#zesvěta: Čínská tajná policie v USA

Mohlo by se zdát, že čínští disidenti budou v Americe v bezpečí. To by ale v newyorském Chinatownu nesměla působit tajná policie. V bezpečí nejsou ani zaměstnanci ambasád, kteří si otevřeli e-mail tvářící se jako běžná komunikace s velvyslancem. A samozřejmě nezapomínáme na drogové okénko – italští policisté vylovili z azurových vln Jónského moře velkolepý úlovek, Sýrie se pro změnu rozhodla využít svou oblíbenou drogu k utužení přátelství s okolními státy. Páteční #zesvěta je zkrátka opět tady.

#1 V Itálii berou

Italští policisté v pondělí vydali zprávu o vskutku úctyhodném úlovku. U východního pobřeží Sicílie se na vlnách pohupovaly dvě tuny kokainu zabaleného ve vodotěsných obalech. Váhou toto množství odpovídá dvěma statným bizonům. Kdyby se drogy dostaly do prodeje, vynesly by překupníkům více než 9 miliard korun (což by například pokrylo finanční rozpočet České televize na rok a čtvrt). Pašeráci kokain pravděpodobně shodili z lodě a opatřili bójkami, aby jej kolegové v řemesle mohli následně vyzvednout. Bohužel pro ně si úhledně zabalených balíčků povšimla při rutinní obhlídce pobřeží policie.

Zpráva italské policie je doplněna i fotkami a k dispozici je na webu italského ministerstva financí.

#2 Kamarád captagon rád

Američané jej loni označili za „nadnárodní bezpečnostní hrozbu“, Sýrii zase dlouhodobě poskytuje značné finanční prostředky a na Blízkém východě se s ním tamní policisté setkávají stále častěji. Řeč je o captagonu, vysoce návykové syntetické droze, která má povzbuzující účinky. Nadto je v oblasti východního Středomoří oblíbená a k nárůstu její výroby a pašování napomáhá i podpora syrského státu a místních podnikatelů. Koneckonců captagon vydělává zemi víc než jakýkoli její legální vývozní artikl. Odborníci se nyní domnívají, že by syrská vláda mohla drogu používat jako eso v rukávu při vyjednávání s okolními státy. A to v duchu tradice výměnného obchodu v době neolitu neboli něco za něco. Přesněji řečeno, pokud budou státy se Sýrií spolupracovat, země omezí produkci drogy. V jednadvacátém století se ovšem tomuto typu smlouvání neříká jinak než obyčejné vydírání.

Více o profesionálních pašerácích a „normalizaci“ Sýrie si můžete přečíst na webu CNN.

#3 Šerifové z Chinatownu

V pondělí se děly věci nejen u sicilských břehů. Američtí federální agenti ten den zatkli dva obyvatele New Yorku, kteří údajně v Čínské čtvrti na Manhattanu provozovali čínskou „“tajnou policejní stanici“. Podle prokuratury měla být tato ilegální policejní buňka součástí tažení Pekingu proti jeho disidentům. „Nemůžeme a nebudeme tolerovat, že čínská vláda pronásleduje prodemokratické aktivisty, kteří v naší zemi hledají útočiště,“ řekl novinářům Breon Peace, vrchní federální prokurátor v Brooklynu. Čínská vláda připustila, že v některých zemích provozují dobrovolníci „centra“, ale rozhodně prý nemají nic společného s tajnou policií. Jejich úkolem je naopak čínským občanům v zahraničí pomáhat. Jak je to v tomto směru s čerstvě otevřenou kanceláří bývalého českého prezidenta, Peking neupřesnil.

Více informací přináší Reuters.

#4 Ťuky ťuk, tady ambasáda

Polská armáda a kyberspecialisté odhalili ruské kyberzločince, kteří ukradli konktaktní údaje ministerstev a ambasád členských zemí EU i NATO a použili je k rozesílání e-mailů osobám na diplomatických pozicích. Diplomatům a zaměstnancům ambasád takto přišel e-mail s pozvánkou na schůzku s velvyslancem. Zpráva zároveň obsahovala odkaz nebo přiložený soubor. Avšak místo nabídek volných dnů v kalendáři ambasadora odkaz po kliknutí navedl důvěřivé čtenáře e-mailu k nevědomému stažení malwaru. Tedy viru, který může zničit data v počítači nebo přístroj zablokovat, a zločinci pak mohou požadovat výkupné za odblokování.

Více informací přináší Politico.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autorka textu: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Martina Bartl
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.