#zesvěta 6

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout. 

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu

#1 O půl miliardy více chudých

OSN vydala varování, že pokud se světové příjmy a výdaje sníží jen o 5%, může se pod hranicí chudoby ocitnout další půl miliardy lidí. Byl by to největší pokles od devadesátých let. OSN se přitom snaží do roku 2030 chudobu úplně vymýtit.

Více si můžete přečíst zde.

#2 Více než zdravotní pomůcky

Britští celníci objevili v zásilce roušek kokain za zhruba milion liber. Přes Channel Tunnel se jej snažil převézt polský řidič. Věřme, že chtěl jen kreativně pomoci.

Více si můžete přečíst na stránkách BBC, nebo ČTK.

#3 Čína a OSN

Množí se obavy z čínských aktivit vně OSN. Už teď čínští představitelé ovládají 4 důležité specializované agentury – potraviny a zemědělství (FAO), mezinárodní telekomunikaci (ITU), průmyslový rozvoj (UNIDP) a letectví (ICAO). 

Více zde.

Nyní se začala zajímat o agendu lidských práv, což jistý pozorovatel nazval “jmenováním pyromana šéfem hasičů”.

Více si můžete přečíst zde.

#4 Korona si nevybírá

Srbský “Al Capone”, Dragoslav Kosmajac, podnikatel s nedobrou pověstí a údajný drogový boss, zemřel v Bělehradské nemocnici na následky koronavirové infekce. 

Více zde.

Zrozeny z chaosu: Jak mafie ovládly Slovensko

#5 Pomoc ano, ale komu?

Světové organizace pro lidská práva varují před nekoordinovaným poskytováním humanitární pomoci – obávají se totiž, že by prostředky nemusely doputovat k těm, kteří je skutečně potřebují, ale skončit v kapse papalášů.

Více si můžete přečíst zde.

#6 Zlaté časy kyberzločinu

Již nyní je kyberzločin obrovským a lukrativním odvětvím ekonomiky. Experti odhadují, že do roku 2021 by se mohl stát třetím největším odvětvím ekonomiky vůbec. Svět se digitalizuje a zločin nemůže zůstat pozadu. 

Více zde.

#7 Zdravotnické… datle?

Bulharská vláda s nadšením očekávala přílet dvou letadel ze Spojených arabských emirátů, na jejichž palubě se mělo nacházet 15 metrických tun zdravotnických pomůcek. Z většiny to však byly datle. Zjevně mají nějaké vlastnosti, o nichž Bulhaři nemají tušení. 

V pozadí zdánlivého omylu stojí podivné kšefty. Více zde.

#8 Kvete i terorismus

OSN varuje před nárůstem terorismu v době pandemie. Vzkaz Al Queidy je například poměrně umírněný – navrhuje ne-muslimům, aby za vzniklého volna věnovali čas studiu Islámu. IS však rovnou vzkázal, že se má útočit i během krize.

Více se dozvíte zde

#9 Korona a italská mafie

Navzdory bezpečnostním opatřením se v italské Messině konal velký pohřeb bratra bývalého bosse Cosa Nostry. 

Více zde

Italská mafie podniká další kroky k převzetí moci. Momentálně kromě půjčování peněz také poskytuje potřebným jídlo. Tahle jednoduchá taktika by mohla zvrátit roky snah o snížení vlivu mafie v Itálii.

Více zde nebo zde.

Mafie za časů koronaviru

#10 Korejský rodinný byznys

Sestra Kim Jong-Una byla znovu zvolena do vysokého úřadu v severokorejském “Ústředním výboru”. Je to součástí politických změn, které podle expertů znamenají, že se země kloní spíše k politice ozbrojování než míru s Amerikou.

Více si můžete přečíst zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková