#zesvěta 44

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout. Přehled zpráv najdete pod videem.

#1 Jako vozit sníh do Estonska

Ekvádorská policie zabavila zásilku 1,3 tuny kokainu, který měl pravděpodobně namířeno do Estonska. Drogy o hmotnosti velkého mrože pravděpodobně nemířily na estonský trh, kokain se do Evropy většinou dostává přes Nizozemsko nebo Španělsko a policie se tak domnívá, že se dodávka měla po cestě zastavit někde jinde nebo mělo Estonsko sloužit jen jako tranzitní země. 

Více zde.

#2 Děti jako byznys plán

Organizace bojující proti otroctví vyzvaly Uzbekistán, aby v boji proti obchodování s dětmi přidal poté, co vládní data odhalila, že se v zemi prodává alarmující počet kojenců. Za poslední 4 roky se v zemi podle dat prodalo 185 kojenců, nejčastěji prý kvůli špatné finanční a sociální situaci prodávajících rodin. Odborníci varují, že chudoba způsobená pandemií koronaviru může obchod s dětmi ještě umocnit. Odhalené případy ukazují, že za jedno takové dítě si uzbecká rodina vydělá i několik desítek tisíc korun. Pro porovnání průměrný měsíční plat v zemi je zhruba 6,5 tisíc korun. Uzbekistán sice posílil své snahy v boji proti obchodování s lidmi, podle expertů ale určité strukturální problémy stále přetrvávají. Proces adopce je velice byrokratický a těžko pochopitelný, tak se mu některé rodiny vyhýbají tím, že si dítě prostě koupí. Stát má také problémy v registrování porodů a těhotných žen a nedaří se mu koordinovat vládní agentury. A do třetice mnoho Uzbeků jednoduše neví, že prodat nebo koupit dítě, je nelegální.

O osudech dětí v Uzbekistánu si můžete přečíst zde.

#3 Vyšetřování jednoho daňového ráje

Guvernér Britských Panenských ostrovů zahájil vyšetřování ovlivňování soudního systému země a korupce na vysokých místech. Gus Jaspert pověřil vyšetřováním britského soudce. Jaspert uvedl, že “se obává, že jeho zemi infiltroval organizovaný zločin”. Dalším problémem tohoto vyhlášeného daňového ráje je podezřelé rozdělování fondů na pomoc s následky koronaviru – dostali jej totiž jen kamarádi politiků a politici.

Více zde.

#4 Bolavá srdíčka i peněženky

Uživatelé seznamovacích aplikací by si mohli místo lásky odnést vybílené konto. Interpol varuje, že se na aplikacích objevili podvodníci, kteří nabízejí zdánlivě úžasné investice. „Jakmile spolu oběť a podvodník začnou komunikovat pravidelně a ustanoví určitou úroveň důvěry, zločinci sdílejí investiční tipy a povzbuzují své oběti, aby se do investic zapojily,“ uvedl Interpol.

Více zde.

https://www.investigace.cz/podvod-419/

#5 Prádelna doprala

Španělská civilní stráž ve spolupráci s americkým Úřadem pro potírání drog a Europolem rozbili gang peněžních pradlen. Tento gang podle zprávy Europolu nejenom pral peníze pro velké jihoamerické drogové kartely, ale také poskytoval služby svých nájemných zabijáků, pomocí kterých vybíral dluhy od španělských drogových dealerů. Vyšetřovatelé také identifikovali několik nastrčených lidí, kteří na sebe kupovali luxusní zboží určené šéfům gangu. Policie prohledala tři nemovitosti ve kterých zabavila luxusní automobily a další přepychové věci, zbraně a munici. Celkem čtyři lidé kolumbijské, venezuelské a španělské národnosti byli zatčeni, dalších sedm bylo spolu s jednou firmou obviněno z několika trestných činů.

Více o rozbitém gangu zde.

#6 Jak se dostat ze sankčního seznamu snadno a rychle

Možná si vzpomínáte na Raimbeka Matraimova, zástupce šéfa kyrgyzských celníků, který si i přes to, že oficiálně vydělával v přepočtu zhruba 20 tisíc korun měsíčně, mohl dovolit koupit například luxusní byty v Dubaji nebo Biškeku. V předvánočním #zesvěta jsme vás také informovali o tom, že jeho žena se jejich okázalým životním stylem chlubila na svých sociálních sítích, díky čemuž novináři přišli třeba na to, že jí její manžel koupil značkové oblečení v hodnotě minimálně 8,5 milionů korun. Tolik peněz jako úředník samozřejmě nemohl vydělat legální cestou. A taky nevydělal. Vedl místní pašerácký gang a vytuneloval z Kyrgyzstánu několik set milionů dolarů. Kvůli tomu se mimo jiné dostal na americký sankční seznam. A jak se člověk dostane ze sankčního seznamu? Matraimov na to šel možná trochu jinak, než byste čekali. Podle místní ústavní soudkyně si kvůli tomu změnili i s jeho ženou jméno. Z Raimbeka Matraimova je tak Raimbek Ismailov a z Uulkan Turgunové je Uulkan Sulaimanová. Snad doufal, že si toho Spojené státy nevšimnou…

Více zde.

#7 Mafiáni jdou s barvou ven

V New Yorku probíhá soud s členy jedné z nejmocnějších mafiánských rodin ve městě, která je odnoží italské Cosa Nostra. Jedenáct členů rodiny Gambino se doznalo k obviněním z organizovaného vyděračství, podvodu, praní špinavých peněz, a maření spravedlnosti. Většina podvodných machinací procházela skrz stavebnictví, a to pod zástěrkou pokladačské rodinné firmy. 

Více zde.

Autoři shrnutí: Lukáš Nechvátal, Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková