#zesvěta: Drogy padělané, růžové a těžké jako vorvaň

Je pátek a s ním další zprávy ze světa organizovaného zločinu. Tentokrát se točí kolem drog. Ve španělské provincii se gangy předhánějí, kdo jich doveze více, zatímco latinskoameričtí policisté si lámou hlavy nad voňavým růžovým práškem, který si oblíbila tamní mládež. Také se dozvíte, že problémy s potencí představují zkázu pro ohrožené luskouny a pro padělatele léků zase výhodný byznys. Vítejte! 

#1 Galicie jako drogové království

Speciální protidrogová jednotka Fundación Galega Contra o Narcotráfico ze španělské Galicie upozorňuje na obrovský nárůst drog, jež míří k tamnímu pobřeží. Ve většině případů se jedná o zásilky kokainu, policisté ale objevili i pašovaný heroin nebo hašiš. Jen za minulý rok bylo zachyceno 43 tun narkotik, což odpovídá váze velkého samce vorvaně. Tamní policie také sděluje, že zatímco v roce 2021 dovozu a distribuci drog vládla italská mafie ‘Ndrangheta, letos se situace mění a do hry se dostávají i gangy z Maroka, jejichž členové disponují holandskými pasy a jsou známí jako Mocro Maffia. Cestu do Španělska už si ale také našel organizovaný zločin z Turecka. 

Více se dočtete na stránkách narco diary.

#2 Obchod s luskouny neslábne

Vypadá jako artyčok s nohama a ocasem. S luskounem, plachým nočním tvorem, který se živí mravenci, se v reálné podobě můžete setkat během návštěvy zoo. Naopak na extrakty z jeho šupin lze narazit v léčitelství, neboť takto se vyrábí  tradiční čínský lék na léčbu astmatu nebo na podporu mužské potence.  Právě tyto terapeutické přednosti dovedly jedinečného savce na pokraj vyhynutí. Čínská lidová republika teprve před dvěma lety vyňala luskouna z oficiálního seznamu léčebných přísad tamní tradiční medicíny, což ovšem neznamená, že by obchodování s léčivy ze šupin luskounů skončilo. Čerstvá zpráva z dílny Global Initiative poskytuje rozsáhlé důkazy o tom, že internet hraje klíčovou roli v obchodu s těmito přípravky a tím pádem nadále pokračuje devastace luskouní populace. 

Mrtvý tygr, dobrý tygr: zpráva o obchodu s divočinou

#3 Falešná viagra a covid testy 

A když už jsme u léků podporujících mužskou potenci – v rámci dalšího dílu ze série operace Pangea, která se zaměřuje na internetový prodej padělaných a nelegálních léčiv, zabavil Interpol léky v hodnotě jedenácti milionů dolarů. V průběhu červnové týdenní operace v 94 členských zemích policie zkontrolovala 4000 odkazů na reklamu nelegálních přípravků, zahájila více než 600 nových vyšetřování, vydala na 200 příkazů k domovní prohlídce, prohledala 3000 zásilek a 280 poštovních skladů. Každá druhá zkontrolovaná poštovní zásilka obsahovala zakázaný nebo padělaný přípravky a dvě pětiny z nich tvořily právě léky na erektilní dysfunkci. Druhou nejpopulárnější položkou byly falešné testy na covid – bdělé orgány jich zabavily 317 tisíc. 

Více o operaci a jejích výsledcích se dočtete na stránkách americké vlády.

#4 Růžový kokain

Aby snad zpráv z oblasti narkotik nebylo málo, po Latinské Americe se rozšířil nový drogový trend. Jde o růžový prášek, přezdívaný “růžový kokain”, ač s kokainem nemá nic společného a jedná se o mix syntetických drog. Tusi, jak se prášek jmenuje, zažívá boom ve venezuelských nočních klubech a zátahy na laboratoře jej objevily i v Panamě a Peru. Policejní složky, které drogy zabavily, se ale nedokáží shodnout na tom, kam Tusi zařadit, z čeho růžový prášek vyrobili. V Panamě policejní mluvčí uvedl, že Tusi je ketamin říznutý farmaceutickým opioidem tramadolem. Ve Venezuele média zase tvrdila, že se jedná o LSD s příměsí MDMA. V Uruguayi ministr vnitra naopak naznačil, že by mohlo jít o směs kokainu, metamfetaminu (pervitinu) a LSD. Podle experta na drogy ale složení tohoto narkotika v podstatě nehraje hlavní roli, jde spíš o “brand”. Tusi zkrátka není nic jiného než směsí jakékoliv látky, která funguje jako stimulant, a látky, jež naopak utlumuje. Do toho se pak přimíchá barvivo s vůní a nová droga je na světě. Až by se chtělo říct: Jak je to prosté, milý Watsone. . Historie tohoto typu drog sahá do 70. let minulého století.

Více si můžete přečíst na stránkách InSight Crime.

 

Autorky textu: Zuzana Šotová, Kristina Vejnbender 

Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl