#zesvěta: Barbie se vydala nelegálně do Ruska

Je polovina srpna, prázdniny vesele pokračují, a proto se v plném proudu i vesele cestuje. Například bývalý šéf Cosa Nostry vyrazil do nemocnice, protože kvůli svým zdravotním problémům nezvládal vězeňský režim. Do světa se vydala i slavná americká Barbie a navzdory zákazu překročila ruské hranice, navíc bez autorských práv. Do vězení pro změnu putují polští provozovatelé serveru, který umožňoval páchat kyberzločiny – třeba distribuci malwaru kradoucího informace. V novém #zesvěta ale zavítáme i do amazonských tropických pralesů, kde vzkvétá nejen nelegální těžba zlata, s čímž se snaží (marně) bojovat představitelé amazonských států. 

#1 Denaro v nemocnici

Někdejší nejhledanější italský mafián a hlava Cosa Nostry Matteo Messina Denaro ve vězení za své zločiny zatím moc dlouho nepobyl. Po 30 letech na útěku jej v lednu zatkla italská policie, avšak nedávno Denara přemístili za velice přísných bezpečnostních opatření z vězení ve městě L’Aquila do blízké nemocnice. A to kvůli akutním zdravotním potížím. Jednašedesátiletý bývalý boss už v době zatčení trpěl rakovinou. Koncem června podstoupil operaci a podle svého právníka je příliš nemocný na to, aby zvládl vězeňský režim. Denaro byl v minulosti několikrát odsouzen za řadu trestných činů, mimo jiné za roli při plánování vraždy protimafiánských prokurátorů Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina v roce 1992.

Více o převozu do nemocnice někdejšího šéfa neapolské Cosa Nostry si přečtěte na stránkách agentury Reuters.

#2 Pomahači kyberzločinců zatčeni

Polský Ústřední úřad pro boj proti kyberkriminalitě zakročil proti kyberzločincům. Policie zatkla pět správců serveru LolekHosted.net neboli neprůstřelné hostingové služby, kterou zločinci využívají ke kybernetickým útokům po celém světě. Neprůstřelný hosting nabízí online infrastrukturu a provozovatelé se nezabývají tím, k čemu jejich zákazníci pronajaté domény používají. Vyšetřování ukázalo, že server LolekHosted.net umožňoval distribuci malwaru kradoucího informace a spouštění útoků DDoS (způsobuje například znefunkčnění webové stránky). Na svědomí má také nevyžádané zprávy nebo fiktivní internetové obchody. Všechny servery LolekHosted.net byly zabaveny, nepoctiví klienti tak mají utrum, než se v kyberprostoru vynoří zase nějaký nový podobný Lolek. Nebo třeba Bolek?

Další informace o zatčení správců serveru, jenž poskytoval útočiště kyberzločincům, se dozvíte ve zprávě Europolu.

#3 Barbie se dostala do Ruska

Nejnovější hollywoodský trhák Barbie byl promítán v sibiřském městě Ťumeň, a to navzdory mezinárodním sankcím a rozhodnutí pěti předních hollywoodských studií zastavit uvádění svých filmů v Rusku. Jak dokázala růžová Barbie překročit hranice temného Ruska? Stalo se díky strategii, kterou ruští filmoví distributoři využívají už od loňského roku k získání digitálních kopií filmů přehrávaných v Kazachstánu. Kopie si obstarávají především prostřednictvím komunikační aplikace Telegram, a to samozřejmě pirátským způsobem, tedy bez autorských práv. Podle jednoho z organizátorů premiéry v Ťumeni zaplatili sibiřští fanoušci Barbie 300 rublů za vstup. Zmíněný promotér také přiznal, že film získali pirátským způsobem, s reklamou a ochranou ve formě vodoznaku, což mělo být před dalším promítáním odstraněno. Plakáty lákající na filmy Barbie i Oppenheimer se objevily i v Jekatěrinburgu, na webových stránkách tamních kin však žádné informace o promítání těchto filmů nebyly.

Pokud se chcete dozvědět detaily o promítání Barbie v Rusku, podívejte se na stránky OCCRP.

#4 Zločiny v Amazonské pánvi

Na severní hranici Brazílie s Kolumbií a Venezuelou, jež se táhne v délce téměř čtyři tisíce kilometrů a je přístupná většinou jen lodí či lehkými letadly, se chamtiví prospektoři předhánějí v honbě za zlatem. Desetitisíce z nich vtrhli na území domorodých Yanomamů a zdevastovali jejich krajinu. Ve venezuelském národním parku Yapacana nedaleko tohoto trojmezí se podle hlídací skupiny SOS Orinoco rozrůstá nelegální těžba zlata nevídanou rychlostí a intenzitou. Tato lokalita není v Amazonii jedinou, kde vzkvétají environmentální zločiny, což popisuje server Insight Crime v sérii článků o těžbě dřeva, pěstování koky či právě těžbě zlata. Kvůli ochraně amazonského pralesa se nedávno sešli představitelé osmi amazonských států, aby se dohodli na opatřeních proti těmto zločinům. Chtějí například rozšířit výměnu informací mezi bezpečnostními složkami nebo zřídit společná policejní centra a centra letového provozu s cílem zlepšení kapacity pro vymáhání práva. Kritici však poukazují na to, že dohoda je nedostatečná, protože neobsahuje závazek ukončit odlesňování.

Na serveru Insight Crime si můžete přečíst text o nové dohodě nebo také o tom, jak kriminálníci operují na území Amazonského pralesa. 

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autorka textu: Barbora Šturmová
Zdroj úvodní grafiky: Veronika Divišová