Peter Tóth u soudu

Ve slovenském Pezinku začal třetí den hlavního líčení s obviněnými z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. První svědek dnešního líčení Peter Tóth uvedl, že Kočner a Zsuzsová „zosnovali a objednali vraždu Jána Kuciaka“.

Tóth během více než osmihodinového výslechu vypověděl, že Kočner usiloval o své propuštění přes někdejšího premiéra a současného předsedy vládní strany SMER Roberta Fica. To se mu však nepovedlo. Dopomoci mu k tomu měl soudce ústavního soudu Mojmír Mamojka. Ten nařčení odmítá.

Dění u soudu na místě sleduje redaktorka investigace.cz Eva Kubániová.

Třetí den líčení začne výpovědí bývalého novináře a exšéfa Slovenské informační služby Petra Tótha. Ten měl pro Kočnera zavražděného novináře sledovat.

Zoltán Andruskó, odsouzený za úkladnou vraždu na 15 let vězení, označil včera za objednavatelku vraždy Alenu Zsuzsovou a případ spojil také s Marianem Kočnerem. Z podílu na vraždy usvědčil také Miroslava Marčeka, jenž se k vraždě v pondělí přiznal, a Tomáše Szabóa.

Shrnutí včerejšího dění u soudu si můžete přečíst zde:

Kauza Kuciak, den 2: „Zprostředkoval jsem vraždu Kuciaka na Kočnerův pokyn,“ vypověděl Andruskó

Soudkyně včera zároveň oznámila, že hlavní líčení neskončí do parlamentních voleb na Slovensku (29. února 2020). Soud by se měl protáhnout do března.


Sledujeme online:


20:00: Hlavní líčení přerušila soudkyně do pondělí 20. ledna v 9:00. Jednání proběhne opět tři dny za sebou. Soud plánuje vyslechnout další svědky včetně Norberta Bödöra.

Děkujeme Vám za Vaši přízeň, průběhu líčení s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové se budeme věnovat i následující týden.


19:15: Dučák přiznal, že ho v minulosti kontaktoval Ján Kuciak. „Já jsem ho velmi rychle přerušil. Ptal se mě na otázky k Technopolu, kterým jsem já nerozuměl,“ dodal Dučák s tím, že si posléze zablokoval Kuciakovo číslo.

O Tóthovi pak řekl, že si ho v minulosti vážil, ale dnes o jeho morálníh kvalitách pochybuje.


18:57: Vypovídá Jozef Dučák: „Přihlásil jsem se na výslech dobrovolně, chtěl jsem vysvětlit okolnosti kolem Mercedesu, který jsem mu půjčil. Stálo před domem paní Zsuzsové, chtěl jsem vysvětlit, jak se tam to auto dostalo.“ Dučák tvrdní, že auto půjčil Kočnerovi pro produkci jeho relace Na pranieri.

Kočner si měl u Durčáka také odložit krabici. Poté dostal Durčák pokyn, že si krabici od něho někdo vyzvedne. Touto osobou byla Zsuzsová. Podle Tótha obsahovala krabice 200 tisíc eur, které měly sloužit jako úplatek.


18:30: Skončil více než osmihodinový výslech svědka Tótha. Jako poslední dnes bude vypovídat Jozef Dučák. Dučák je v současnosti obviněný v kauze Technopol servis. S Kočnerem se zná 30 let.

18:23: Kočner poukázal na to, že mu přijde podezřelé, že Tóth den před svou výpovědí u policie vyměnil mobil, neměl v něm zprávy se Zsuzsovou a že skartoval většinu zmiňovaných motáků od Kočnera. „Proč nepřinesl originál telefon se zprávami s paní Zsuzsovou? Proč mluví o komunikaci s ní a neumí předložit žádný důkaz? Kromě jednoho screenshotu,“ oponoval výpovědi Tótha.

17:06: Místopředseda hnutí Za ľudi Juraj Šeliga vyzval ústavního soudce Mojmíra Mamojku k okamžité rezignaci na post ústavního soudce, a to ve světle výpovědi Petra Tótha. Informoval o tom Denník N. Tóth před soudem uvedl, že Mamojkovým prostřednictvím se Kočner pokoušel dostat z vazby.

Mojmír Mamojka u slovenského ústavního soudu působí od konce roku 2017. Předtím působil jako poslanec za SMER. V roce 2011 jako děkan Fakulty práva Vysoké školy Danubius čelil obvinění, že umožnil nestandardní získání právnického doktorátu jednomu z předních politiků ČSSD Michalu Haškovi.


17:03: Vzhledem k pokročilé hodině už soud vyslechne po Petru Tóthovi pouze svědka Jozefa Dučáka. Soudkyně se následně zeptala Tótha, zda se i o jiných novinářích vyjadřoval tak ostře jako o Kuciakovi. Podle Tótha ano, ale ne tak často.

17:00: Výslech Petra Tótha probíhá už od devíti hodin ráno. Soud proto přesunul výslech dalších svědků Kriaka a Mlynarčika na středu 22. 1. v jednu hodinu odpoledne.

16:30: Soudce Mojmír Mamojka popřel Tóthova slova o tom, že se u něho Kočner pokoušel vyjednat svoje propuštění z vazby. Informoval o tom Denník N. Soudce ústavního soudu tvrdí, že se s Petrem Tóthem nikdy nesetkal.

16:22: Když Marian Kočner viděl v něčem velký problém, označil to podle Tótha jako „ku*va problém,“ takto se vyjádřil také o jednom z článků Jána Kuciaka či o činnosti prokurátora Maroše Žilinky. Kuciakův článek ke kauze Donovaly vyvolal trestní stíhání Mariana Kočnera

15:55: Tóth dále vypověděl, že se Kočner přes nitranského oligarchu Bödöra pokoušel poslat vzkaz tehdy uřádujícímu premiérovi Robertu Ficovi. Ten pak měl pověřit soudce Mamojku propuštěním Kočnera z vazby. „Šel jsem za (Mamojkou) do Veľkého Bielu, odevzdal jsem mu obálku, kde bylo gros té ústavní stížnosti. Pozdravil jsem ho od pana Kočnera, on se ještě zeptal, jestli je to podané, což jsem mu potvrdil,“ dodal Tóth.

Když byla ústavní stížnost neúspěšná, ptal se Kočner v motáku, „proč Mamojka selhal“ a proč to RF, tedy Robert Fico, nevyřešil.


15:45: Tóth uvedl, že Michal T., který v Kočnerových motácích figuroval jako osoba, která by mohla Kočnerovi pomoci na svobodu, má být Michal Truban – předseda Specializovaného trestního soudu v Pezinku, tedy místa, kde se probíhající líčení koná. Dcera Michala Trubana sedí v jednací síni jako soudem stanovená náhradní advokátka Mariana Kočnera.

15:40: Peter Tóth před soudcem vypověděl, že nitranský oligarcha Bödör měl informace o vyšetřování Kočnera z prostředí slovenské Národní kriminální agentury (NAKA). Tóth se dokonce Bödörovi osobně svěřil, že z vraždy podezíra právě Kočnera. „Když byl takový debil, měl se postarat i o ty dva (na mysli měl zřejmě údajné vykonavatele vraždy Szábóa s Marčekem, pozn. red.),“ reagoval prý Bödör.

15:25: „Umí být přátelský, dobromyslný, ale také velmi hrubý. Někdy prosazuje svoje zájmy širokými a ostrými lokty. Vždy jsem to bral jako kolorit jeho povahy,“ charakterizoval Tóth obžalovaného Kočnera na dotaz právníka Lipšice.

„Čas od času mě požádal, abych mu zpracoval nějakou informaci, tiskovou zprávu. Když se (bývalý šéfprokurátor) Trnka dostal do sporu s bývalou premiérkou Ivetou Radičovou, tak mě Kočner požádal, abych pro Trnku zpracoval tiskovou zprávu,“ upřesnil Tóth další podrobnosti o spolupráci s Kočnerem.


15:23: „Pro mě byl zlomový den 27. září 2018 a následující den, kdy jsem se na základě chování paní Zsuzsové a Mariana Kočnera přesvědčil o tom, že jsou zapletení do vraždy Jána Kuciaka. Pro mě je lidský život posvátný (…), sám mám tři děti a vím, jaká prožívám muka, když se jim něco špatného stane,“ odpověděl Tóth na Lipšicovu otázku, proč se rozhodl vypovídat.

15:20: Sledování novinářů nebyl cíl, nýbrž prostředek, jak cíle dosáhnout. Kočner ale diskreditační projekt vůči novinářům podle Tótha dále rozvinout nemohl, protože byl vzat do vazby. „Mnozí z novinářů, kteří byli předmětem sledování, psali negativně o Marianu Kočnerovi nebo se negativně vyjadřovali o osobách, na kterých měl zájem, či o politicích, se kterými měl dobré vztahy. Vůči těmto novinářům pociťoval nevoli.“

15:08: Soudkyně se Petra Tótha zeptala, jak se dozvěděl o vraždě Jána Kuciaka. „V den, kdy to bylo zveřejněno v médiích. Hned ráno, když jsem si to přečetl, jsem obžalovanému (Kočnerovi) napsal zprávu prostřednictvím Threemy, že doufám, že to, co se objevilo v médiích, jde mimo nás,“ odpověděl svědek Tóth.

14:44: Peter Tóth následně připustil, že Jána Kuciaka jednou vyfotil na autobusové zastávce. Fotografii měl následně předat Kriakovi.

Fotografie Jána Kuciaka ze sledování, zdroj: OCCRP

14:37: Tóthovi položil několik otázek Marian Kočner, dlouholetí přátelé si navzájem vykali. Ptal se ho mimo jiné, zda odpovídal na Kočnerovy motáky z vězení. Ptal se ho také, kdo je „Fero“ a „Ivo“, které v motácích zmiňoval. Tóth tvrdí, že neví. Slovenský Denník N spekuluje, že tato odpověď nemusí být pravdivá, jelikož zmiňovaný Fero pracoval dříve pro Slovenskou informační službu, jejíž ředitelem Peter Tóth býval. Ivo je pak zřejmě majitel stanice TA3 Ivan Kmotrík.

14:34: Tóth odmítl předchozí tvrzení Zoltána Andrusóa, že se spolu oba muži osobně setkali. „Jméno Zoltán Andruskó znám jen z médií,“ uvedl Tóth.

14:33: Náklady na projekt „Na pranieri“, který měl diskreditovat novináře, činily odhadem 140 tisíc eur, polovinu z toho měl zaplatit Norbert Bödör, druhou pak Kočner.


14:20: Tóth také vypověděl, že když po vraždě Kuciaka nařídil Kočner sledování prokurátora Čižnára, spolu s Kriakem už z pozorování vycouvali.

14:17: Kočnerův advokát Para se Tótha zeptal, zda Kočner ke sledování novinářů zadával konkrétní instrukce. Tóth odpověděl, že instrukce nebyly specifické a záležely na konkrétním pohybu novinářů a byly spíše obecné. Krátce před vraždou Kuciaka v únoru 2018 však Kočner nařídil pozastavit sledování novinářů. Když se pak veřejnost o vraždě dozvěděla, sledování se utlumilo, stále více novinářů totiž mělo ochranku. Dalším Kočnerovým požadavkem bylo „rozpracovat“ advokáta Lipšice.

13:32: Po zasedání slovenské vlády nedorazil na tiskovou konferenci premiér Peter Pellegrini. Podle slovenského Denníku N se tak jako lídr kandidátky vládní strany SMER vyhnul otázkám novinářů na vztah mezi Kočnerem a Ficem. O něm hovořil v úterý před soudem Zoltán Andruskó.

13:27: K soudu dorazil údajný šéf Tóthova sledovacího týmu Miroslav Kriak. Před výpovědí u soudu odmítl odpovídat na dotazy novinářů.

12:13: Slovenský exprezident a předseda strany Za ľudí Andrej Kiska zveřejnil na svém facebookovém účtu otevřený dopis adresovaný předsedovi vládní strany SMER Robertu Ficovi. „Vejdeš do dějin jako člověk, který umožnil zlu ovládnout naší zemi, po 12 let svého vládnutí jsi měl možnost ho zastavit,“ píše Kiska expremiéru Ficovi. Zdůraznil, že odsouzený Zoltán Andruskó u soudu zmínil Ficovo jméno a jméno exministra vnitra Roberta Kaliňáka. „Zlo ovládlo i tebe, šíříš ho všude okolo,“ vzkázal Ficovi. Kdyby v době svého úřadování Fico konal, mohl být podle Kisky Kuciak i Kušnírová ještě naživu.

https://www.facebook.com/AndrejKiska/posts/2654885294632232?__tn__=K-R


12:00: Tóth hovoří o speciální šperkovnici, která měla sloužit jako odposlouchávací zařízení pro Kočnera. Hodinky mu nestačily, protože chtěl mít k dispozici také obrazový záznam. Když se šperkovnice rozbila, dal ji Kočner Tóthovi opravit. Nechal si v ní i paměťovou kartu. „Na SD kartě měl nahrané určité intimnosti s určitou dámou, kterou nebudu jmenovat, je to nepodstatné.“ Tóth si proto myslel, že Kočner zařízení využíval k natáčení sexuálních praktik.

