#zesvěta 5

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout. Ať máte přes prodloužený víkend co číst. Veselé Velikonoce.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu

#1 Korona a africká ekonomika

S koronovarovou pandemií se potýkají i africké státy. Západ jim sice pomáhá, ale většinou formou půjček, které země ještě více zadluží. 

Více si můžete přečíst zde.

#2 Ohrožení domorodci

V Latinské Americe jsou koronavirem nejvíce ohroženi domorodí obyvatelé, kteří mají špatný přístup ke zdravotní péči. Jejich způsob života je už tak ohrožován zemědělstvím a nelegální těžbou dřeva, korona by mohla být pomyslnou kapkou, která pohár přeteče.

Více zde.

#3 První linie bez peněz?

Americká soukromá společnost, která se stará o nábor a zaměstnávání zdravotnického personálu, prohlásila, že lékaře a sestry přestane vyplácet a zasílat jim peníze do důchodových fondů. Rozhodla se tak proto, že lidé přestali chodit na plánované zákroky a nemocnice nevydělávají. Životy ale mají zachraňovat i nadále.

Více si můžete přečíst zde.

#4 Dneska nezabíjím

Pandemie je pro podnikatele jednoznačně překážkou, a to dokonce i pro ty, kteří podnikají v zabíjení lidí. 

O tom, že jsme koronavirem stiženi opravdu všichni si můžete přečíst zde.

Mafie za časů koronaviru

#5 Co se děje v Rusku

Anastasia Vasilyeva, vedoucí odborového svazu zdravotnických pracovníků Alyans Vrachei (Aliance lékařů), byla dvakrát zatčena v Novgorodském městě Okulovka, když se pokoušela dodávat zdravotní ochranné pomůcky místním zdravotníkům.

Více zde.

Novinářka zdokumentovala svůj průběh nemoci, na kterou zemřela. Ukazuje tak, jak funguje ruské zdravotnictví a zatajování výskytu koronaviru. 

Více zde

Na počátku pandemie se v malém městečku v Rusku stála fronta na políbení zázračné ikony. V kostele prý nemůžete nic chytit. 

Více zde nebo zde.

V Bulharsku relikvie koronavirus také nepřenáší, jak můžete zjistit zde.

#6 Sexuální zneužívání dětí 

Guardian upozorňuje na rizika spojená s tím, že jsou děti doma a tedy více používají internet – mohou se tak snáze stát obětí sexuálního zneužívání.

Více si můžete přečíst zde.

Na nárůst počtu sexuálního obtěžování dětí upozorňovala i zpráva Europolu, kterou jsme pro vás shrnuli.

Koronavirus: Varování Europolu

V Belgii odsoudili 4 osoby za sexuální zneužívání dětí. Jedná se o velký úspěch a zásah do jedné z největších operací tohoto typu. Vyšetřovatelé mají údajně další podezřelé. Samotné vyšetřování probíhá už od roku 2015. 

Více zde.

#7 Hrdina V4

Státy Visegrádské čtyřky se dohodly na pomoci východním partnerským zemím, mezi něž patří Arménie, Azerbajdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldávia a Ukrajina. Nabízejí až 250 000 Euro (6,7 milionu korun)

Více si můžete přečíst zde.

#8 Hlavně potichu

Rakouská pobočka Britské banky HSBC se sama v tichosti přihlásila tamnímu finančnímu úřadu AUSTRAC s tím, že asi porušili nějaké opatření proti praní peněz.

Více zde.

 #9 Fotbal a úplatky

Američtí státní zástupci obvinili Katar z podplácení organizátorů FIFA 2020. Chtěli se zkrátka ujistit, že se fotbalová soutěž bude konat právě u nich. Katar obvinění odmítá.

Více si můžete přečíst zde.

#10 Korona a mafie

Italští experti varují, že se může snadno stát, že po skončení pandemie bude Itálii ovládat nikoli vláda, ale mafie. Například tomu nahrává fakt, že půjčuje peníze mnohým malým podnikatelům. 

Více zde.

#11 Někteří jsou si rovnější…

Mexický prezident, který zavedl opatření proti šíření koronaviru, se vydal do města, kde žije matka notoricky známého drogového bosse El Chapa (který se od loňska nachází v americkém vězení), aby se s ní mohl jaksepatří přivítat. Veškerá svá nařízení při tom ignoroval. 

Více si můžete přečíst zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková