#zesvěta 7

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout. Tentokrát zase s převahou Covid zpráv, nedá se svítit.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Milius neviňátko

Nebylo by to #zesvěta, abychom nezmínili mafii. O tom, že si ta italská buduje podporu pomocí postiženým koronavirem jsme psali už dříve. Japonská Yakuza, které podle expertů poslední dobou klesá popularita,  používá tuhle jednoduchou taktiku k nasbírání plusových bodů rozdáváním zásob nebo úklidem, zatímco “mladší” gangy prodávají zdravotnické pomůcky.

Více si můžete přečíst na webu našich partnerů OCCRP.

V Mexiku se spojily drogové kartely s dcerou loni zatčeného drogového bosse El Chapa a poskytují postiženým koronavirovou pandemií balíčky toho nejpotřebnějšího. 

Více zde.

#2 Jih Itálie a korona

Přehledný popis toho, jaká je situace na jihu Itálie, jaké jsou dopady nejen nemoci, ale i ekonomické, si můžete přečíst zde.

#3 Já na bráchu, brácha na mě

Vláda USA vyhradila peníze na pomoc podnikům, které jsou postižené pandemií koronaviru. Bohužel tím nepodporují malé podniky, ale ty, co mají dobré konexe, nebo pomoc až tak nepotřebují. 

Více zde.

#4 Neplatíte doma, máte smůlu

Dánsko na začátku týdne prohlásilo, že nebude poskytovat finanční podporu společnostem, které v zemi neodvádí daně, například proto, že mají sídlo v daňových rájích. Přidalo se Polsko a včera i Francie. 

Více si můžete přečíst zde

Co jsou to daňové ráje? Vysvětlíme!

#5 Když se mír nehodí

 OSN volá po celosvětovém klidu zbraní, aby byl prostor vyřešit celosvětovou pandemii. Jenže to není moc výhodné ani pro Rusko ani pro USA. Navenek ale obě země tvrdí, že výzvu podporují. 

Více si můžete přečíst zde.

#6 Nejdůležitější žena Severní Koreje

The Guardian vydal profil sestry severokorejského vůdce Kim Jong-Una, jeho největší a nejdůvěryhodnější spojenkyně. 

Můžete si ho přečíst zde. Nyní je její postavení nadmíru důležité také proto, že se spekuluje o Kimově podlomeném zdraví. Už týden ho totiž nikdo neviděl. Více zde.

#7 Mezitím v Německu

Kyberzločinci zkopírovali stránky německé vlády, které slouží podnikatelům k podávání žádostí o finanční podporu. Doufali, že získají osobní informace, když si žadatelé webovky spletou a vyplní ty okopírované. Nyní už vše zase funguje tak, jak má. 

Více si můžete přečíst zde.

#8 Běh na dlouhou trať

Světová zdravotnická organizace (WHO) zdůrazňuje, že koronavirus není jen chvilkovou záležitostí. Virus je podle nového prohlášení extrémně nebezpečný a bude tu ještě nějakou dobu.

Více si můžete přečíst zde.

#9 Co děti? 

OSN varuje před následky pandemie, které ponesou děti. Některých se má dotknout více, některých méně. Do velmi ohrožené skupiny patří děti v uprchlických táborech, ve slumech, obecně děti z chudých rodin, ale i například ty postižené.

Více zde.

Španělské policejní složky ve spolupráci s Europolem zatkli dalšího zločince, který na dark webu šířil materiál obsahující sexuální zneužívání dětí. 

Více si můžete přečíst zde.

Koronavirus: Varování Europolu

#10 Rychle nebo transparetně?

Když jde o zvládání krize, je rychlost velmi důležitá. V demokratických společnostech je však neméně důležité dodržovat zákony a základní principy, jako jsou třeba transparentnost nebo protikorupční opatření. 

Zda se to Evropě snaží vyvažovat, si můžete přečíst zde.

#11 Turecký dvojí metr

V rámci opatření proti šíření koronaviru propouští Turecko vězně, a to i ty poněkud těžšího kalibru jako například známého šéfa mafie. Političtí vězni ale nikam nepůjdou. Lepší mafie v hrsti než opozice na střeše. 

Více zde

#12 USA, korona a opiáty 

Užívání opiátů a závislost na nich je v USA dlouhodobým problémem. Koronavirus komplikuje zásobování po celém světě – a tedy i převoz drog. Článek popisuje, jak nedostatek omamných látek postihuje Ameriku na ulicích i ve věznicích. 

Více si můžete přečíst zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková