Jaroslav Haščák u soudu

U specializovaného trestního soudu ve slovenském Pezinku vstoupilo do druhého týdne hlavní líčení s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky. V první den líčení, které se opět bude konat od pondělí do středy, vypovídal také šéf skupiny Penta Jaroslav Haščák. Ten popřel, že by o chystané vraždě novináře věděl. V dešifrované komunikaci na aplikaci Threema se s Kočnerem bavil o „odje..ní ču..ka“.

Jako první soud vyslechl nitranského oligarchu Norberta Bödöra. O něm minulý týden Peter Tóth vypověděl, že měl s Marianem Kočnerem spolufinancovat sledování novinářů. To Bödör pod přísahou popřel. Odmítl taktéž, že by se prostřednictvím svých vazeb na policii pokoušel zařídit Kočnerovo propuštění

Jako další svědek vystoupil v Pezinku i spoluzakladatel a spolumajitel firmy Penta Jaroslav Haščák. Ten před začátkem pondělního líčení uvedl, že se s Kuciakem osobně nikdy nesetkal. S Kočnerem se prý velmi často stýkal, a to především poté, co se Kočner stal klientem banky skupiny Penta. Popřel také, že by přes aplikaci Threema s Kočnerem řešil chystanou vraždu Jána Kuciaka.

Dosavadní přehled o průběhu procesu si můžete přečíst zde:

Kauza Kuciak, den 3: „Nepochybuji, že zosnovali a objednali vraždu Kuciaka“, vypověděl Tóth o Kočnerovi se Zsuzsovou

Haščák: „Odje..ní ču..ka“ se týkalo vyšetřovatele Kyselici

Při své výpovědi uvedl jeden z šéfů skupiny Penta Jaroslav Haščák, že se s Kočnerem zná zhruba od roku 1998, nejintenzivněji se však oba muži stýkali od doby, kdy se stal Kočner klientem jejich banky. „Za poslední dva roky jsme se setkali asi osmkrát. Plus jsme spolu komunikovali telefonicky a přes aplikace, relativně pravidelně,“ vypověděl Haščák. Upřesnil, že pravidelně znamená zhruba jednou za dva týdny.

Co se týká právě komunikace mezi Kočnerem a šéfem Penty, zajímala prokurátora zpráva přes Threemu, v níž obžalovaný  Kočner konkrétně Haščákovi napsal „Jinak dělám na odje..ní ču..ka“. Haščák vypověděl, že si je jistý, že ču..kem měl v tomto případě být vyšetřovatel kauzy Gorila Lukáš Kyselica. Nepřímo tak potvrdil autentictitu dešifrovaných zpráv.

Kyselicu chtěl prý Kočner „odstranit“ z vyšetřování plánované vraždy Sylvie Volzové. Tu si měl objednat bývalý ředitel Markízy a exministr hospodářství Pavol Rusko, který spolu s Volzovou nejsledovanější slovenskou televizní stanici v 90. letech zakládal. Rusko je spolu s Kočnerem obžalovaný v kauze padělání směnek TV Markíza.

Šéf Penty se snaží vysvětlit svoji komunikaci s Kočnerem. Nedaří se mu to

S Kočnerem se prý Haščák bavil i o slovenských médiích. Kočnerovi se prý nelíbilo, jak o něm například psal týdeník Trend. „Pan Kočner měl výhrady k tomu, jakou formou o něm informoval, i ke skutečnostem, které byly předmětem článku. Chtěl využít můj vztah na vliv na šéfredaktora,“ uvedl Haščák.

Kočner prý trval na tom, aby o něm média informovala „pravdivě“. „Snažil jsem se Marianu Kočnerovi vysvětlit, že média jsou nezávislá. Že ta kultura, jak funguje redakce, je jiná než v běžných společnostech,“ dodal Haščák. Kočner se podle něj naopak snažil skrze svůj vliv a kontakty ovlivnit to, jak o něm média hovořila.

Haščák také vypověděl, že ho Kočner o financování projektu Na pranieri nežádal.

Kromě toho Haščák uvedl, že ho s prvním svědkem pondělního líčení Bödörem pojí přátelský vztah.

Bödör: Nikdy jsme spolu neobchodovali

Za začátku výpovědi Bödör jako první svědek dne uvedl, že s Kočnerem nikdy neobchodoval a taktéž odmítl, že by se podílel na spolufinancování sledování novinářů. Kočnera prý považuje jen za známého.

Exšéf slovenské civilní rozvědky Peter Tóth ve středu během více než osm hodin trvajícího výslechu uvedl, že Bödör na sledování dal polovinu z částky 140 tisíc euro. Podle Tótha chtěl Kočner původně materiály ze sledování použít při publikaci své relace Na pranieri, v níž měl v úmyslu diskreditovat novináře. Informace sesbírané týmem Petra Tótha později využila dvojice obžalovaných z vraždy Kuciaka.

Bödör taktéž popřel, že by měl na policii takové vazby, aby dostal Kočnera z vazby, což bylo uvedeno v motácích odevzdaných Peterem Tóthem. Popřel také, že by s bývalým policejním prezidentem Tiborem Gašparem řešil věci pracovního rázu. S Gašparem jsou prý jen vzdálení příbuzní.

U výslechu Bödör přiznal, že se v srpnu 2018 s Tóthem setkal. Tóth se ho prý ptal, jestli by nemohl Kočnerovi pomoci v situaci, která kolem vyšetřování nastala. Po Kočnerově zatčení pak prý Tóth projevil obavy a přiznal se ke sledování novinářů.

„Tóth se mě ptal, jestli znám paní Zsuzsovou. Řekl, že s ní byl v kontaktu a že se bojí, že ho do toho vtáhnou,“ uvedl před soudem Bödör.

Chtěl jsem mu pomoct, tvrdí muž, který pro Szabóa upravil zbraň

Posledním svědkem pondělního líčení byl Marian Sehnal, který upravil Marčekovu zbraň. „Mým úkolem bylo, abych vyrobil komponenty do zbraně. Jen v souvislosti se zbraní dokážu poskytnout jakékoliv informace,“ řekl u soudu Sehnal.

„Tomáš (Szabó) s Mirom (Marčekem) mě vyhledali někdy v září 2017, jestli bych jim nedokázal vyrobit hlaveň do pistole. Od prvního momentu jsem odmítal, bylo mi jasné, že se jedná o trestný čin,“ uvedl Sehnal. Přesvědčit se prý nechal poté, co mu dvojice řekla, že zbraň potřebují k vyrovnání dluhu s „nějakým nebezpečným člověkem z Komárna“.

Přesvědčil mě, tak jsem mu chtěl pomoci jako kamarád. Jednou přišel a měl slzy v očích a to mě přesvědčilo. nechtěl jsem od nich žádnou odměnu, považoval jsem to za kamarádskou pomoc,” vysvětlil Sehnal, proč nakonec na zakázku kývnul. Kvůli specifickým parametrům zbraně prý nakonec sám vyrobil také tlumič.

O tom, k čemu plánuje Szabó zbraň použít, prý nevěděl.

Sehnal už za přípravu zbraně obdržel tříletý podmíněný trest.

U soudu vypovídal i Andrej Tóth, manažer golfového areálu, v němž se Kočner setkával s obžalovanou Alenou Zsuzsovou, jak vyplývá z dešifrované komunikace na aplikaci Threema. Před soudem jako svědek stanul také spolumajitel golfového areálu Erik Schwartz. Ten areál vlastní spolu s Kočnerovou dcerou Adrianou.

Výslech Andreje Tótha trval pouhých pět minut. Tóth vypověděl, že v hotelové restauraci působil jako manažer. „Pana Kočnera jsem s paní Zsuzsovou viděl společně asi dvakrát. (…) O čem debatovali, to nevím.“ Zsuzsová prý do areálu přijela červeným mercedesem.

Spolumajitel areálu Schwartz soudu sdělil, že v golfovém areálu v Báči se Kočner setkával s „jednou paní“. „Přišla, donesla panu Kočnerovi balíček, za což dostala peníze. Provozní vždy ohlásil, že bere z tržby tolik a tolik pro tuto paní a Kočner následně sumu doplatil do kasy.“ Po zveřejnění fotky Zsuzsové v médiích zjistil, že šlo právě o ni.

Jedním ze svědků byl René Nyitray z Veľké Mači, tedy obce, kde žil Kuciak se svojí snoubenkou. Vypověděl, že 18. února, tedy tři dny před vraždou, potkal Tomáše Szabóa u čerpací stanice v obci Sládkovičovo nedaleko Veľké Mači. Údajně zaparkoval vedle jeho vozu. „Pán z řidičovy strany se na mě podíval, viděl jsem mu do tváře,“ sdělil soudu. Vůz identifikoval jako Peugeot Partner. (Marček se Szabóem přijeli do Mači v Citroenu Berlingo, který je uvedenému typu vozidla velmi podobný.)

„Nebylo jednoduché si zapamatovat, jak vypadá,“ odpověděl svědek na dotaz prokurátora, jak dokázal Szabóa po takové době označit. Nyitray na Szabóa ukázal po výzvě soudkyně, zda dokáže identifikovat jako osobu v autě někoho, kdo se zrovna nachází v soudní síni.

Vozidla si pak všiml ještě cestou do Veľké Mači, jelo prý podezřele pomalu. „Byli divní – ta pomalá jízda a cizí značka,“ vyjádřil se k vozidlu obžalovaných s komárenskou SPZ, které v ten den spatřil.

„Výpověď je v rozporu s výpovědí Marčeka, v to datum jsem tam nebyl. Podle mého názoru svědek lže, je to účelová výpověď a dělá jí kvůli financím, které by mu byly poskytnuty od státu,“ napadl Niytrayovu výpověď obžalovaný Tomáš Szabó.

Závěrem čtvrtého dne líčení se Marian Kočner omluvil z následujícího dne jednání, soud žádosti vyhověl. K soudu se dostaví znovu ve středu, kdy má vypovídat Alena Zsuzsová.

V úterý soudu svědectví poskytnou kolegové Jána Kuciaka z deníku Aktuality.sk, včetně šéfredaktora Petra Bárdyho.

Autor článku: investigace.cz, Eva Kubániová, Marek Martinovský
Autor úvodní fotografie: Branislav Wáclav / Aktuality.sk
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.