#zesvěta 31

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Bourákova vajíčka

Pašeráci divokých zvířat si mysleli, že mají žně, když na kostarické pláži objevili 101 želvích hnízd plných vajíček. Jenže nevěděli, že mezi těmi skutečnými byla vejce vytisknutá na 3D tiskárně a vybavená sledovacími čipy. Vyšetřovatelé tak následně snadno zjistili, do jakých restaurací nebo ke komu domů vajíčka putují. Většina z nich neputovala daleko. Želví vajíčka jsou oblíbenou delikatesou, jenže vykrádání hnízd snižuje už tak nízké počty vzácných karet zelenavých a karet obrovských.

Více zde.

#2 Je to daňový ráj, není to daňový ráj

Evropská rada aktualizovala černou listinu daňových rájů. Na seznam zemí, které ve “věcech danění nespolupracují” přibyly karibské ostrovy Barbados a Anguilla. Ze seznamu naopak ubyli Kajmanské ostrovy a Omán, kteří podle ER zavedli požadované daňové reformy. 

Na černé listině se tak momentálně nachází 12 zemí: Americká Samoa, Anguilla, Barbados, Fidži, Guam, Palau, Panama, Samoa, Seychely, Trinidad a Tobago, Americké Panenské ostrovy a Vanuatu.

Více zde

EU prodělává na evropských daňových rájích

#3 Dusno v Antverpách

Kolem belgického přístavního města Antverpy začíná být aktivita zločinců neúnosná. Přístav je druhým největším v Evropě a je poměrně známou vstupní branou kokainu do Evropy, donedávna se ale jednalo o relativně poklidné podnikání. Nyní ve městě vybuchují bomby, objevují se přestřelky a dokonce únos dětí. Organizovaný zločin šíří ve městě vliv tím, že se snaží spřátelit nebo podmanit vlivné osoby a zisky z prodeje drog obratně pere nákupem drahých aut nebo nenápadných obchůdků. Již na konci září bylo jasné, že padne rekord zabavených 60 tun kokainu z předešlých let, a to policie nepočítá zásilky, které do přístavu nedorazily. Kokain z Latinské Ameriky putuje většinou v bednách s ovocem nebo v tajných přihrádkách.

Více zde.

#4 V Istanbulu nezasněží

Turecká policie v istanbulském přístavu zadržela dodávku 228 kilogramů kokainu a zatkla 9 osob. Na lodi z Jižní Ameriky byl kokain zamaskován mezi 119 tunami hnojiva.

Více zde.

#5 Berete si přítomného dobrovolně? Ne.

Úřad pro drogy a kriminalitu spadající pod OSN (UNODC) upozorňuje na “přehlíženou, ale celosvětově rozšířenou formu obchodu s lidmi”. Jedná se o nedobrovolné sňatky. Mezi obchodem s lidmi a nedobrovolnými sňatky podle nové zprávy UNODC existuje jasná korelace. Již 12 leté holčičky mohou být prodány do manželství s muži, kteří je pak sexuálně zneužívají a udělají si z nich de facto otroky. Průzkum probíhal po dobu 12 měsíců v Kanadě, Německu, Jordánu, Kyrgyzstánu, Malawi, Srbsku, Jižní Africe, Thajsku a Vietnamu. Podle autorů studie je navíc problematické, že zločin má v každé zemi specifickou podobu a neexistuje tedy univerzální návod jak jej odhalit.

Více informací včetně celé zprávy najdete zde.

Každý má svou cenu?

#6 Strom sem, strom tam

Organizace bojující proti nelegální těžbě dřeva v nové zprávě uvádí, že v Amazonském pralese už těžba zasahuje na 20% území domorodých obyvatel. Velký problém to představuje především v Brazílii, kde není těžba na území domorodých obyvatel nijak regulována zákonem. Nejde jen o kácení stromů, ale i vypouštění chemikálií do řek. “Ačkoli už léta víme, že bychom se od domorodých obyvatel měli ochraně přírody učit, jsou obklíčeni jak legální tak nelegální těžbou a jejich území ubývá,” uvedl jeden z autorů zprávy.

Více zde.

#7 Pašeráci z Karibiku

Americká pobřežní stráž po dvou různých zásazích v Karibském moři dovezla na břeh Portorika 1,9 tuny kokainu a 28 kilo amfetaminů (v Česku známý jako speed), jejichž cena se pohybuje kolem 1 miliardy Kč. Zadrženo bylo 6 pašeráků. Drogy putovaly do USA. 

Více zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková