#zesvěta 15

Již tradičně vám přinášíme páteční #zesvěta – přehled toho, co se děje mimo Českou republiku, co nás zaujalo a vám by nemělo uniknout.

Video k tomuto dílu najdete na našem Facebooku a Instagramu.

#1 Nárůst ve zneužívání dětí

Všechny členské státy Evropské unie zaznamenaly během karanténních opatření alarmující nárůst nahlášení sexuálního obtěžování dětí. Jak děti, tak pedofilové jsou doma a tráví na internetu více času. V některých zemích navíc podle policie není systém nahlašování zneužívání dobře nastaven. 

Více zde.

#2 Okénko italské mafie

OCCRP shrnuje, jak moc byl pro italskou mafii koronavirus prospěšný – pokud není vláda schopna reagovat včas, mafie ji zastoupí. Například tak, že své špinavé peníze propere přes koupi krachujících podniků.

Albánská demokratická strana požádala místního státního zástupce aby prověřil, jestli starosta Tirany nepere peníze. Děje se tak na základě italského vyšetřování ve městě. Státní zástupce se obává, že se Tirana stala pračkou pro italskou mafii. Peníze vedou k nechvalně známé italské ‘Ndranghetě.

Více si můžete přečíst zde.

#3 Karma není zdarma

Francouzský soud odsoudil strýce syrského prezidenta Bašára al-Asada ke čtyřem letům vězení za praní špinavých peněz, podvádění na daních a zpronevěru syrských veřejných peněz. Osmdesáti dvou letý Rifaat al-Assad uprchl ze Sýrie v roce 1984 po neúspěšném pokusu o svržení otce současného prezidenta, momentálně je rezidentem ve Velké Briánii a za svůj život si zvádl vybudouvat realitní impérium v několika evropských zemích. 

Více zde.

#4 Zlatý voči

Řecko se rozhodlo pro svérázné řešení nastalé koronavirové krize – zavede zlatá víza. Jedná se tak o jednu z prvních zemí, které se otevřou cizincům, hlavně se ale jedná o příležitost pro osoby, které potřebují někam “ulít” peníze. Řecko totiž chce lákat investory do nemovitostí, a nemovitosti, jak víme, jsou ideální pračkou na špinavé peníze. 

Více zde.

#5 Je to kampaň?

Vedení Běloruské banky Belgazprombank je vyšetřováno z praní peněz a okrádání instituce. Zvláštní na tom je, že bance 20 let šéfoval nynější opoziční kandidát na prezidenta v letošních volbách Viktor Babariko, který je údajně do zločinu také zapojen. Barabiko samozřejmě tvrdí, že jde o politikaření.

Více zde.

#6 Demokracie jen tak na oko

Viktor Orbán má v Maďarsku téměř neomezenou moc. Jeho strana má v parlamentu většinu, ovládá média a díky koronavirovému krizovému nařízení se zdálo, že už bude neomezeně vládnout navždy. Nyní se nařízení ruší, zřejmě to ale pro omezení Orbánovy moci a demokratizaci Maďarska nic neznamená. 

Více zde

Nations in Transit 2020: Některé hlavy států už si na demokracii ani nehrají

#7 Americké zdravotnictví nepřestává udivovat

Americká personální agentura, která se stará o zaměstnávání lékařů a zdravotnického personálu se v době koronavirové krize rozhodla hlavně nacpat vlastní kapsy. Pacientům účtuje za zákroky a ošetření přemrštěné částky a peníze, které tak získává navíc si nechává, přičemž lékařům snižuje platy. Agentura tvrdí, že musela zdražit, aby ochránila lékaře před pojišťovnami, které jim nechtějí platit.

Více zde.

#8 Černý puntík

Mauricius přibude na černou listinu Evropské unie zemí, které jsou daňovými ráji. Z toho je ostrov zděšen, protože díky koronavirovým opatřením je momentálně bez turistů, a to má nepříznivý dopad na ekonomiku. Zařazení na takový seznam tedy zemi velmi poškodí. Proto vysílá k Evropské komisi vyjednavače. Konečné rozhodnutí padne 1. října.

Více zde.

#9 Bojovka ve sbírání brambor

V Turkmenistánu to rodiče nemají jednoduché, z velmi malých platů mohou svým dětem jen málokdy něco dopřát. Proto obětovali poměrně velkou částku na letní tábor, kam děti vyslaly. Následně však zjistili, že místo bobříka odvahy byly děti vyhnány na státní farmy a sbíraly brambory. A peníze zaplacené školám za tábor? Prý se z nich opravuje škola.

Více zde.

#10 Preventivní opatření po Estonsku

Estonsko se potýkalo s jedním z největších skandálů v oblasti praní peněz vůbec. Největší místní banka – odnož dánské Danske Bank – proprala mezi lety 2007 až 2015 asi 200 miliard dolarů (cca 4,7 bilionu Kč). Nyní Estonsko v rámci boje proti praní peněz odebralo licenci 500 společnostem poskytujícím kryptoměny. 

Více zde.

Autorka shrnutí: Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková