#zesvěta 20

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Pokuta za nečinnost

Evropský nejvyšší soud udělil Rumunsku a Irsku pokuty za nedostatečné zavedení opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Před soud dala případ Evropská komise již v roce 2018, když státy nebyly schopny implementovat pravidla z roku 2015 – lepší sledování bank, účetních a právníků a transparentní vlastnictví firem. Rumunsko dostalo pokutu 3 miliony eur (79 milionů Kč), Irsko 2 miliony eur (53 milionů Kč).

Více zde.

#2 Humanitární pomoc ruským byznysmenům

Kolegové z OCCRP odhalili nenápadnou mezivládní agenturu se sídlem v Ženevě, která měla fungovat jako ruský prostředník k šíření vlivu. The International Civil Defence Organization (ICDO) přijala od ruského ministerstva pro civilní obranu mezi lety 2013-2018 asi 140 milionů dolarů (3 miliardy Kč) a skrze vládou vybrané firmy posílala humanitární pomoc do konfliktních oblastí jako Kuba, Severní Korea, nebo Abcházie. To by snad nebylo tak hrozné, jenže úředníci z ruského ministerstva vybírali jako příjemce peněz od ICDO své vlastní firmy.

Více zde.

#3 Okénko italské mafie

Italská Ndrangheta prala peníze přes smyšlený podnik ve Velké Británii. Policie na komplot poprvé přišla v roce 2018, kdy si všimla podivných transakcí přicházejících od italských společností. Nyní zabavila britská policie 2 miliony liber (58 milionů Kč) nabytých z nelegální činnosti. K utajení svých aktivit používali zločinci složitý systém přeposílání peněz z účtu na účet, aby tak zahladili stopy jejich původu. 

Více zde.

#4 Nepokoje v Bulharsku pokračují

V minulém #zesvěta jsme popisovali vyhrocenou situaci v Bulharsku (opozice s prezidentem země se postavila proti premiérovi a jeho vládnoucí straně, ulicemi se šíří nepokoje, lidé se na premiéra s pestrou minulostí zlobí). Nepokoje zemí otřásají stále. Balkan Insight včera uvedl, že premiér Borisov se snaží situaci uklidnit radikálními změnami ve vládě. Odchází ministři financí, hospodářství, vnitra a ministryně pro turistický ruch.

#5 Pašovaní papoušci

Španělská policie zadržela dodávku 280 exotických ptáků pašovaných do Severní Afriky, zvláště pak do Maroka, kde je po nich vysoká poptávka. Papoušci ara, kakadu a další by pašerákům vydělali přes milion eur (26 milionů Kč). Při domovních prohlídkách se navíc našly balíky marihuany, což naznačuje, že pašeráci obchodovali s lecčím. 

Více zde.

Mrtvý tygr, dobrý tygr: zpráva o obchodu s divočinou

#6 Britské ruské trable

Britská parlamentní zpravodajský a bezpečnostní výbor vydal dlouho očekávanou zprávu o ruském vměšování do britské politiky. The Guardian vysvětluje jednotlivé body zprávy, která pro britskou vládu není zrovna nejlepší vizitkou. Vláda například nezvládla vyšetřit ruský vliv na referendum o Brexitu, dlouhodobé “vítání ruských oligarchů a firem s otevřenou náručí” jen podporuje praní peněz v zemi, ruské elity jsou v blízkém kontaktu s některými britskými politiky a za své peníze si v zemi kupují vliv. Zpravodajské služby jsou podle zprávy ve sledování Ruska laxní. V Británii neexistuje žádná organizace, která by dohlížela na dodržování demokratických procesů a téměř to vypadá, že se do této činnosti nikomu nechce. Jedno pozitivum zpráva vyzdvihuje: britské volby probíhají jako u nás s “papírem a tužkou”, je tedy velmi těžké s nimi manipulovat. 

Shrnutí zprávy si můžete přečíst zde.

#7 Taková práce a žádná zábava

Italským policistům se podařilo zadržet bizarní zásilku kokainu. Balíku z Kolumbie si všimli proto, že byl adresován jistému Santinu D’Antonio, tedy “záporákovi” z akční gangsterky John Wick. Když zásilku rozbalili, zjistili, že obsahuje asi dvě kila kávových zrn, která byla pečlivě rozřezána, naplněna kokainem a pak zase uzavřena. 

Více zde, včetně fotografií.

#8 Válečné zlato

Švýcarská firma Valcambi SA zpracovávající drahé kovy mohla přes Dubaj koupit zlato ze Súdánu, uvádí zpráva Global Witness. To je problematické proto, že se jedná o zemi uprostřed ozbrojeného konfliktu a posílání peněz do zemí, kde by mohly sloužit k financování válčení, korupce nebo porušování lidských práv je zakázáno a dodavatelé i koncoví příjemci drahých kovů musí vědět, odkud zboží pochází.

Více zde.

#9 Nové cesty uprchlíků

Přísnější kontrola evropských hranic a zprávy o zotročování migrantů v Libyi přinutili uprchlíky z Afriky zvolit jinou taktiku. Podle investigace několika nadnárodních organizací a médií čím dál častěji podstupují dlouhou a nebezpečnou cestu do Jižní Ameriky, odkud se pak snaží dostat do USA a Kanady. Cesta dlouhá více než 16 000 kilometrů začíná letem do Brazílie, kde nejsou tak přísné kontroly při vstupu do země. pak pokračuje na sever až na hranice Spojených států. Jihoameričtí pašeráci za jednoho člověka berou 7 až 25 tisíc dolarů (150 až 570 tisíc Kč.) a ročně si podle místních úřadů přijdou sítě pašeráků na 150 až 350 milionů dolarů (3,5 až 6,7 miliard Kč).

Detailněji zde

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková