#zesvěta 22

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Když gangster na sociálních sítích vyhrožuje vládě

Mexičtí policisté zadrželi bosse jedné z nejvlivnějších mexických mafií, který po zadržení několika členů svého gangu vyhrožoval vládě. Jose Antonio Yepez, přezdívaný “El Marro” (Palice), šéf gangu Santa Rosa de Lima, byl zadržen spolu s několika svými pohlaváry, balíkem peněz a zbraněmi včetně granátometu. “Palice” vládě vyhrožoval po zatčení několika členek jeho rodiny a spolupracovníků. 

Více zde

#2 Kterak náckové plánovali hromadné popravy

V předchozím #zesvěta jsme upozorňovali na speciální jednotku německé armády KSK, která byla rozpuštěna kvůli ultra-pravicovým názorům. Právě velitel této jednotky podle všeho založil vlastní skupinu vojáků, lékařů, právníků a dalších podobně smýšlejících osob, která si říká Nordkreuz (Severní kříž). Vyšetřovatelé uvádí, že “Křižáci” měli v plánu v Den X shromáždit politické odpůrce a osoby, které brání uprchlíky a migranty, odvézt je na tajné místo a tam je pozabíjet. Měli už dokonce nakoupené pytle na mrtvoly a chemikálie, které rozpouští organické materiály.

Více zde.

#3 Vyhýbat se sankcím je umění

Ruští oligarchové, bratři Arkadij a Boris Rotenbergovi, se úspěšně vyhnuli sankcím nákupem uměleckých děl z USA za miliony dolarů. Americké instituce s nimi od roku 2014 nesmí obchodovat, jenže prodej uměleckých děl nepodléhá v USA žádné finanční kontrole. Bratři miliardáři, mimo jiné přátelé ruského prezidenta Vladimira Putina, tak úspěšně přesouvali svoje fondy skrz různé offshore firmy. Poprvé napojení Rotenbergových na skořápkové firmy obchodující s uměním odhalilo International Consortium of Investigative Journalists v Panama Papers v roce 2016.

Více zde.

#4 Padá kokain, něco si přej

Letadlo zhruba o velikosti toho, s nímž se létá na vyhlídkové lety, se pokusilo přeletět mezi Papuou Novou Guinejí a Australským Queenslandem. Bohužel bylo tak napěchované kokainem, že se zřítilo krátce po startu. Drogy za asi 80 milionů dolarů (1,7 miliardy Kč) údajně vážily zhruba tolik, co kůň. Celá operace je zřejmě napojená na italskou mafii. 

Detaily včetně fotografií zde.

#5 Ambivalentní vztah ke stromům

Pro Oregon, jeden ze států USA, je těžba dřeva extrémně výnosným průmyslem. Když se v roce 2018 začaly ozývat hlasy, které prosazovaly omezení tohoto průmyslu, protože je jedním z největších tvůrců znečištění ovzduší (méně stromů znamená, že nemá kdo pohlcovat oxid uhličitý), začaly dřevařské firmy shromažďovat své “pro” hlasy. Mezi nimi byla i polostátní organizace financovaná z daní Oregon Forest Resources Institute, která měla vzdělávat veřejnost o důležitosti lesů. Morálku stranou, organizace porušila zákon – pokud jste placeni z daní, nesmíte se vměšovat do politiky. 

Více zde

#6 Bubu na Bolsonara

Zdá se, že tlak evropských států, mezinárodních investorů a brazilských společností přináší ovoce. Prezident Jair Bolsonaro couvá od své rétoriky “Amazonský prales je náš (na zplundrování)” a zavádí k pralesu přátelská opatření. Během období sucha se po čtyři měsíce nesmí rozdělávat ohně a armáda bude hlídat míru odlesňování. Odborníci se ovšem domnívají, že vláda tato nařízení moc dlouho neudrží a jsou tak jen náplastí na momentálně velmi špatnou ekonomickou situaci. Ukazuje se totiž, že když si ničíte přírodu, nikdo se s vámi nechce bavit.

Více zde.

#7 Daně a korona

Nadnárodní organizace Tax Justice Network ve své nové studii poukazuje na to, že kdyby státy Evropské Unie zavedly přísnější pravidla pro odvádění daní korporacemi, měly by dostatek peněz na tolik diskutovaný fond pomoci s následky koronavirové pandemie. Kdyby si EU okamžitě vyžádala finanční údaje o působení těch největších nadnárodních firem v jednotlivých zemích, mohla by na korporátních daních vybrat asi 20 miliard dolarů (lídři zemí EU se shodli na rozpočtu 2,1 bilionu dolarů). Nejvíce pak zpráva kritizuje Nizozemsko, které je považováno za největší evropský daňový ráj.

Podrobněji zde.

#8 Nelegální tabáky

Polští celníci minulý týden ve varšavském okrese zabavili 600 000 eur (15,8 milionů Kč) z nelegálního obchodu s tabákem a zatkli 7 osob. Na začátku roku takto policisté zadrželi 21 osob ze stejné zločinecké organizace a zabavili dva miliony eur (52,6 milionů Kč). Celý komplot probíhal tak, že “dělníci” pohybovali mezi Ukrajinou a Polskem, kde cigarety vyráběli a následně je prodávavali na černém trhu do zemí Východní Evropy. 

Více zde.

Španělští policisté tento týden uzavřeli celou továrnu na nelegální výrobu cigaret. Zatčeni byli Litevci a Poláci a zabaveno přes 70 000 eur v hotovosti (1,5 milionu Kč). Cigarety se prodávaly hlavně ve Francii a Španělsku, ale byly zadrženy i na cestě do Polska. Továrna měla kapacitu vyrobit 9 000 cigaret za hodinu, což je 450 krabiček. 

Více zde.

#9 Za drogy si koupím televizi

Albánský mediální magnát je obviněn z toho, že své jmění nabyl nelegálními cestami. Speciální vyšetřovací jednotka zmrazila podnikateli účty a obvinila jej z obchodem s drogami a podílení se na organizovaném zločinu. Ylli Ndroqi, také známý Xhemal Pasmaciu, vlastní mimo jiné několik televizních kanálů. Zatím nebyl zatčen, ovšem už dříve byl vyšetřován v Itálii a v Turecku pro podezření z napojení na organizovaný zločin.

Více zde

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková