#zesvěta 19

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Drogový rekord Assadova bratrance

Italští policisté zabavili rekordní zásilku drog – to už víte z minulého #zesvěta. Další vyšetřování ale ukazuje, že se nemuselo jednat o amfetamin (známý také jako “speed”) z dílny teroristické skupiny Islámský stát, ale o produkt samotné syrské vlády. A to přímo rodinných členů prezidenta země Bašara al-Assada. Prezidentův bratranec totiž údajně provozuje v zemi několik laboratoří na výrobu drog. Znak IS údajně na zásilku umístili obchodníci schválně, aby zmátli policii. 

Více zde.

#2 Prezident vs. Premiér: Bulharská edice

Již několik dní probíhají v Bulharsku protesty a nepokoje způsobené napjatou situací mezi prezidentem a premiérem země. Problémy nastaly předminulý týden, kdy člen opozice, který ale podporuje stávajícího prezidenta Rumena Radeva kritizoval vládnoucí stranu a premiéra Boyka Borisova. Ve stejný den, kdy se ke kritice připojil i prezident Radev, vběhli do sídla prezidenta těžkooděnci a udělali tam razii. Prezident s opozicí tvrdí, že je to politický útok. A ačkoliv byli premiér a jeho vládnoucí strana lidem chváleni za zvládnutí koronavirové krize, teď se občané země zlobí. 

Více zde.

#3 Neber úplatky, neber úplatky, nebo na to umřou lidi

OSN varuje před katastrofickými následky podplácení ve zdravotnictví v souvislosti s koronavirem. Pokud se totiž budou léky a zdravotní péče primárně dostávat k těm, kdo zaplatí, nezbyde pak na ty, u kterých je dostupnost léčby otázkou života a smrti. K problematice vydaná zpráva uvádí, že takové chování se rovná porušování lidských práv a pokud jej někdo činí, měl by být potrestán zmrazením majetku a jinými sankcemi. 

Více zde

#4 Podpora pro nezaměstnané gangy

Ve Francii pobírali státní podporu v nezaměstnanosti způsobenou koronavirem i zločinecké skupiny. Nelegálně si tak vydělaly přes dva miliony eur (53 milionů Kč), které správně náleží pracujícím v restauracích, školách, nebo podnikatelům. Kriminální organizace využívaly identifikační údaje firem, které jim ale ve skutečnosti nepatřily, a když podpora dorazila, byly peníze roztroušeny mezi různé bankovní účty. Pařížští státní zástupci po tomto zjištění zahájili celostátní vyšetřování. 

Více zde.

#5 Dobré zprávy pro slony, špatné pro luskouny

Nelegální obchod se slonovinou je na ústupu, nelegální obchod s luskouny ale vesele vzkvétá. Nová data přináší zpráva OSN o nelegálním obchodu s divokými zvířaty, která pracuje s daty za poslední čtyři roky. Roste také obchod s úhořem říčním a nebo s částmi těl tygrů. Největším odběratelem je v tomto obchodu Čína, nejvíce se pytlačí v Africe. 

Více zde.

Pytlačení mrtvých tygrů

#6 Pokrok v boji se zneužíváním dětí

Italská policie spolu s Europolem slaví úspěchy v boji proti online zneužívání dětí. V zemi bylo provedeno několik domovních prohlídek a rozběhlo se 50 nových vyšetřování. Do vyšetřování je zapojeno přes 200 osob, domovní prohlídky zatím vedly ke třem zatčením a zabavení tisíců složek s nelegálním obsahem. 

Více zde.

#7 Pašeráci z gumového člunu

Španělská policie ve spolupráci s Europolem rozbila gang, který pašoval migranty přes moře na Kanárské ostrovy. Používali k tomu gumové čluny a podle vyšetřovatelů stihli z Maroka s plně naloženou lodí vyplout asi dvacetkrát. Zatčeno bylo 28 osob.

Více zde.

#8 Prezidentské volby v Bělorusku

Běloruské úřady zakázaly účast v nadcházejících prezidentských volbách dvěma největším rivalům stávajícího prezidenta Lukašenka. První, Valerij Tsepkalo, bývalý diplomat, sesbíral ke své nominaci 160 000 podpisů (země má asi 9,5 milionu obyvatel), komise ale uvedla, že jen 70 000 z nich je pravých, čímž je Tsepkalo dostal pod hranici potřebných 100 000. Druhý, Viktor Babariko, nasbíral podpisů 400 000, ale byl uvězněn za praní peněz v bance, které šéfoval (o vývoji této kauzy jsme informovali v minulých #zesvěta)

Více zde.

O situaci v zemi se vyjádřila i vyslankyně OSN, která uvedla, že je “katastrofální”. V Bělorusku je podle ní běžné porušování lidských práv a potlačování jakékoli opozice – od června policie zadržela 200 protestujících. Potlačováno je dokonce i používání běloruštiny. 

Více zde.

#9 Ve jménu bezpečnosti státu

Společné prohlášení několika vyšetřovatelů OSN uvádí, že Turecko uzavřelo tajné smlouvy s několika zeměmi, aby z nich mohlo unášet své disidenty. Jedná se o Azerbajdžán, Albánii, Kambodžu a Gabon, země, které má OSN v hledáčku za porušování lidských práv. Nejsou to ovšem jediné země, odkud byli lidé odvezeni. Turecké ozbrojené složky takto údajně unesly až 100 tureckých občanů, mnohdy přímo z ulice za bílého dne. Někteří byli dokonce uneseni i se svými dětmi. Turecký prezident Erdogan bojuje proti opozici velmi důkladně, minulý týden byly například vydány zatykače na asi 400 lidí, včetně vojáků nebo zdravotníků. Dohody o odvozu tureckých občanů byly uzavírány pod zástěrkou boje proti terorismu a mají velmi vágní znění. 

Více zde.

#10 Okénko italské mafie

V kanadském Hamiltonu byl zastřelen místní mafiánský boss napojený na ‚Ndranghetu Pasquale (Pat) Musitano. Zatím neznámý útočník zastřelil Musitana na parkovišti za bílého dne a zřejmě se jednalo o vraždu na objednávku konkurenčního gangu. Musitano byl podobným způsobem postřelen už jednou, čtyři kulky, z nichž jednu dostal do hlavy, ale přežil. Musitanovi blízcí, kteří byli na místě činu se zabijáka snažili dostihnout, ale marně.

Více o životě tohoto proslulého mafiána si můžete přečíst zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková