V Kosovu zatkli mezinárodního zločince, podniká i v Brně

Ismet Osmani, známější jako Curi, byl spolu se čtyřmi spolupachateli zatčen v pondělí 20. května. V Kosovu jsou společně obviněni z lichvy a vydírání, německá i srbská tajná služba Osmaniho ale označují za velmi nebezpečného obchodníka s drogami. Do Česka přišel v 90. letech, v Brně spoluvlastní firmu Dafina Company.

Ismet Osmani založil firmu Dafina Company spolu s Nikolou Kužninim v Brně roku 1998. Osmani a Kužnini bydlí v domku v Brně-Jundrově. Jejich další spolubydlící je Pjeter Nikollaj, bývalý místopředseda představenstva Paradise Casino Admiral – sítě dvaceti kasin, které spadají pod Novomatic Group.

Pjeter Nikollaj byl zatčen během policejní razie Titánium v listopadu 2003. Tato mezinárodní policejní operace měla za cíl rozbít drogový byznys albánského pašeráka drog a jedné z nejvýraznějších postav kosovsko-albánského organizovaného zločinu Fatona Gashiho. Během operace proběhla razie i v jundrovském domě. Faton Gashi byl odsouzen ke dvanácti a půl letům vězení. 

Samotný Ismet Osmani je v Kosovu považován za velmi vlivného člověka s dobrými vazbami nejen na politiky, ale i další postavy jak srbského, tak albánského a kosovského organizovaného zločinu.

Policejní operace Dallga, během níž byl Osmani v Kosovu spolu s dalšími čtyřmi lidmi zatčen, byla založena na trestním oznámení podnikatele, který Osmaniho a jeho skupinu nařknul z lichvy a vydírání. Měl si od Osmaniho údajně půjčit 350 tisíc eur, které ale nebyl schopen splácet, protože měsíční úroky byly 25 tisíc eur. Jelikož dluh postupně narůstal, Osmani mu zkonfiskoval dva domy, auta i veškeré peníze v hodnotě dvou a půl milionu eur.

Více o balkánském organizoavném zločinu a jeho působení v Česku se dočtete zde:

Balkánští narkobaroni v Praze – Život a dílo Darko Šariće

Autor článku: Pavla Holcová
Autor fotografie: Reporteri RS
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.