ceny. Největší světové banky měly profitovat z finančních transakcí, které umožnily zločincům prát špinavé peníze. Kauze FinCEN Files se nevyhnulo ani Česko, kde na tomto projektu spolupracovala investigace.cz.

Více o kauze FinCEN si můžete přečíst na našem webu pod heslem FinCEN Files.

Autorka článku: Eva Kubániová
Autorka úvodní fotografie: Nikola Klepáčková
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.