#zesvěta 41

Již tradičně vám přinášíme letos poslední páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout. U zabavených drog a zatčených mafiánů se na vás budeme těšit zase v příštím roce. Hezké svátky!

#1 Imaginární těžba ropy

Nová zpráva agentury Reuters informuje o tom, jak velké ropné společnosti přelévají peníze do daňových rájů aby nemusely platit daně tam, kde ropu těží. Jedna z největších nadnárodních petrochemických společností Shell (Royal Dutch Shell) například mezi lety 2018 a 2019 nezdanila 7% ze svých zisků – což je asi 57 miliard korun – protože uvedla, že zisky nabyla na Bermudských ostrovech a na Bahamách. To, že ostrůvky žádnou ropu neprodukují, zřejmě nevadí. V některých zemích, kde se ropa skutečně těží, totiž poplatky činí až 80% ze zisků. Mezi dalšími firmami, které místo v zemích, kde ropu těží, platí daně v daňových rájích patří britská BP, americký Chevron nebo francouzská Total. Firmy daňové ráje využívají nejen k ulívání zisků, ale také jako prostředníky k výhodnému obchodování se svými partnerskými společnostmi.

Více zde.     

#2 Zločinci a ulívači peněz mají po hehe

Američtí zákonodárci schválili přelomový zákon, který znemožňuje podnikání v zemi skrze offshore firmy s anonymními majiteli. The Corporate Transparency Act firmám ukládá povinnost zveřejňovat své koncové majitele americkému finančnímu regulátorovi FinCEN. Po více než deseti letech snah ze strany politiků a aktivistů tak mají být přijaty zákony, které znesnadní ulívání peněz do amerických anonymních společností teroristům, obchodníkům s lidmi, obchodníkům se zbraněmi nebo korupčníkům. 

Více zde.

#3 Známé rčení: Kdo nelegálně vydělává, na Instagramu se nechlubí

Raimbek Matraimov byl zástupcem šéfa kyrgyzských celníku a oficiálně tak pobíral v přepočtu lehce přes 20 tisíce korun měsíčně, Přesto si ale mohl dovolit koupit například luxusní byty v Dubaji nebo Biškeku. Jak je to možné? Stačilo být členem rodiny, která de facto ovládá část země, mít za bratra kyrgyzského poslance a šéfovat pašerácké operaci, kterou OCCRP loni odhalilo za pomoci jednoho z pašeráků, který byl následně zastřelen. Že měl Matraimov na běžného kyrgyzského úředníka velice nadstandardní plat a užíval si díky němu opulentního života, dokazují i profily jeho ženy a chůvy na sociálních sítích, z nichž se novinářům podařilo zjistit například to, že za dobu svého působení ve státní správě, koupil Matraimov své ženě značkové oblečení v hodnotě zhruba 8,5 milionů korun.

Více informací (včetně bizarních fotokoláží z luxusních dovolených) najdete zde.

Na Raimbeka Matraimova uvalily Spojené státy minulý týden sankce.   

Více zde.

Nebožtík za 700 milionů

#4 Matka na válečné stezce

Příběh jak vystřižený z akčního filmu popsal americký deník The New York Times. Miriam Rodriguéz v roce 2012 unesli mexičtí gangsteři dceru. I přes to, že zaplatila dvakrát výkupné, únosci její dceru zavraždili. Stala se tak jednočlenným detektivním sborem a začala její vraždu vyšetřovat na vlastní triko. Vyzbrojená pouze pistolí, pár převleky a neskutečným odhodláním, nejenže po dvou letech objevila tělo své dcery, ale také do své smrti v roce 2017 dostala většinu únosců za mříže.

Celý její příběh si můžete přečíst zde.

#5 Devítiměsíční kyberútok

V pondělí američtí státní úředníci s hrůzou zjistili, že na jejich pracoviště probíhá dlouhodobý a velmi sofistikovaný kyberútok. Špionáž několika státních úřadů je zřejmě dílem ruských kyberzločinců. Zatím je jisté, že zločinci napadli ministerstva financí a obchodu, není ale jasné, jaké škody napáchali nebo co dokázali zjistit. Terčem útoků byly jak zaměstnanecké emailové schránky, tak tajné dokumenty. Nejvíce děsivé ovšem je, že útoku, který probíhal už od března, si nikdo nevšiml a musela na něj upozornit nevládní organizace, která zjistila, že se někdo snaží dostat k jejím vládním zakázkám.

Více zde. Stručné vysvětlení situace nabízí Associated Press.    

Umělá inteligence ve službách zločinu

#6 Nácky nezbrojit!

Rakouští policisté během několika zátahů zabavili 70 automatických a poloautomatických střelných zbraní, které měly být určeny k prodeji německým ultrapravicovým extremistům. Zabaveny byly také výbušniny a náboje. Zbraně byly údajně nakoupeny za peníze z prodeje drog. 

Více zde.

#7 Drogové okénko

Maltští celníci trhají rekordy! Podařil se jim totiž největší zátah na drogy v historii země. Zásilku z Ekvádoru o hmotnosti 612 kilogramů kokainu (stejně jako menší kráva) a hodnotě zhruba 1,8 miliardy korun (za což bychom mohli postavit cca 12 kilometrů dálnic) našli schovanou v paletách s olejem na vaření.

Více zde.

Iránští celníci zase za jediný měsíc zabavili přes 46 tun (tedy zhruba 32 vozů Škoda Octavia) různých drog. Nejvíce (36 tun) ze zabavených drog bylo opia, následované hašišem a psychotropními pilulkami (po 4 tunách).

Více zde.

#BONUS: Koťátka!

Pro navození vánoční pohody nabízíme výběr ze sedmi živých vstupů se zvířátky. Devět z deseti mafiánů hodnotí výběr bonusového materiálu kladně, ten desátý nemá ve vězení přístup k internetu. 

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková