Brucho a jeho kumpáni

Vyšetřování čtyř osob v souvislosti s nájemnou vraždou investigativního novináře Aktualit.sk Jána Kuciaka pokročilo. Slovenská policie má k dispozici výpovědi, v nichž najatí vrazi potvrzují, že si vraždu novináře objednal slovenský podnikatel Marián Kočner. Ten byl obviněn právě dnes.

Současně ale není jasné, proč slovenská policie a prokuratura stejně detailně neprověřují i další možné vazby mezi organizovaným zločinem a vládními představiteli – tedy vazby, o nichž Ján Kuciak psal a jež ho nakonec mohly stát život. Vyšetřovatelé se také vyhýbají prověřování klíčových členů někdejší vlády a policie, kteří mohou být s případem vraždy spojeni. I oni mohli mít zájem na zastavení Jánovy investigativní práce. S lidmi ze světa organizovaného zločinu byli totiž prokazatelně spojeni.

Konkrétně jde o bývalého premiéra Roberta Fica, ředitele protikorupční jednotky slovenské Národní kriminální agentury (NAKA) Roberta Krajmera a Antonina Vadalà, italského podnikatele s vazbami na nejmocnější mafii současnosti – původem kalábrijskou ’Ndranghetu. Tato trojice je společně s Mariánem Kočnerem propojená předivem různých vztahů. Všichni čtyři navíc figurovali v Jánových investigativních článcích.

Popravčí četa 

V brzkých ranních hodinách 27. září 2018, tedy sedm měsíců po vraždě Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, vtrhla speciální zásahová jednotka NAKA do několika domů v Kolárovu, malém městečku poblíž slovensko-maďarské hranice. Policisté tehdy zadrželi osm lidí. Mezi nimi byli Zoltán Andruskó, Miroslav Marček a Tomáš Szabó.

V Marčekově domě policie objevila sbírku nelegálně držených zbraní. Některé z nich byly speciálně upravené. V Marčekově skrýši se našly i dvě pušky s ručně vyrobenými tlumiči a sto padesát kulových nábojů. Výrobní čísla pušek byla zabroušená.

Den nato, 28. září 2018, byla krátce po deváté hodině ranní zadržena ve svém domě nedaleko Komárna i čtyřiačtyřicetiletá Alena Zsuzsová.

Andruskó, Szabó, Marček a Zsuzsová byli následně obviněni z vraždy mladého páru a v současnosti čekají na soud ve vazebních věznicích. Jeden z nich – Andruskó – kývl policii na spolupráci. Ostatní trvají na své nevině.

Výsledky vyšetřování poukazují na to, že Alena Zsuzsová – bývalá tlumočnice z italštiny, která pracovala pro Kočnera – zorganizovala a zaplatila vraždu Jána a Martiny.

Zsuzsová si na vraždu měla najmout majitele pizzerie a svého známého Andruska, jenž jí dlužil 20 tisíc eur (půl milionu korun). Podle společné dohody mu měla dluh prominout a za vykonanou vraždu nadto zaplatit 50 tisíc eur v hotovosti (jeden milion 250 tisíc korun).

Sledování Jána a Martiny, autor: Edin Pašović

Zsuzsová se zároveň velmi dobře zná s Kočnerem. Vyšetřovací spisy uvádějí, že Kočner jí v minulosti posílal na účet částky mezi 1 400 a 2 000 eury měsíčně (35 až 50 tisíc korun).

Policie se nyní snaží zjistit, zda tyto platby mohly mít něco společného s jejím „profesionálním“ flirtováním s vysoce postavenými slovenskými politiky, státními zástupci a dalšími mocnými lidmi. Zsuzsová si s nimi totiž vyměňovala lechtivé fotografie, ukládala si společné konverzace s dvojsmyslným obsahem a domlouvala schůzky, možná i za účelem budoucí kompromitace těchto potentátů.

Policie rovněž zjistila, že Zsuzsová používala Kočnerovu platební kartu a dva luxusní Mercedesy, jeden byl přitom napsaný na její matku.

Jinak se toho o Zsuzsové moc neví. Podle svých slov pracovala jako tlumočnice z italštiny pro Mariána Kočnera a do roku 2005 řídila několik slovenských firem na výrobu nábytku, patřících Italům.

Obdobně skoupé jsou i dostupné informace o nájemných vrazích. Andruskó, holohlavý padesátník s rostoucím břichem, provozoval pizzerii v Kolárovu. Postupem času se ovšem zadlužil a Aleně Zsuzsové tak „visel“ již zmíněných 20 tisíc eur (půl milionu korun).

Andruskó, jenž se rozhodl s policií spolupracovat, tvrdí, že si na samotné vykonání vraždy najal Szaba. Ten v letech 2005 až 2015 sloužil jako policejní vyšetřovatel v Komárně. Měl vytrénovanou sportovní postavu a holdoval motorkám. Po odchodu od policie absolvoval výcvik osobního ochránce v Polsku a začal pracovat jako bodyguard na zaoceánských lodích.

Szabó ke špinavé práci na nájemné vraždě přizval i svého bratrance Miroslava Marčeka. Ten byl vojákem ve výslužbě, dříve se účastnil i zahraničních misí. Po odchodu z armády se stejně jako Szabó nechal zaměstnat jako člen ochranky na nákladních lodích plavících se v Indickém oceáně.

Záhadná Zsuzsová

Ačkoliv po vraždě Jána a Martiny byly fotografie Aleny Zsuzsové ve všech slovenských médiích, nikdo vlastně neví, jak ve skutečnosti vypadá. Na fotkách vesměs pořízených během jejího příjezdu k soudu v Banské Bystrici je spoutaná s rukama za zády, obličej jí překrývají navázané černé umělé vlasy.

Ani její profil na Facebooku neposkytne žádné relevantní informace. Při flirtování používala fotografie ruských a ukrajinských modelek. Pomocí Photoshopu upravila jejich obličej tak, aby jí byl podobný. Vyšetřovatelé se dokonce zabývají teorií, že si svůj profil na Facebooku neupravovala sama.

Upravená fotka ruské modelky Alenou Zsuzsovou, zdroj: Instragram

Poté, co byla Zsuzsová obviněna z vraždy Jána a Martiny, policie znovu otevřela i některé starší, nevyřešené případy. A Zsuzsovou rovnou obvinila z další vraždy, tentokrát regionálního politika Lászlóa Basternáka, který kandidoval na pozici starosty v sedmitisícovém městě Hurbanovo na jihu Slovenska. V roce 2010 byl zastřelen před svým domem. Policie sice vypátrala vykonavatele vraždy, objednatele ale nikoliv.

Andruskó ve své výpovědi tvrdí, že Kočner požádal Zsuzsovou, aby vraždu investigativního novináře zařídila. Tuto výpověď potvrzuje i další svědek, bývalý důstojník Slovenské informační služby (SIS) Peter Tóth, jenž Jána Kuciaka před vraždou na objednávku sledoval.

Marián Kočner alias „Brucho“

Policie prozatím přišla s jediným jménem objednatele vraždy. Je jím Marián Kočner, přezdívaný „Brucho“. Toho slovenská média dlouhodobě označují za „kontroverzního podnikatele“ a jeho jméno se nejčastěji skloňovalo mezi novináři, kteří krátce po vraždě spekulovali o tom, kdo mohl mít největší zájem na umlčení Jána.

Celých dvacet let se zdálo, že Kočner je nedotknutelný. A to i navzdory povolebním změnám slovenských vlád. „Kontroverznost“ jeho podnikání je přitom dobře doložitelná – například v roce 2005 figuroval na uniklém seznamu slovenské protimafiánské policejní jednotky, kde byly jména lidí podezřelých z organizovaného zločinu nebo napojení na něj.

„Marián Kočner je dlouhodobý známý bývalého slovenského generálního prokurátora Dobroslava Trnky. Myslím si, že toto přátelství garantovalo Kočnerovi určitou pozici, stabilitu a svým způsobem nedotknutelnost,“ popisuje podnikatelovo postavení Roman Kvasnica, advokát rodiny zavražděné Martiny Kušnírové.

A Marián Kočner rozhodně nebyl bez poskvrny. Ján Kuciak exaktně popisoval jeho finanční machinace v řádech milionů eur i jeho daňové podvody.

Marián Kočner před soudním jednáním, zdroj: Youtube

Ze snů o vlastní nedotknutelnosti Kočner procitl až po odsouzení svého obchodního partnera Ladislava Bašternáka, známého slovenského podnikatele, který si také myslel, jak jsou na něj všichni krátcí. Soud mu vyměřil pokutu dva miliony eur (50 milionů korun) za úniky na daních. „To musel být pro Kočnera překvapivý a hrozivý zážitek. Skončila tím totiž epocha nedotknutelných,“ tvrdí advokát Kvasnica. Ladislav Bašternák byl dnes navíc odsouzen k pěti letům vězení a propadnutí veškerého majetku, a to včetně bytu, ve kterém bydlí bývalý předseda slovenské vlády Robert Fico.

Změnu potvrdila i série článků Jána Kuciaka, na jejímž základě byl kdysi nedotknutelný Kočner v roce 2018 obviněn z vyhýbání se placení daní a dalších daňových podvodů. Proto je v současnosti ve vazbě, kde čeká na soud.

Když Ján Kuciak vydal články o Kočnerových finančních podvodech na zpravodajském webu Aktuality.sk, „kontroverzní podnikatel“ mu 5. září 2017 zavolal a vyhrožoval. Po telefonu mu doslova řekl, že bude na něj a jeho rodinu sbírat špínu, kterou pak zveřejní.

Ján si výhružný telefonní hovor nahrál a po poradě se svým editorem nahlásil Kočnera na policii. Ta nicméně případ zametla pod koberec s tím, že Kočnerova slova žádnou hrozbu nepředstavují.

„Jano o Kočnerovi moc nemluvil,“ tvrdí jeho otec Jozef Kuciak. „Že mu Kočner vyhrožoval, jsem zjistil až od svého souseda, který žije naproti přes řeku. Tou dobou jsem vůbec netušil, o čem to soused mluví. Přesné znění nahrávky a její tón jsem slyšel až později. Kromě toho, že Kočner zmínil, že na nás bude hledat špínu, tam nic moc nebylo. A toho [hledání špíny] jsme se nebáli.“

Peter Tóth publikuje na vlastním portálu ďateľ.sk, zdroj: www.datel.sk

Dám jim lekci, pisálkům

Pro Jána Kuciaka byly články o Kočnerovi jen dalšími z mnoha kauz, jež publikoval na webu Aktuality.sk. Pro Kočnera se však tyto články proměnily v posedlost Kuciakem a novináři, kteří o něm psali kriticky.

Z těchto důvodů si Marián Kočner najal bývalého důstojníka Slovenské informační služby (SIS) Petera Tótha, aby sbíral kompromitující materiály na novináře, s nimiž měl Kočner problémy. Tóth se měl zaměřit zejména na detaily z jejich soukromých životů, například jestli užívají drogy nebo konzumují nadměrné množství alkoholu.

Pochybného podnikatele ke špehování motivovala obsedantní představa, že musí těmto arogantním a nezdvořilým novinářům udělit lekci. Chtěl proto vytvořit jakousi informační platformu, kde se všechny údajné prohřešky a pikantérie ze soukromého života novinářů budou shromažďovat. Doufal, že taková zveřejnění poukážou na pokrytectví jejich investigativních článků.

Podle advokáta rodiny zavražděné Jánovy snoubenky měl však někdejší agent SIS podstatně zlověstnější úkol:

„Fotili ho normálně během dne, třeba když čekal na autobus. Proto si myslím, že vysvětlení, že měli sbírat kompromitující informace, není příliš věrohodné. Mám za to, že monitorovali každodenní rutinu Jána Kuciaka, a to kvůli vraždě.“

Fotografie ze sledování nedávno zveřejnila italská televizní stanice RAI 1.

Kočner byl zatčen nedlouho po vraždě na základě obvinění z finančních podvodů, které s vraždou přímo nesouvisely. V současnosti je ve vazební věznici.

Chobotnice

Kočner ale rozhodně není jedinou postavou, která v souvislosti s vyšetřováním vraždy vzbuzuje zvídavé otázky.

Jakmile se slovenská společnost dozvěděla o násilné smrti Jána a Martiny, reakcí byla naštvanost a pobouření. Lidé vyšli do ulic, demonstrovali proti vládě a požadovali, aby okamžitě podnikla kroky k zajištění nezávislého vyšetřování. Nikdo nechápal, že na Slovensku mohl být zavražděn mladý novinář a jeho snoubenka, navíc tak chladnokrevným způsobem.

Bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar, zdroj: Wikipedia

Protože veřejnosti chyběly informace, slovenská média, politici a vysocí státní zaměstnanci vyrukovali s vlastními interpretacemi zločinu. Tehdejší slovenský policejní prezident Tibor Gašpar naznačoval, že mladý pár byl zavražděn dvěma narkomany, zatímco dnes už bývalý premiér Robert Fico prohlásil, že vražda byla součástí zosnovaného plánu na vládní převrat.

Mnozí novináři tou dobou ale již správně tušili, že šlo o chladnokrevnou vraždu související s Jánovou investigativní prací. Nebylo však zřejmé, která z kauz nakonec stála Jána a Martinu život, poněvadž pracoval na mnoha výbušných a potenciálně nebezpečných případech.

V době vraždy Ján například spolupracoval s investigace.cz a OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) na vazbách mocné italské mafie ’Ndranghety se  slovenským premiérem Robertem Ficem. Ficova asistentka a svého času nejvyšší státní poradkyně byla v minulosti obchodní partnerkou Antonina Vadaly, italského podnikatele, kterého italští vyšetřovatelé obvinili z mezinárodního pašování drog pro kalábrijskou mafii ’Ndranghetu. Ján zjišťoval, zda byl Vadalà namočen v podvodech se zemědělskými dotacemi.

Ján Kuciak a náš poslední nedokončený článek…

Fico a Vadalà se podle italských vyšetřovatelů znají. V roce 2012 italská policie během odposlechů v rámci protimafiánské operace zaznamenala i telefonní hovor mezi Ficem a Vadalou.

Fico se ale každopádně zná s Kočnerem. Oba muži spolu totiž sousedili v luxusním bytovém komplexu Bonaparte v Bratislavě. Fico si svůj byt dokonce přímo pronajímá od obchodního partnera Kočnera – výše zmíněného daňového podvodníka Ladislava Bašternáka.

Kokainoví kovbojové

Podivné chování policie

Další osobou, která se zná jak s Kočnerem, tak s Ficem, je bývalý šéf protikorupční jednotky NAKA Róbert Krajmer. Podle zjištění Aktualit.sk Krajmerova manželka pracovala pro vlivné slovenské podnikatele Norberta Bödöra a Zoroslava Kolára. Kolárovo jméno se objevuje na takzvaných mafiánských seznamech, které unikly z prostředí slovenské policie.

Miroslav Bödör, otec Norberta, na Slovensku vybudoval jednu z největších soukromých bezpečnostních agentur Bonul. Ministři za stranu SMER-SD agentuře udělili neobvykle velký objem státních zakázek, Fico se pak rád účastnil jejích večírků, a to v roli prominentního hosta přednášejícího projev.

Krajmerovo chování ostatně vyvolává mnoho otázek. Byl totiž jedním z policistů, kteří se v Jánově a Martinině domě ve Velké Mače objevil jen pár hodin po nalezení těl.  Přitom k tomu neměl žádný oficiální důvod.

Televizní stanice JOJ natočila, jak vystupuje z auta a jde k domu. To okamžitě vyvolalo spoustu otázek typu: Co tady tento vysoce postavený policista, o kterém navíc Ján psal, dělá?

Róbert Krajmer vstupuje na pozemek zavražděného páru, zdroj: TV JOJ reportáž

Policejní prezident na tiskové konferenci nejprve popřel, že by Krajmer na místě činu byl. Televize JOJ ale zveřejnila záběry, na kterých Krajmer překračuje policejní pásku a jde na dvůr domu, kde byli Ján a Martina zavražděni. Na to policie přispěchala s vysvětlením, že Krajmer sice byl na místě činu, ale důvod k tomu údajně měl:  pracoval prý na stejných kauzách jako Ján Kuciak. Jak ale Krajmer věděl, co za kauzy Ján řešil, už policie nikdy nevysvětlila.

Krajmer sice na funkci šéfa protikorupční jednotky NAKA rezignoval, avšak odešel na slovenské ministerstvo vnitra, které opustil teprve rok po vraždě.

Krajmer ale nebyl jediným policistou, který se vzhledem k vraždě objevil v podezřelých souvislostech. Když vyšetřovatelé začali studovat záznamy o tom, zda si někdo neprověřoval jméno Ján Kuciak v policejních databázích, zjistili, že pár měsíců před vraždou se to skutečně stalo. Policejní databáze uchovávají důležité informace jako například adresu trvalého pobytu nebo SPZ auta.

Policista, jenž toto ověřování prováděl, se poté přiznal, že rešerši dělal na pokyn policejního prezidenta Tibora Gašpara. Toho Gašpara, jenž jako možný motiv vrahů Jána a Martiny v médiích naznačoval, že šlo o dílo feťáků. Po velkých demonstracích veřejnosti požadujících jeho odchod musel post policejního prezidenta nakonec opustit.

Rok po vraždě tak čekají čtyři lidé v různých slovenských věznicích na soud. Právník Roman Kvasnica věří, že budou odsouzeni. Prokurátoři dnes obvinili Kočnera, a to z objednávky vraždy Jána Kuciaka. Zatím ale nevíme nic o tom, že by se policie zabývala i dalšími Kočnerovými partnery: Ficem, Krajmerem nebo Ficovým vztahem k Vadalovi – podnikateli napojenému na italskou mafii ’Ndranghetu.

Podle Zlaty Kušnírové, matky zavražděné Martiny Kušnírové, ale toto obvinění Kočnera nestačí. „Nemyslím si, že to stačí. Jsem tomu sice ráda a doufám, že dostane doživotí, které si zaslouží, ale nemyslím si, že v tom byl úplně sám.“

 

Autorka článku: Pavla Holcová
Autor úvodní grafiky: Edin Pašović (OCCRP)

Tento text si můžete číst díky podpoře Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.