#zesvěta: Speciál o koronaviru

Druhý díl #zesvěta je speciální. Kromě toho, že jej vydáváme výjimečně nejen formou videa, ale také prostřednictvím článku, je speciální i tematika – zaměříme se totiž na zprávy ze světa související výhradně s pandemií koronaviru. Vybrali jsme sdělení, která nám připadala natolik důležitá, že by se o nich mělo dozvědět i české publikum. A to buď proto, že v budoucnu můžeme pocítit jejich důsledky i my, nebo proto, že vzhledem k současnému vývoji by se mohly podobné události začít dít i u nás.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu

#1 Koronavirus a boj proti obchodováním s lidmi

Vietnamská nezisková organizace Blue Dragon Children’s Foundation, která pomáhá obětem zneužívání a sexuálního násilí, uvádí, že uzavření hranic kvůli koronaviru mezi Čínou a Vietnamem způsobuje řadu problémů při boji proti obchodování s dívkami. Vzhledem k omezení pohybu na území Vietnamu a uzavřeným hranicím je téměř nemožné osobu převezenou do Číny vrátit zpátky do Vietnamu. Například minulý týden museli členové organizace se zachráněnou vietnamskou holčičkou překročit hranice ilegálně.

Čína je v tomto ohledu obecně problematická, kvůli politice jednoho dítěte a selektivním potratům má převahu mužská populace a je tedy běžné, že si Číňané kupují nevěsty z Vietnamu a ostatních jihovýchodních asijských zemí. Nemusí ale už vědět, že dívky jsou unesené nebo nalákané pod falešnou záminkou.

Článek si můžete přečíst zde.

#2 Koronavirus a útěk vězňů v Brazílii

Z několika věznic na jihovýchodě Brazílie utekly stovky vězňů poté, co jim vedení řeklo, že kvůli bezpečnostním opatřením souvisejícím s koronavirem budou dočasně pozastaveny návštěvy. Několik uprchlíků se už podařilo chytit.

Článek si můžete přečíst zde.

#3 Koronavirus a vzpoura vězňů v Itálii

Podobné problémy řeší také Itálie. V několika tamních věznicích propukla vzpoura kvůli tomu, že kvůli pandemii koronaviru pozastavili návštěvy. Během vzpoury uprchlo 16 vězňů.

Článek si můžete přečíst zde.

#4 Koronavirus a jeho vliv na soudnictví

Koronavirus ovlivňuje také činnost soudů. Například v Honolulu došlo k pozastavení soudního řízení s ženou obviněnou z krádeže identity, podvodu, bankovního podvodu a ze spoluúčasti na obchodování s drogami. V německém Bonnu naopak urychlili trestní řízení se zaměstnanci burzy, kteří podváděli na daních. A soudy v Kalifornii řízení odkládají. 

Článek si můžete přečíst zde.

Naše soudnictví na tom není lépe, v Česku byly některé soudy nuceny svůj provoz také omezit. Více se dočtete tady.

#5 Koronavirus a Továrna na podvody

Vzpomínáte na naši nedávnou kauzu Továrna na podvody? Došlo k pozastavení vyšetřování společnosti Milton Group, jež za celým podvodem stojí, protože se kvůli zákazu cestování švédští vyšetřovatelé nemohou scházet s Europolem. Údajně mají jednoho podezřelého, nechtějí ale říct koho. Švédsko vyšetřování bere velmi vážně a postupuje rychle.

Článek si můžete přečíst zde.

Továrna na podvody I: Dobrý den, tady miliony

#6: Koronavirus a Klimatická dohoda

Co píší zahraniční média o Česku? Kromě zpráv o postupu nákazy a opatřeních přijatých naší vládou se můžeme dočíst také to, že “východoevropští představitelé států použili koronavirus k útoku na Klimatickou dohodu”. Článek cituje českého premiéra Andreje Babiše a polského náměstka ministra pro státní záležitosti Kowalského.

Článek si můžete přečíst zde.

Další článek poukazuje na to, že Andrej Babiš prohlásil, že se má Green Deal rovnou zrušit.

#7 Koronavirus a uprchlíci 

OSN v úterý 17. března potvrdila, že je v Německu 10 případů koronaviru mezi uprchlíky a žadateli o azyl.

Článek si můžete přečíst zde.

#8 Koronavirus v Severní Koreji

Kim Jong-Un narychlo staví nemocnici, ale přitom tvrdí, že koronavirus v Severní Koreji nemají.

Článek si můžete přečíst zde.

#9 Koronavirus a dopady na nezaměstnanost

Nezaměstnanost následkem koronaviru by mohla být vyšší než po krizi v roce 2008. Nejhorší prognózy uvádí až 24.7 milionu nezaměstnaných celosvětově.

Článek si můžete přečíst zde.

#10 Koronavirus a kyberútoky

Kyberzločinci se v období světové krize rozhodli, že budou útočit na vládní zdravotnické agentury a nemocnice, které už tak mají co dělat se zvládáním koronavirové pandemie. Jde jim nejen o peníze, ale i o vyvolání chaosu. Napadeno bylo například Ministerstvo zdravotnictví a sociální péče Spojených států amerických (HHS) nebo nemocnice ve státě Illinois. 

Článek si můžete přečíst zde.

V České republice se terčem útoku stala Brněnská Fakultní nemocnice v Bohunicích. Společnost ESET uvádí, že za jeden den přibylo přibližně 2,5 tisíce kybernetických útoků spojených s koronavirem. Na základě zprávy bezpečnostní společnosti RiskIQ je možné očekávat další útoky. 

 

Shrnutí vytvořili: Zuzana Šotová a Lukáš Nechvátal
Autorka grafiky: Nikola Klepačková
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.