#zesvěta 30

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Záchrana před migranty a problémy s erekcí

Italská válečná loď Caprera, která zastavovala nelegální migranty a na sociálních sítích byla oslavována i ministrem vnitra, zároveň sloužila jako nástroj pašování cigaret a léků na potenci do Evropy. “Jsem trošku v háji,” napsal jeden z námořníků v sms zprávě, když na palubu přišla celní kontrola. Celkem našli 70 krabiček cigaret a několik balíčků s léky. Caprera nebyla jediná, do komplotu byly zapojeny minimálně dvě další válečné lodě. Nyní probíhá s námořníky soud a nacionalisté se chytají za nos.

Více zde

#2 Velký Trávový Mike

Jedna z největších (nejen objemem) osobností kanadského podsvětí Mihale Leventis, známý jako “Velký Mike” se během soudního líčení přes Skype přiznal k vazbám na organizovaný zločin a pašování desítek tisíc kilo marihuany do USA. Drogy pašovali skrz indiánské rezervace. Velký Mike byl koordinátorem jednotlivých pašování, vymýšlel jak a kudy se budou drogy převážet.

Více zde.

#3 Konec jednoho ráje?

Britské Panenské ostrovy, známý karibský daňový ráj, oznámily, že zveřejní rejstřík skutečných majitelů v zemi registrovaných firem. Krok může výrazně změnit reputaci země, jejíž benevolentní zákony napomáhaly nejen daňovým únikům, ale i praní peněz. Podle premiéra země budou pravidla nastavena podle nejnovějších standardů Evropské unie.

Více zde.

Co jsou to daňové ráje? Vysvětlíme!

#4 Ono by stačilo nekrást

Afrika ročně přijde zhruba o 2 biliony Kč na nelegálním odlivu peněz – to jsou téměř 4% z celkové ekonomické produkce kontinentu. Jedná se jak o podvádění na daních nebo jejich úplné neplacení, tak o tunelování veřejných rozpočtů a praní těchto peněz přes offshore bankovní účty. I jen polovina z uniklých peněz by přitom mohla pomoci vyřešit tíživé otázky změny klimatu, které způsobují sucho, které způsobuje hladomor, což vede k migraci ale i k podpoře extremistů a válečným konfliktům. 

Více zde.

#5 Dědečku, vyprávěj mi tu o tom, jak jsi šéfoval Yakuze

Japonská policie zatkla bosse Yakuzy, který je obviněný z provozování nelegálního kasina. Sedmdesátiletý Chizuka Yamamoto, je považován za šéfa skupiny organizovaného zločinu Takumi-gumi, podskupiny Yamaguchi-gumi, největší japonské organizace Yakuza. Zatčeni byli i další tři členové gangu. Yamaguchi-gumi je jednou z největších a nejbohatších zločineckých organizací na světě, která má prsty snad ve všech představitelných formách nekalého podnikání – od drog a zbraní, přes vydírání, až po zprostředkování sexuálních služeb. 

Více zde

#6 V Belgii dosněžilo

Belgická policie rozbila gang pašeráků kokainu, které bylo možné díky podplaceným policistům. Vyšetřování probíhalo od minulého roku, kdy policisté v Antwerpách zadrželi zásilku 3,5 tuny kokainu. Drogy, které dále putovaly do západoevropských zemí zřejmě pochází z Jižní Ameriky. Zátah v Belgii, Nizozemsku, Velké Británii a Španělsku vedl k zatčení 29 osob, zastavení zásilky 650 kilo kokainu a zabavení zbraní, vozidel a asi 70 milionů Kč v hotovosti a na bankovních účtech. Belgická státní zástupkyně přes zdánlivě ohromující množství zabavených drog poznamenala, že je to jen mizivá část toho, co ve skutečnosti do Evropy putuje.

Více zde

Grupo America 1: Radiografie jednoho kartelu

#7 Když se chce, tak to i přes sankce jde

Speciální komise OSN (U.N. Security Council Panel of Experts) vydala zprávu o tom, jak Severní Korea kreativně porušuje mezinárodní sankce – například dovozem luxusních aut. Přes zákaz Severní Korea stále intenzivně vyvíjí jaderné zbraně, nebo vysílá své občany pracovat do Sýrie, Ruska či Číny. Země má také podporu ze zahraničí, například kontroverzního španělského aristokrata, který severokorejským firmám dohazoval zakázky a přebíral jejich jménem peníze. 

Více zde.

#8 Místo matiky pět centů za rozřezaný nohy

V Indii a dalších rozvojových zemích se kvůli koronaviru zavřely školy a děti tak nastoupily do práce. Jenže se často jedná o práci nebezpečnou, například procházení skládek, kde se v nejlepším případě povaluje rozbité sklo, bosky, bez rukavic či roušek. Indické děti mezi 6 a 14 lety tam hledají plasty, za jejichž recyklaci získají alespoň několik centů. V Keni desetiletí pracují v písečných dolech, v západní Africe pracují na plantážích, v Indonésii se natírají na stříbrno a chodí žebrat jako živé sochy. OSN uvádí, že by se do škol už nemusely vrátit miliony dětí. Veškerý rozvoj a úspěchy ve vzdělávání se tak vrátí o několik let dozadu.

Více zde.

#9 Flávio dopral

Syn brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, Flávio, byl obviněn ze zpronevěry, praní špinavých peněz a spolupráce s organizovaným zločinem. Senátor Flávio měl podle obžaloby spolu s bývalým kolegou získat z nelegálních zdrojů minimálně 11 milionů Kč.

Více zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková