kauzy ze světa

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo rodnou hroudu, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout. Tentokrát se nám zase sešlo více “koronavirových” zpráv, zkrátka se, stejně jako u nás, jen málo mluví o čemkoliv jiném. 

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu

Abyste měli přehled o tom, ve kterých zemích je jak potlačováno právo na infromace, sledujte tyto stránky. A podrobnější přehled o zločinnosti v dobách pandemie naleznete zde.

#1 Prodám občanství, zn. jen pracháčům

Podle organizace Global Witness není Evropská Unie dostatečně důsledná v boji proti takzvaným Zlatým pasům – tedy možnosti de facto si občanství v určité zemi koupit. Pokud na to máte dost peněz. 

Více si můžete přečíst tady a tady.

Zlatá víza a zlatá Visa

#2 Ten nejhorší emirát

Oblíbená turistická destinace, Dubaj, jeden z Arabských emirátů, se za poslední roky proměnila v doupě, kde řádí organizovaný zločin a kvete podivný byznys – alespoň podle OSN a Amerického ministerstva zahraničí. 

Více si můžete přečíst tady.

#3 Rumunsko obrátilo stránku

Rumunsko se proslavilo jako centrála kyberzločinu. Potřebovalo k tomu velmi schopné a inteligentní hackery. A ty samé schopnosti začaly nyní využívat společnosti zabývající se IT a kyberbezpečností. 

Jak se Rumunsko obrátilo na cestu dobra se můžete dočíst tady.

#4 Mezitím v USA

Spojené státy urgují Radu bezpečnosti OSN, aby vydala prohlášení o původu koronaviru z Číny. A také prohlášení o tom, kdy přesně se virus začal šířit. 

Více se můžete dočíst tady.

Prezident Trump bez větších důkazů prohlásil, že lék na lupénku je účinný také k léčbě koronaviru. Lék se samozřejmě velmi rychle vyprodal, a pacienti s lupénkou ostrouhali. 

Více se dočtete tady.

A do třetice – v USA padají rekordy v prodeji zbraní. Lidé mají strach.

Článek i s popisným grafem si můžete přečíst tady

#5 Tak, a teď si vás kúpim všecky!

Pokud máte peníze, kupte si nemocnici nebo vlastní doktory a můžete odjet do karantény na vlastní ostrov. 

The Guardian nabízí náhled do světa prominentů a jejich boje s koronavirem.

To se týká i hlav států – například Kim Jong-Una, který tvrdí, že v Jižní Koreji žádní nakažení nejsou, ale příhodně odjel do vlastního resortu. 

Více si můžete přečíst tady.

#6 Zločinci, podvodníci a pandemie

Odehrála se další série kyberútoků na zdravotnická zařízení: pochází z Ruska, virus se jmenuje Ryuk a jedná se zřejmě o jiné zločince než ty, o kterých jsme informovali v minulém #zesvěta a kteří zaútočili i na brněnskou nemocnici. 

Více se dočtete tadyA pokud vás zajímá, proč se tyto útoky dějí právě teď, tady je přehledný článek, který nabízí i řešení. 

Již jsme upozorňovali na podvodníky vyrábějící roušky nebo “zázračné léky” na koronavirus. Zprávy, o jejich existenci nebo zatčení se vyskytují téměř denně. Nenaleťte podvodníkům! A pokud vás tematika zajímá, můžete si počíst tady, tady, nebo tady.

#7 Srbská svoboda slova

Alespoň jedna lepší zpráva – v Srbsku vláda stahuje opatření, které dovolovalo informovat o koronaviru jen vládou pověřené entity. Dokonce za tento přestupek zatkli novináře, což vyvolalo značné protesty. 

Více si můžete přečíst tady.

#8 Italská mafie za časů pandemie

Italská mafie nelení a čile využívá vzniklého chaosu. Může se například snadno stát, že pandemií postižení menší podnikatelé se na mafii obrátí s žádostmi o finanční pomoc. 

Více se dočtete tady

Vzhledem k tomu, jak je chaos prospěšný, italská mafie se rozhodla, že jej bude ještě ponoukat. O přidávání polínek do facebookového ohně si můžete přečíst tady

O tom, že mafie umí využít času chaosu a nejistoty, jsme psali v nedávném článku. Vytyčili jsme 7 oblastí, které v těchto časech vnímáme jako mimořádně náchylné ke zneužití, a které budeme pozorně sledovat.

Mafie za časů koronaviru

#9 Made in China

Nizozemsko, Španělsko, Česká republika – ti všichni si stěžují na nekvalitní ochranné pomůcky dodané Čínou a zvažují, že je vrátí. 

Více tady.

#10 Smutný osud luskounů

Koronavirus má zřejmě původ i v nenápadných, ale velmi ohrožených luskounech. Bohužel, ani tato informace nebrání v jejich pašování a nelegálním obchodu s nimi.

Například na tržištích v Gabonu naopak tvrdí, že jsou luskouni velmi zdraví. A nejvíce je nakupují Číňané.

Více se dočtete tadyO nelegálním obchodu nejen s luskouny si zase můžete přečíst tady.

#11 Coup de Kosovo

Kvůli nezvládnutí opatření proti pandemii v Kosovu odvolali premiéra, čímž končí i celá vláda. Jedná se o první evropskou vládu, která se kvůli koronaviru zhroutila.

Více se můžete dočíst tady, nebo tady

#12 Zakázané slovo

Pod pohrůžkou vězení je v Turkmenistánu zakázáno vůbec vyslovit “koronavirus” a nebo nosit roušku na veřejnosti. Zřejmě také nemají žádné případy.

Více se dočtete zde.

#13 Vězni mají pré?

Koronavirová pandemie podnítila mnohé státy k tomu, aby začaly propouštět vězně. V Turecku toto ochranné opatření zavedli také, ale ne pro politické vězně. Ti asi ochranu nepotřebují. 

Více se můžete dočíst zde.

 

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.