#zesvěta 37

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 V Kolumbii vozí sníh ponorka

Kolumbijští pašeráci kokainu přišli na dokonalý způsob, jak obejít všetečné oko policie. Postavili si elektrickou ponorku. Ta, kromě toho, že je velmi ekologická, je také tichá, takže mohla kolem pobřeží Jižní Ameriky proplouvat bez povšimnutí. Pokud se poohlížíte po novém dopravním prostředku, taková elektrická ponorka vyjde na zhruba 33 milionů Kč a uveze 6 tun kokainu, nebo jednoho slona indického se šesti ročními slůňaty. 

Více zde.

#2 Okénko italské mafie

V Apulijsém měste Foggio provedla policie obrovský zátah na místní mafii, někdy nazývanou jako italská pátá mafie. Zločinci, kteří na kornavirové krizi dlouhodobě vydělávali, nyní přišli s nápadem účtovat zesnulým za každé tělo, které projde jejich pohřebními službami. Dokonce podplatili úředníka, který jim sháněl seznamy zesnulých ve městě, aby mafii žádný nebožtík neunikl. Jedno tělo stálo přes 1300 Kč. 

Více zde.

Italské policii se podařilo zatknout vysoce postaveného člena mocné mafie ‘Ndrangheta Domenica Bellocca. Boss se skrýval na farmě v Kalábrii, a byl stíhán od minulého roku za prodej drog. 

Více zde.

Kalábrijská policie měla obecně napilno, ve čtvrtek pozatýkala 19 členů odnože ‘Ndranghety, kteří přes síť lékáren prali špinavé peníze. Zatčen byl i místní politik, který mafii pomáhal s byrokracií. 

Více zde.

#3 Kyberobchod s lidmi

Komise OSN pro lidská práva upozorňuje na vzrůstající roli nových technologií v obchodu s lidmi. Komise apelovala na sociální sítě a další technologické giganty, kteří mají přístup k velkému množství dat, aby pomohli detekovat pasti na k obchodování zranitelné osoby, které se v době koronavirové nekontrolovatelně šíří po internetu. Oběťmi obchodu s lidmi jsou nejčastěji dívky a ženy. Sociální sítě nebo různé komunikační aplikace umožňují zločincům snadný přístup k potenciálním obětem, přičemž zůstávají anonymní. 

Více zde.

#4 Belgické banky nabízí spolupráci

Největší Belgické banky, které se kvůli leaku FinCEN Files ocitly pod ostrou kritikou za nedodržování opatření proti praní peněz, nabídly vládě nový systém, který byl měl tento problém vyřešit. Měla by vzniknout nová platforma, díky které budou banky o podezřelých transakcích lépe komunikovat s příslušnými státními úřady. Nebudou tedy jen odesílat zprávy, ale aktivně se podílet na prověřování podle bank podezřelých transakcí nebo třeba vlastníků bankovních účtů.

Více zde.

FinCEN Files

#5 Okénko Europolu

Ve Francii bylo zatčeno 18 osob a zabaveno zhruba 105 milionů Kč při zátahu na praní špinavých peněz. Zločinecká síť měla propracovaný systém, jak špinavé peníze z Francie a Španělska, pocházející většinou z prodeje drog, nákladními auty přepravit do Maroka, kde pak byly vypuštěny do oběhu. 

Více zde.

Ve Španělsku byla zase rozbita síť pašeráků zbraní do oblastní, kde probíhá ozbrojený konflikt. Celkem policie zatkla 7 osob a zabavila majetek v hodnotě zhruba 263 milionů Kč. Zločinecká síť nelegálně převážela zbraně a výbušniny původem z Ruska pomocí ukrajinských lodí a to převážně do severní Afriky a na Střední Východ. Skupina byla velmi dobře organizovaná, dokonce se jí podařilo vysvobodit z vězení jednoho svého člena. K jejímu pádu přispěly mocenské neshody mezi dvěma bossy.

Více zde.

Nadnárodní operace koordinovaná Europolem zase mířila na nelegální zbraně pocházející z Turecka, které do Evropy putovaly skrz Bulharsko a sousední země. Koordinované zátahy probíhaly například v Británii, Francii nebo Nizozemsku a vedly k zatčení 11 osob a zabavení 1776 střelných zbraní. 

Více zde.

#6 Expremiér jde bručet

Bývalý chorvatský premiér byl odsouzen k osmi letům vězení za tunelování státní kasy. Peníze Ivo Sanader během své funkce proléval přes offshore firmu, část si pak nechával a část putovala do tajného fondu jeho politické strany. Za obohacování se na úkor občanů země byl měl expremiér také zaplatit pokutu zhruba 55 milionů Kč. 

Více zde.

#7 Zloději šperků jdou taky bručet

Němečtí policisté zadrželi zloděje šperků, kteří loni z drážďanského muzea ukradli zlato, diamanty a další drahé kameny, které byly součástí nesmírně vzácné národní sbírky. Dva mladíci jsou členy zločinecké organizace známé jako rodina Remmo. Poklad, který ukradli se ale ještě nenašel. 

Více zde.

#Bonus: Bělorusko

New York Times popisují, jak funguje hrůzovláda prezidenta země Lukašenka. Tajná policie, která se stále jmenuje KGB, udržuje Lukašenka u moci pomocí zastrašování a vydírání. Síť špiónů je přítomná v každé instituci, ve školách, na úřadech, ale i v kancelářích představitelů, země, kde sbírá informace a ujišťuje se, zda jsou všichni stále loajální Lukašenkovo režimu. 

Více zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková