Úlovek z lovecké chaty

„Prosím tě, co když jsou tady kamery?“ ptá se pološeptem advokát Marek Para. Je letošní srpen a na videozáznamu se Para zpytavě rozhlíží kolem sebe. Všichni přítomní ho ujišťují, že není třeba se ničeho podobného obávat. Opak je ale pravdou. Ve skutečnosti povedenou partičku snímá policejní kamera a mikrofon. Zařízení je zřejmě umístěno na stěně v jedné z loveckých trofejí.

Podle serveru aktuality.sk sledovala slovenská policie loveckou chatu v okolí Levic několik týdnů. Výsledkem jsou hodiny audiovizuálního materiálu a stovky stran přepisu rozhovorů mezi osobami z politického prostředí, byznysu a právnických profesí. Tito lidé se snažili ovlivnit stíhání v aktuálně probíhajících závažných trestních stíháních, jež v posledních letech hýbou Slovenskem. 

​​Povolení k odposlechům měl vystavit Okresní soud (OS) v Nitře, který se však k situaci nechce vyjadřovat. Soud takto jednal kvůli podezření, že chata slouží k práci s nelegálně zabitou zvěří. Od července do září proto policie monitorovala devět setkání, aniž údajně tušila, že kamery a mikrofony rovněž zaznamenají rozhovory někdejších politických prominentů Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, advokátů Marka Pary a Pavla Gašpara a hostitele v osobě oligarchy Miroslava Bödöra.

Co se na chatě dělo

Na schůzkách nešlo jen o neformální pokec vlivných kamarádů nad sklenkou vína v lovecké chatě. Hovořilo se o aktuálních kauzách, o přípravě tiskových brífinků i o trestním řízení bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara, oligarchy Norberta Bödöra, speciálního státního zástupce Dušana Kováčika, podnikatelů Miroslava Výboha a Jozef Brhela a dalších osob blízkých Smeru-SD a Ficovi, kteří skončili ve vyšetřovací vazbě.

Slovenské policii se tak podařilo zaznamenat debaty Bödöra staršího s šéfem Smeru-SD Robertem Ficem i s někdejším trojnásobným ministrem vnitra Robertem Kaliňákem. Z videí, která má aktuality.sk k dispozici, vyplývá, že bývalí straničtí kolegové Fico a Kaliňák se těchto schůzek nezúčastnili společně.

Jak už bylo řečeno, při setkáních v chatě podle potřeby nechyběl ani syn Tibora Gašpara, stíhaného v kauze policejní mafie, advokát Gašpar mladší. Což platí i o advokátu Marku Parovi, slovenské veřejnosti známému především jako obhájce Mariana Kočnera.

Policejní videozáznamy a přepisy rozhovorů jsou součástí spisu v kauze Očistec, jež mapuje aktivity bývalých vysoce postavených policejních úředníků spojených s osobou Norberta Bödöra. Takzvaný Bödörův oddíl se v nedávné minulosti zaměřoval nejen na krytí „našich lidí“, ale i na sběr kompromitujících informací o politické konkurenci tehdejší vlády Směru, podobnou špínu ale neváhal shánět ani na vlastní lidi. 

Z dosud zveřejněných přepisů odposlechů z lovecké chaty vyplývá, že Robert Fico, i když to dlouhá léta popíral, měl k Miroslavu Bödörovi velmi blízko.

Hovoří s ním například o protivládním protestním shromáždění ohledně diskriminace neočkovaných osob, které Smer připravoval na začátek září. Bödör se ptá předsedy Smeru, zda něco takového plánuje, a Fico odpovídá: „Samozřejmě.“ Miroslav Bödör dodává: „Abych mohl zorganizovat lidi.“ Na což Fico reaguje slovy: „Budu vás všechny předem informovat. To je to, co musíme udělat.“

Ve druhém z videí advokáti Marek Para a Pavol Gašpar hovoří s bývalým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem o vhodné taktice během jeho výpovědi na policii. Debatě je opět přítomen Miroslav Bödör. Diskutující společně dolaďují detaily Kaliňákova výkladu o nominaci Ľudovíta Makóa z roku 2015 na post šéfa Kriminálního úřadu Finanční správy. Makó je v současnosti obviněný v několika velkých kauzách, spolupracuje však s vyšetřovateli. 

Přepisy policejních nahrávek zveřejněné webem aktuality.sk tak ukazují, že oba advokáti s Kaliňákem probírali, která verze jeho výpovědi určené policii bude nejlepší. Úřad speciálního prokurátora proto upozorňuje, že v tomto případě mohlo jít o ovlivňování svědků a maření spravedlnosti. Gašpar mladší a Para jsou totiž obhájci v kauze Očistec, měli přístup ke spisu a byli přítomni i výslechům dalších svědků a obviněných.

Klíčový Žilinka

V lovecké chatě kousek od Levic ale padalo ještě jedno jméno, které je pro někdejší prominenty dnes obzvláště důležité. Jedná se o generálního prokurátora Maroše Žilinku. Ten má z pozice své funkce možnost využít § 363 trestního řádu a zrušit tak příkazy k zahájení trestního stíhání, pokud vyhodnotí, že porušují zákon. Díky využití této pravomoci byl propuštěn z vazby například bývalý ředitel Slovenské informační služby Vladimír Pčolinský.

Právě z tohoto důvodu Fico, Kaliňák, Bödör starší a advokáti Para i Gašpar diskutovali o tom, jak by se dala ovlivnit práce generálního prokurátora. Podle všeho ale jejich snaha nebyla v tomto směru příliš úspěšná.

Robert Fico se totiž se Žilinkou pokoušel navázat kontakt, jak ale tvrdí v lovecké chatě, prokurátor se uzavřel do sebe a na textové zprávy odpovídá jen smajlíky.

„Strašně se bojí, úplně se uzavřel, prodal některé věci, motorky,“ říká na jedné nahrávce bývalý slovenský premiér o generálním prokurátorovi. Hovoří také o tom, že za této situace Žilinkovi nechce dávat podněty na speciálního prokurátora Lipšice, aby si Žilinka nemyslel, že je na něj vyvíjen nějaký nátlak. „Neustále se snažíme Žilinkovi posílat podpůrné názory,“ dodává Fico a advokát Gašpar připojuje, že Žilinku nelze uplatit.

Od začátku kauzy Robert Fico tvrdí, že v případě nahrávek z lovecké chaty nedělá nic nezákonného. „Klidně to všechno zveřejněte, protože tam nic není.“ Předseda Smeru zároveň prohlásil, že jeho odposlechy jsou „eminentní hrozbou pro demokracii“, a odkázal na fašistické metody.

„Setkal jsem se a budu se setkávat s obhájci nevinných lidí, abych měl dostatek informací pro svou politickou práci. Z těchto absurdních odposlechů se nikdo nedozví nic víc, než se dozví ode mě na tiskových konferencích,“ dodal šéf Smeru-SD ve svém videu na Facebooku.

Policejní odposlechy z letošního července, srpna a září použil dozorující státní zástupce Úřadu speciálního prokurátora (ÚSZ) v návrhu na prodloužení vazby obviněných v případu Očistec.

Autorka textu: Nina Kodhajová
Zdroj úvodní fotografie: Aktuality.sk