Vyšel Index vnímání korupce pro rok 2018, Česká republika si polepšila

Neschopnost omezit korupci přispívá k celosvětové krizi demokracie, uvádí zpráva neziskové organizace Transparency International (TI) bojující proti korupci. „Vzhledem k velkému množství demokratických institucí ohrožovaných po celém světě většinou ze strany vůdčích osobností s autoritářskými sklony nebo s populistickými tendencemi potřebujeme dělat více pro posílení systému ‚brzd a rovnováh‘ a pro ochranu práv občanů,“ vysvětluje ve zprávě Patricia Moreira, výkonná ředitelka TI. Dodává, že úplatkářství pomalu nahlodává demokratický systém, a vzniká tak začarovaný kruh – korupce podkopává demokratické instituce, které pak ztrácejí schopnost korupci kontrolovat.

Index vnímání korupce, který TI vydala v úterý, vychází z třinácti průzkumů a odborných posudků, jež hodnotí úroveň korupce ve veřejném prostoru ve 180 zemích světa. Hodnocení se pohybuje na škále od koeficientu 0 (státy velmi zkorumpované) až po ukazatel 100 (nulová korupce). Každé zemi se tak přiřkne patřičné skóre, vypovídající o míře propojení mezi úplatkářstvím a úrovní její demokracie. Zatímco zavedené demokratické státy dosahují v Indexu 75 bodů ze 100, autokratické režimy se pohybují na hranici 30 bodů. Od roku 2006 klesla v tomto žebříčku úroveň demokracie u 113 států, ostatní si buď polepšily, anebo svůj stav nezměnily.

Za posledních šest let pozoruje TI nejvýznamnější pokles u zemí jako Austrálie, Chile a Malta. Oblastmi s nejnižšími hodnotami jsou pak subsaharská Afrika (průměrně 32 bodů), východní Evropa a střední Asie (průměrně 35 bodů). K nejméně bodovaným zemím patří Somálsko, Jižní Súdán a Sýrie (10, 13 a 13 bodů).

Naopak mezi země s nejvýznamnějším pozitivním nárůstem TI řadí Estonsko a Pobřeží slonoviny. Nejlépe hodnocenými regiony jsou západní Evropa a Evropská unie (průměrně 66 bodů), a to i přes nízké a v průběhu času stále klesající skóre států jako Bulharsko (42) a Maďarsko (46). Nejvíce bodů v tomto celosvětovém žebříčku získalo Dánsko a Nový Zéland (88 a 87 bodů). Nicméně sama Transparency podotýká, že pozice států na předních místech   ještě neznamená, že jsou úplně bez korupce, a připomíná skandál okolo praní peněz spojený s dánskou Danske Bank (psali jsme například zde).

Postavení České republiky se v porovnání s předchozími roky soustavně zlepšuje. Od roku 2012 ČR získala o 10 bodů víc (vyšplhala se až na současných 59 bodů) a ze všech 180 sledovaných zemí se celkově umístila na 38. místě. Avšak i přes skokový nárůst TI označila Českou republiku jako jednu ze „zemí, které je nutné bedlivě sledovat“. Ve zprávě se píše, že od roku 2014 se pozice Česka sice neustále vyvíjí pozitivním směrem, ale události uplynulého roku naznačují, že tyto zisky mohou být velmi křehké, a to zejména z důvodu střetu zájmů ministerského předsedy Andreje Babiše týkajícího se mediálního holdingu Mafra a napojení na společnost, jež získala miliony na dotacích z EU.

Úvodní fotografie: infografika Transparency International
Autor: Lukáš Nechvátal

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.