#zesvěta: Budou mít gangsteři v Hondurasu utrum?

Poslední červencové #zesvěta přináší letní všehochuť z prostředí zločinu, přičemž leckteré z příběhů připomínají zápletky detektivních románů. Honduras plánuje vybudovat obří supervěznici pro dva tisíce mafiánů, byť stále nevyřešil problémy v již existujících káznicích, v nichž mají vliv samotní gangsteři. Německé policii se zase podařilo přijít na stopu loupežné skupině, jež se zaměřovala na starobylé poklady. A kyrgyzské firmy se nežinýrují a nestydatě obcházejí protiruské sankce. V dnešním výčtu nechybí ani umělá inteligence, kterou využívají podvodníci v Peru. Právě AI se týká i bonusová zpráva o nepříliš veselém varování z budoucna.

#1 Ostrovní supervěznice

Bude pobyt ve vězení na Labutích ostrovech labutí písní pro honduraské gangstery? Necelých 250 kilometrů od pobřeží Hondurasu má na souostroví Islas del Cisne vzniknout obří vězeňský komplex s maximální ostrahou. Odsouzenci zavření v izolovaných celách by tam měli ztratit veškerý kontakt s vnějším světem. Prezidentka země Xiomara Castro by do věznice ráda umístila až dva tisíce kriminálníků, a to hlavně z gangů Barrio 18 a Mara Salvatrucha. Obě skupiny v zemi už dlouhá léta podněcují násilí, a mají vliv dokonce v již existujících věznicích. V červnu navíc došlo k masakru v ženské káznici, při němž bylo zabito 46 odsouzených. Španělský deník El País upozorňuje, že prezidentka Castro zjevně upouští od reforem zkorumpovaného právního systému a uchyluje se k drakonickým řešením. „Nové vězení vám ovšem bude k ničemu, pokud nejdřív nezískáte zpět kontrolu nad věznicemi, které už máte,“ uzavírá Tiziano Breda, expert na Latinskou Ameriku z italského think-tanku Istituto Affari Internazionali.

Podrobnosti o pokusech honduraské političky vyřešit problémy s násilím se dočtete na webu El País či agentury AP.

#2 Zloději keltského pokladu dopadeni

Němečtí vyšetřovatelé zatkli čtyři loupeživé nájezdníky. Lupiči ukradli 483 keltských mincí z Keltsko-římského muzea v bavorském Manchingu. Samotné mince pocházejí z doby kolem roku 100 př. n. l. a mají hodnotu 1,6 milionu eur. Několik z nich stihli zločinci roztavit, vyšetřovatelé ale doufají, že se jim ostatní mince podaří najít v pořádku. Stále také pátrají po dalších pachatelích, kteří jsou součástí gangu zaměřeného na kulturní poklady. A hledat budou v opravdu rozmanitých vodách, zloději mají historii jen jako koníček – jeden ze zadržených pracuje jako telekomunikační inženýr, druhý je účetní, další vedoucí obchodu a poslední zaměstnanec demoliční firmy. 

O vyšetřování této troufalé krádeže se více dozvíte na webu agentury AP.

#3 Kyrgyzská šmelina

Něco tu nesedí. Minulý čtvrtek kyrgyzský šéf Státního výboru pro národní bezpečnost, Kamčybek Tašijev, prohlásil, že žádná firma v jeho zemi rozhodně neobchází americké sankce namířené proti Rusku. Jenže několik hodin poté se ozvaly Spojené státy americké s tím, že to tak úplně není pravda, neboť čtyři kyrgyzské firmy mají podle jejich zjištění protiruské sankce vesele porušovat. Načež je Američané potrestali stejným způsobem. Přesněji řečeno zavedli sankce právě proti nim. Tyto společnosti, registrované v Kyrgyzstánu krátce po ruském útoku na Ukrajinu, mají do Ruska vyvážet elektronické součástky a další technologie. Informovalo o tom americké ministerstvo financí a dodalo, že některé ze zásilek putovaly i do ruského obranného sektoru. Investigace.cz nedávno upozornila, že něco podobného se děje také v Kazachstánu.

Podrobnosti o kyrgyzském podnikání odhalují novináři z projektu OCCRP.

#4 Deepfakes

V Peru bylo zaznamenáno již několik desítek podvodů založených na využití umělé inteligence. Pomocí této nové technologie zločinci napodobují hlasy osob, které najdou na YouTube, Instagramu či WhatsAppu. Získané zvuky pak vkládají do softwaru deepfake a vymáhají výkupné za fingovaný únos poté, co hlasem údajného nešťastníka přesvědčí přátele a příbuzné, že je v nebezpečí či ohrožení života. Podobné případy se objevily i v USA, Kanadě či Hongkongu. Podvody, při nichž se někdo vydává za někoho jiného, jsou velmi výnosné. V roce 2020 zatkla argentinská policie vůdce gangu, jenž během deseti dnů ukradl 600 000 dolarů díky tomu, že se vydával za jiného člověka. 

O celé záležitosti s deepfake podvody v Peru si můžete více přečíst na stránkách InSight Crime

BONUS: Mami, prosím, nesdílej mě

Přes 75 % rodičů publikuje osobní informace a fotografie svých dětí na sociálních sítích. Osm z deseti takových rodičů ale na jejich profilech sledují i lidé, které nikdy nepotkali. Německý Telekom se proto v aktuální kampani #ShareWithCare snaží na palčivý problém týkající se sdílení dětských fotek a videí na internetu upozornit. Za pomoci umělé inteligence vzniklo video, na němž dospělá Ella z budoucnosti vysvětluje svým rodičům, proč by neměli sdílet snímky v současnosti ještě malé Elly na sociálních sítích. Experti varují, že právě publikování takovýchto obsahů může v budoucnu znamenat riziko a potenciální ohrožení. Rodiče tak neúmyslně vystavují své děti krádeži osobních údajů, pedofilii a dalším zločinům ohrožujícím soukromí a bezpečnost.

Více informací najdete na webu Telekomu.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autorky textu: Barbora Šturmová a Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní grafiky: Mahulena Kopecká