Vladimir Golovnev je bývalý poslanec ruské Státní dumy a od roku 2014 ombudsman pro podnikání a obchod v moskevské oblasti, což je funkce, jež zastřešuje podnikatelské aktivity. Golovnev začínal jako podnikatel v oblasti výroby uniforem a pracovních oděvů. V roce 1992 založil firmu Vostok-Service, která dnes v Rusku patří k jedné z největších v tomto odvětví a dodává zboží například Gazpromu nebo Ruským drahám. Když firmu opustil, aby se mohl věnovat politické kariéře, jejím viceprezidentem a šéfem produkce se stal jeho bratr Dmitrij.

Vostok-Service zaměstnával i vězně z ruských státních věznic. O moderním otroctví v těchto zařízeních publikoval v roce 2013 článek Institute of Modern Russia, text vycházel z otevřeného dopisu jedné politické vězeňkyně. Ženy tam měly pracovat v nevyhovujících podmínkách často až 17 hodin denně a dostávaly výplatu jeden dolar měsíčně. Mimo jiné šily obleky a uniformy i pro Golovnevovu firmu.

Vostok-Service v roce 2006 koupil českou firmu Cerva Group skrze družstvo Perspektiva, jehož ředitelem byl Dmitrij Golovnev a jedním z akcionářů jeho bratr Vladimir. Cerva Group, a. s., je velkoobchodním dodavatelem ochranných pracovních pomůcek v Česku a na Slovensku. Během koronavirové pandemie se společnost soustředila i na dodávky „covidových položek“, například ochranných obleků. Od roku 2017 je jediným akcionářem společnosti kyperská Global Infinity Group Limited, jejímž majitelem je podle slovenského obchodního rejstříku Dmitrij Golovnev s trvalým bydlištěm v Moskvě, jenž je zároveň i členem představenstva společnosti. Cerva koupila další dvě české firmy – jedna vyrábí pracovní oděvy, druhá dodává úklidové potřeby – a podobně zaměřené společnosti koupila i v Maďarsku a v Itálii. V roce 2021 měla firma obrat 2,6 miliardy korun.

Jak upozornil server Seznam Zprávy, Cerva Group vydala v březnu prohlášení o změně majitele – stala se jím jiná kyperská firma Fastpath Solutions Limited, jejíž akcionáři jsou podle české společnosti občany Evropské unie.

Aktuální informace o zařazení osoby na mezinárodní sankční seznamy a do databází politicky exponovaných osob najdete zde.

Autorky textu: Pavla Holcová, Gabriela Jezberová, Zuzana Šotová
Zdroj úvodní fotografie: golovnev.ru

Medailonek vznikl v rámci projektu KremRule, jehož cílem je zpřehlednit a katalogizovat majetky ruských oligarchů a klíčových spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina v Česku. Jde o lidi, kteří z velké části drží Putina při moci, slouží jako prostředníci pro jeho soukromé investice nebo drží strategické pozice v silových složkách a tajných službách. Pokud se chcete podílet na dalším mapování majetku ruských oligarchů v Čechách, podpořte nás. Jakákoliv částka nám velmi pomůže. Děkujeme.