#zesvěta 38

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Sladký obchod s lidmi

Lotyšský výrobce sladkostí byl obviněn ze “zotročování” svých zaměstnanců indického původu. Tři osoby byly zatčeny za pašování a následné nucení k práci nejméně 12 Indů. Pracovníkům v továrnách na dorty a sušenky byly pod pohrůžkou násilí nejdříve zabaveny pasy a následně byli nuceni pracovat bez nároku na mzdu. Majitel továren přitom není žádný cukroušek, už dříve byl obviněn z daňových úniků, znečišťování životního prostředí a dokonce volebního podvodu.    

Více zde.

#2 Ať žije drogová královna

Samozvaná královna australských drogových pašeráků půjde na 18 let do vězení. Loni byla společně s kolegy zatčena a obviněna z překupnictví a pašování heroinu. Drogy do Melbourne putovaly z Malajsie letadlem, jejich převoz domlouvala právě “královna”. Její syndikát si za své působení přišel na necelých 96 milionů Kč.  

Více zde.

#3 Jak to správně zaobalit

Rumunští policisté zatkli dva kyberzločince, kteří údajně pomáhali “zakrývat” kyberútoky na uživatele, aby je antivirové systémy nemohly detekovat. “Crypters” spolupracují se zločinci, kteří kybernetické hrozby (viry a pod.) vytvářejí a jsou důležitou součástí moderních kyberútoků. Zároveň způsobují bolehlav tvůrcům antivirových systémů.  

Více zde.

Kyberzločin: Evoluce, ne revoluce

#4 Jak na to doslova kašlat

Interpol varuje před novou formou útoků na politiky – dopisy napuštěnými koronavirem. Zdali už někdo takový dopis obdržel není jasné, Interpol se ale odkazuje na případy, kdy lidé schválně plivali nebo kašlali na policisty.   

Více zde.

#5 Vyměním Ipad za pistoli, zn. spěchá

Vrchní šéf bezpečnosti technologické firmy Apple je obžalován z braní úplatků. Thomas Moyer měl společně s místním podnikatelem zařizovat úplatky pro policisty, kteří za ně udělovali licence zbraním, které se pak dále prodávaly. Úplatek tvořil mimo jiné dodávku 200 Ipadů pro oddělení místních šerifů.   

Více zde.

#6 Neprali moji rádcové, neprali?

Šéfové zemí G20 (skupina největších ekonomik světa představovaná ministry financí a guvernéry centrálních bank) mimo jiné po ukončení summitu prohlásili, že se budou řídit doporučeními FATF (Finanční akční výbor) v otázkách boje proti praní špinavých peněz a financování terorismu. FATF světovým lídrům připomněla, že právě za současné krize profitují podvodníci více než kdy jindy a politikům prochází věci, které by neměly. FATF státům doporučuje posilnit policejní složky, které se budou toky špinavých peněz zabývat, a zavést povinné zveřejňování konečných vlastníků, aby se finance nemohly schovávat ve složitých offshore strukturách. 

Celé prohlášení si můžete přečíst zde

#7 Nové stopy ve vraždě novinářky

Vrchní vyšetřovatel vraždy maltské novinářky Daphne Caruana Galizia uvedl, že má nové stopy. Údajně se týká osob, které ještě “nebyly předmětem vyšetřování” a policisté je získali díky zabavení nových přístrojů. Daphne byla před třemi roky zavražděna nastraženou bombou ve svém autě. Mapovala korupci v podnikatelské i politické sféře. 

Více zde.

Vražda maltské investigativní novinářky zůstává stále nepotrestaná

#8 Španělský sekretariát IS

Ve Španělsku byly zatčeny dvě osoby za napomáhání financování terorismu. Španělská “spojka” vybírala peníze od podporovatelů takzvaného Islámského státu po celé Evropě a finance následně posílala do zemí, kde zuří ozbrojené konflikty. Tři členové té samé “spojky” byli již dříve zatčeni a jsou ve vězení. 

Více zde.

#9 Jejich revírem jsou dubajské přístavy, jejich tempo nestíhá ani dron

Dubajští celníci zastavili dodávku 600 kilogramů drog. Loď, která byla označena za vysoce rizikovou, převážela pervitin, opium, marihuanu, tabletky a heroin, schované za falešnou stěnou. Podle celníků se jedná o dosud největší zátah u dubajského pobřeží. 

Více zde. Doporučujeme shlédnout akční video, které vás provede celým zátahem.

#10 Maltská pračka 

Vyšetřování praní špinavých peněz a pašování nafty Europolu a maltské policie vedlo k zatčení pěti osob a obvinění dalších 15, včetně několika společností. Policisté také zabavili 36 aut, zhruba 1,5 milionu korun v hotovosti a “značné množství” značkového oblečení.  

Více zde.

#Bonus: Umělí lidé přicházejí

Věděli jste, že existuje stránka, která vám za nějakých 70 korun vytvoří člověka? Umělá inteligence se pomocí skenování milionů reálných obličejů pomalu ale jistě učí vytvářet své vlastní obličeje, které sice vypadají jako reální lidé, reálně ale neexistují. Vypadá to zábavně, jenže co když se takoví umělí lidé začnou používat k podvodům, z nichž falešné profily na Facebooku jsou tím nejmenším zlem? Umělá inteligence zatím ještě dělá drobné chyby – má například problém s náušnicemi nebo brýlemi.

Více včetně fotek najdete zde

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková