Zadržení pilotů pašujících kokain upozorňuje na vazby balkánských narkobossů k Česku

Mezinárodní policejní akce s názvem „Operace Familia“, namířená proti balkánským překupníkům drog, zasadila úspěšný úder zločinecké organizaci známé pod názvem Balkánský kartel. Zátah znovu upozornil na propojení narkobyznysu ze zemí bývalé Jugoslávie s Českou republiku. Klíčovou součástí distribuční sítě, která převážela kokain z Jižní Ameriky do Evropy, byli totiž dva čeští piloti. O tom, že je Česko oblíbeným útočištěm balkánské mafie, Investigace.cz už v minulosti informovala.

Tým vyšetřovatelů z několika různých států včetně USA, Francie, Hongkongu, ale také české Národní protidrogové centrály a Europolu vyšetřoval balkánské obchodníky s kokainem řadu měsíců. Oproti původním odhadům policisté zjistili, že kartel nepůsobil jen v Evropě a Jižní Americe, ale také v Asii – a to zejména na částečně nezávislých územích Číny, Hongkongu a Macau. 

Ve čtvrtek 1. srpna provedla policie v několika zemích světa koordinovaný zásah, po němž skončilo v poutech šestnáct lidí. Jedenáct z nich dopadli policisté v Asii a v Evropě. Mezi nimi byli i dva čeští piloti, kteří převáželi kokain z jihoamerické Uruguaye do Švýcarska. Jednoho zadrželi přímo ve Švýcarsku, druhého u něj doma v Česku. 

Kromě toho se v průběhu razie podařilo zajistit více než tunu kokainu v hodnotě přes sto milionů korun a dva miliony eur v hotovosti, což v přepočtu činí zhruba 51 milionů korun.

Server iRozhlas informoval o tom, jak dvojice českých pilotů zajišťovala převoz drog z Jižní Ameriky do střední Evropy. Prováděli to výjimečně riskantním a sebevědomým způsobem. Kokain totiž přepravovali přímo letadlem v kufrech plných balíčků s drogami. Běžné přitom bývá, že do Evropy se drogy dovážejí námořní cestou. Letecká přeprava je však rychlejší.

„Nikdo nic nemaskoval. Bylo to opravdu v kufrech. Prostě to tam narvali, dali nahoru dva svetry a letělo se. Žádné sofistikované úkryty,“ vysvětlil pro iRozhlas náměstek Národní protidrogové centrály Tomáš Kubík. Autentičtější krytí falešného osobního letu pak mělo poskytovat šest fiktivních pasažérů na palubě. To vypovídá o promyšlenosti celé akce a zjevném organizačním zázemí.

Čeští piloti museli v celé organizaci zastávat poměrně významnou pozici. Zajištění přepravy drog totiž v narkobyznysu představuje jednu z nejdůležitějších a nejriskantnějších fází obchodu. 

Narkobaroni Prahu milují

Ačkoliv se jedná o velký úspěch českých vyšetřovatelů a iniciativy evropských i amerických úřadů v boji s organizovaným zločinem, jde také o jasnou připomínku blízkého vztahu balkánských obchodníků s drogami k České republice. Jak uvedl Kubík pro iRozhlas, historické vazby balkánských národů k Česku jsou silné. Jedním ze zakladatelů balkánského kartelu byl například Darko Šarič, muž, o jehož kariéře v narkomafii jsme před třemi lety informovali v podrobném článku.

Případ Šariče ilustroval, jak jednoduché je pro zločince z bývalé Jugoslávie získat v České republice trvalý pobyt a následně odtud řídit obchod s drogami po celé Evropě a dál po světě. Už v roce 2012 informovala výroční zpráva protidrogové centrály o tom, že nárůst aktivit zločineckých skupin ze zemí západního Balkánu na území Česka, které dovážejí drogy z Latinské Ameriky do Evropy a ovládají v současnosti valnou část evropského drogového obchodu, představuje „značný problém“.

Šarić je nyní ve vězení v Srbsku, kde byl nepravomocně odsouzen k 15 letům odnětí svobody. Jeho uvězněním však působení kartelu v Česku ani zdaleka neskončilo. Na našem území totiž působilo v uplynulých letech nejméně šest skupin balkánského organizovaného zločinu. A jejich šéfové jsou prakticky nedostižitelní.

„Jen si tak sedí na nějakém klidném a pěkném místě a dohlížejí na hladký průběh logistických operací – skrze další vrstvy manažerů, logistiků a právníků. Můžeme klidně udělat zátah na celou organizaci, ale nikdy se nedostaneme výš než k těm, co jsou postradatelní, nahraditelní,“ uvedl před třemi lety pro investigaci.cz pod příslibem anonymity policista z Generálního ředitelství cel.

Více o balkánských narkobaronech v Praze se dočtete také zde.

Autor článku: Marek Martinovský
Autor ilustrační fotografie: Karelj/Wikimedia
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.