investigace ve světě

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta, přehled toho, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout. Tentokrát jsme se zaměřili i na zprávy nesouvisející s koronavirem, těžko jsme se jim však mohli úplně vyhnout. Jelikož nám došlo spoustu pozitivních ohlasů na to, že byl minulý týden #zesvěta i formou článku, rozhodli jsme se v tom pokračovat.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu

#1 Charita po Britsku

Co má společného charita, „modrá pilulka“ a praní špinavých peněz? To není začátek vtipu, ale realita britské skupiny 8 charit, které byly využité pro praní peněz z prodeje nelegálních léčiv.

Více se dočtete tady nebo tady.

#2 Těžký boj Švýcarů s daňovými podvodníky

Švýcarsko se snaží bojovat proti daňovým únikům a své pověsti daňového ráje. Právníci ovšem navržené zákony blokují a lobbují proti nim.

Více se dočtete tady.

#3 Těžký boj svádí i zbytek Evropy

S korupcí a daňovým úniky souvisí i rejstříky skutečných majitelů firem, které jsou účinným nástrojem v jejich odkrývání. Dvě třetiny evropských zemí je ale stále buď nemají, nebo jsou nedostatečné, uvedl britský deník inews.

Více se dočtete tady.

#4 Zabavení majetku Isabel dos Santos v Portugalsku

Další úspěch našich kolegů! Portugalský nejvyšší soudce nařídil zabavení majetku dceři bývalého vládce Angoly, Isabel dos Santos, na základě vyšetřování desítek let nekalého obchodování, kterým si přišla na veškeré své jmění. Vyšetřování tzv. Luanda Leaks vedlo International Consortium of Investigative Journalists, jehož je investigace.cz členem.

Více se dočtete tady.

#5 Mezitím na Ukrajině…

Na ukrajině zatkli dvě osoby zapletené do korupce a zpronevěry. To by samo o sobě nebylo tak výjimečné, jenže dotyční byli napojeni rovnou na na bývalého ukrajinského prezidenta Porošenka. 

Více se dočtete tady.

Psalo se také o současném prezidentu Zelenském, který zbavil funkce stávajícího vrchního státního zástupce. Tento krok znepokojil mnoho protikorupčních aktivistů, kteří se obávají, že je to výsledek tlaku ukrajinských oligarchů, kteří se snaží zmařit úsilí země o reformy.

#6 Indický boj proti korupci: “Neber úplatky, neber úplatky, nebo nikam nepojedeš”

V Indii se rozhodli bojovat proti korupci svým vlastním stylem. Přestanou vydávat pasy státním zaměstnancům, u kterých se toto porušení zákona prokázalo.

Více se dočtete tady.

#7 Konec “pana Temného”

Spolupráce nizozemské a americké policie skončila v týdnu skvělým výsledkem. Podařilo se jim zatknout muže, který stál za webovou stránkou distribuující dětskou pornografii a nabízející videa s tematikou vydírání a znásilnění. Obviněn byl kromě zmíněného také za praní peněz. Chytili ho díky sledování a důkladné analýze transakcí, jimiž byla tato stránka financována.

Více se dočtete tady.

Jakým způsobem vyšetřovatelé pachatele našli si můžete přečíst tady.

#8 Ruské kyberzločiny a trollí farmy

Britský The Register vydal článek o tom, jak funguje ruský státem podporovaný gang kyberzločinců ‘Turla’. K jeho činnosti se vyjadřuje i bezpečností firma ESET.

Před soud v Ghaně byl postaven šéf ruské trollí farmy, která svou činnost prováděla z Afriky a soustředila se na politická témata týkající se USA. Obviněn je z praní špinavých peněz. 

Více se dočtete tady.

#9 Svět, podvodníci a pandemie 

Naši kolegové z OCCRP popsali, jak se podvodníci snaží na koronaviru obohatit. Například v Azerbajdžánu bylo zadrženo pět osob, jejichž byznys plán sestával z pašování roušek do Číny.

Nenakupujte zdravotní ochranné pomůcky přes internet! Roušky mohou být padělky a žádný zázračný lék, bohužel, neexistuje.

Více se dočtete tady.

Obavy ze šíření koronaviru neprospívají jen podvodníkům, ale i vězňům, které z bezpečnostních důvodů pustili domů. Ale jenom ty nejhodnější.

Více se dočtete tady.

Mafie za časů koronaviru

#10 Praní peněz se ani bankám nevyplácí

Baltská banka Swedbank dostala od Švédských kontrolních orgánů rekordní pokutu 390 milionů USD za “vážné nedostatky v předcházení nebezpečí praní špinavých peněz” ve svých pobočkách.

Více se dočtete tady.

#11 Pašování drog po prezidentsku

Venezuelský prezident Nicolás Maduro byl v USA obviněný z pašování drog. Jeho rodina už ale tuto činnost provozuje dlouho, synovec stojí před soudem v USA několik let. Jsou známí pod přízviskem Cartel de los Soles neboli Kartel sluncí.

Nejzajímavější ale na tom je, že drogy vozili i do Evropy. To znamená ‚Ndranghetě.

Více se dočtete tady.

S čímž souvisí účetní podnikání bývalého ruského vyslance v Kolumbii – dělal ho totiž pro již zesnulého muže, který pral peníze z drog a byl stíhán za vraždu.

Více o tomto tady.

 

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.