Šéf Penty se snaží vysvětlit svoji komunikaci s Kočnerem. Nedaří se mu to

Spolumajitel finanční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák prolomil svou mlčenlivost vůči médiím. Do světa se totiž dostala sms komunikace z ledna 2018 (měsíc před Kuciakovou vraždou) mezi ním a Mariánem Kočnerem. Kočner v ní píše, že už pracuje „na odj***ní  ču****“. Na to Haščák odpovídá: „řekneme si, až budeme spolu.“

Haščák se po zveřejnění esemesek rozhodl poskytnout exkluzivní rozhovor slovenskému portálu Aktuality.sk. V poměrně rozsáhlém a otevřeném rozhovoru přiznává, že „raději bude žít s pověstí korupčníka a mít gorilí hlavu, než být spojený s vraždou.“ Jeho odpovědi toho ale moc neosvětlily.

Na rozhovor byl Haščák sice dobře připravený, avšak jeho tvrzení, že se o Kuciakovy články moc nezajímal, je zavádějící. V rozhovoru přiznal, že tyto  články četl pouze „sporadicky“, a zpětně si prý uvědomil, že to byl „šikovný novinář s analytickým myšlením, který dobře dělá domácí úkoly.“ Investigace.cz má ale k dispozici osobní komunikaci, kde Kuciak tvrdí, že byl „na koberečku“ v Pentě. A to těsně předtím, než mu vyhrožoval Marián Kočner.

Ján Kuciak se podnikání Penty a Privatbance věnoval od roku 2016, kdy společně s investigace.cz pracoval na datech z Panama Papers, v nichž  se banka objevila.

  • Penta Investments
Penta Investments byla založená v devadesátých letech na Slovensku dvěma spolužáky ze Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě, jednalo se o Jaroslava Haščáka a Marka Dospivu. Jedna z nejvýznamnějších finančních skupin získala počáteční kapitál z dovozu čínských textilních výrobků. V Číně byli zakladatelé Penty na studentském pobytu. Od té doby převážně podnikají ve finančním sektoru, zdravotnictví, energetice a v obchodech s nemovitostmi. V roce 2010 Penta začala s developerskou činností i v Česku. Penta stojí za projektem Florentinum nebo za přestavbou Masarykova nádraží v Praze. V roce 2012 vystupovala jako jeden z hlavních aktérů slovenské kauzy Gorila. Tehdy šlo o údajné odposlechy tajné služby, které se měly týkat korupce slovenských politiků. Kauza vyvolala na Slovensku rozsáhlé protesty. Finanční skupina pravdivost policejních spisů odmítla.

Podnikání finanční skupiny Penta nebylo pro Kuciakovy články v roce 2017 ovšem zásadní. Rok před smrtí se zabýval hlavně podnikatelem Mariánem Kočnerem, o němž v průběhu roku napsal více než 20 článků. Kočner byl nedávno obviněný z objednávky vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

V létě 2017 pak závažnost Kuciakových článků o Kočnerovi gradovala a vůči podezřelému podnikateli bylo zahájeno několik trestních stíhání.  

Brucho a jeho kumpáni

Podle obsahu soukromé komunikace, kterou má investigace.cz k dispozici, Kuciaka kontaktoval muž, jenž mu předal dokumenty ke kauzám Kočnera, ale i Penty. Ján Kuciak se těmito případy začal zabývat teprve v momentě, kdy policie otevřela trestní stíhání ohledně falšovaní listin v jedné ze společností Penty. Jednalo se o kauzu masokombinátu Mecom Group, kde šlo o padělání dokumentů za účelem zabránění konkurzu. Článek o Mecom Group vyšel 28. srpna 2017.

Kuciak však nebyl jediný, kdo měl dokumenty o Mecomu k dispozici. Penta toto téma považovala za mimořádně citlivé. A tak si novináře začala zvát na na osobní schůzky. Jedním z nich byl Adam Valček z deníku SME, který byl na osobní schůzce už v říjnu 2016. Valček se o téma dlouhodobě zajímal a na setkání s mluvčím Gabrielem Tóthem a manažerem Mariánem Slivovičem se nečekaně objevil i Jaroslav Haščák.

Jaroslav Haščák svoji intervenci popisuje v rozhovoru pro Aktuality.sk následovně: „Když jsem v zasedačce uviděl Valčeka, otevřel jsem dveře a začal expresivně prskat, co to píše za p……y. Byl to emocionální výbuch, Adam byl zhrozený.“

Později se Jaroslav Haščák po upozornění ze strany šéfredaktorky a vydavatele SME za svůj expresivní tón Valčekovi omluvil.

Jaroslav Haščák pro Aktuality.sk řekl: „Na Kuciakovy články o kauze Panama Papers a Privatbance si konkrétně nevzpomínám. Pokud jde o Mecom, ten text jsem vůbec nevnímal kriticky.“

Týden po vydání textu o Mecom Group byl na schůzku do bratislavského sídla Penta Investments v Digital Parku naopak pozván Ján Kuciak. Setkání se mělo odehrát okolo 13:00. Podle Kuciakových slov nasadila Penta krizové PR a přesvědčovali ho, aby počkal, Pentu prý někdo vydírá a všechno pak sama vysvětlí.

To potvrdil i tiskový mluvčí skupiny Martin Danko: „5. 9. 2017 se uskutečnilo v sídle Penty v Digital Parku osobní setkání s Jánem Kuciakem, kterého se zúčastnil Gabriel Tóth a Marián Slivovič, manažer zodpovědný za společnost Mecom. Jednalo se o standardní setkání mezi respondenty a novinářem… Setkání inicioval Gabriel Tóth. (…) Naším cílem bylo vysvětlit Jánovi Kuciakovi, že se jedná o vykonstruovanou kauzu, za kterou stojí pochybné osoby s cílem poškodit společnost Mecom.“

Sotva schůzka skončila, Jánovi Kuciakovi ve 13:20 telefonoval Marián Kočner a vyhrožoval, že se mu bude speciálně věnovat, bude na něho a jeho rodinu hledat špínu a garantoval mu, že přestane psát. V telefonátu, který si Kuciak nahrál, Kočner říká, že Kuciaka někdo úkoluje. Ján Kuciak do své smrti už žádný text o Pentě nepublikoval.

„Nevzpomínám si, že by Jano připravoval jiné texty o Pentě. O setkání v Digital Parku jsem věděl, týkala se kauzy Mecom,“ reagoval šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy na otázku, jestli Ján pracoval na dalších textech o Pentě.

„Nikdo z Penty na tohle téma nikdy s Mariánem Kočnerem nekomunikoval,“ reagoval Martin Danko na otázku, jestli Penta komunikovala s Kočnerem ohledně setkání Kuciaka v Digital Parku.

Sám Haščák v rozhovoru pro Aktuality.sk řekl, že jeho první hypotéza byla, že Kuciak „se dostal k informacím, které si někdo nepřál zveřejnit.“

Autoři: Eva Kubániová, Katarína Jánošíková (ICJK)
Autoři úvodní fotografie: Jaroslav Haščák (Facebook) a Ján Kuciak (Aktuality.sk)
Edit článku (27.03.2019, 17:47): upřesnění citace šéfredaktorem Aktuality.sk Petrem Bárdym