Kočner se při zmínce o nahrané souloži začal usmívat.


11:40: O Jánu Kuciakovi se prý Kočner vyjadřoval s despektem a nenávistí v hlase. Kočner si myslel, že Kuciaka proti Kočnerovi navedli jiní.

11:37: Soudkyni také zajímalo, kdo byl na seznamu novinářů, na které měl Tóth shánět kompromitující materiály prostřednictvím sledování. „Byl tam Ján Kuciak. Byli tam novináři, kteří měli v minulosti něco společného s politikem Danielem Lipšicem. Byla tam Moniká Tódová, Matúš Burčík, Štefan Hríb, Eugen Korda.“

11:31: „Nikdy jsem nepředpokládal, že by byl Kočner schopný zajít tak daleko. Zřejmě mě zkoušel, jestli se mnou může v takových věcech počítat a asi zjistil, že ne,“ uvedl ve svém svědectví Tóth. Kočner ho měl prý rád také proto, že z něj Tóth „netahal peníze“.

11:15: Tóth potvrdil, že vyšetřovatelům předal kromě modelu telefonu iPhone Bentley také tašky s věcmi, mezi kterými byl stříbrný iPhone. „Když jsem si potvrdil, že je Marian Kočner zapletený do této vraždy, řekl jsem si, že jakákoliv stopa musí být předána k náležitému přezkoumání,“ vysvětlil Tóth svou motivaci pro spolupráci s úřady.

10:50: Když před začátkem svého svědectví přišel Peter Tóth k rodinám pozůstalých, sdělil jim, že „kdyby věděl, co se stane, neudělal by to“. Uvedli to příbuzní obětí. Tóth před začátkem svědectví přišel k lavici poškozených a krátce hovořil s pozůstalými. Soudkyně ho posléze napomenula.

10:30: „Nemám pochybnosti o tom, že tito dva lidé spolu zosnovali a objednali vraždu Jána Kuciaka,” vypověděl Tóth.

10:20: V souvislosti se sběrem podpisů na založení strany Cieľ měl dostat Tóth kontakt na tehdejšího ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Když však podpisy koncem roku 2018 na ministerstvo donesli, Kaliňák prostřednictvím kontaktu Tótha upozornil, že je tam „strašně mnoho falešných podpisů a že k založení strany nemůže dojít.“

10:15: „Marian Kočner mi říkal, že má jednu takovou Maďarku, však víš, tu, co mi vybírá podpisy.“ Původně prý Tóth, nevěděl, že jde o Zsuzsovou. V roce 2016 však měl Tóthovi říct, že tuto ženu finančně podporuje a podporuje i její dceru a že ‚tato osoba na sociálních sítích ovlivňuje vlivné muže, především politiky'“.

10:10: „Marian Kočner tvrdil, že je vůči němu Ján Kuciak zaujatý,“ zopakoval Tóth. Kočnerovi prý měl tendenci důvěřovat.

10:05: Kočner dal Tóthovi na sledování novinářů „třicet nebo čtyřicet tisíc euro“. Prvním ze sledovaných měl být slovenský novinář a moderátor Štefan Hríb. Koncem října se pak Kočner rozhodl i pro sledování Kuciaka. „Já jsem zpravidla slovenská média nečetl, z toho důvodu jsem produkci pana Kuciaka neznal. Je to škoda, on byl jednou z mála výjimek na slovenské žurnalistické scéně. O to jsem se přesvědčil, bohužel, až po jeho smrti,“ uvedl před soudem Tóth.

9:55: Na financování sledování novinářů se měl kromě Kočnera podílet také Norbert Bödör, bývalý zápasník a syn oligarchy spjatého s vládní stranou SMER. Ten je taktéž příbuzným policejního exprezidenta Tibora Gašpara.

9:50: Kočner podle Tótha zjistil, že stranu Cieľ si už chtěl založit někdo jiný, když tato skupina neuspěla, rozhodl se jí Kočner využít. Tváří strany se měl stát právě Peter Tóth. Tóth vypověděl, že současně s myšlenkou o vzniku strany začal Kočner mluvit také o projektu Na pranieri (Na pranýři). „Začal mi povídat o tom, že by chtěl vytvořit portál, fanpage Pranier nebo Na pranieri a chtěl by tam kritizovat práci novinářů.“ Platforma měla být pro Kočnera odrazovým můstkem do politiky.

9:45: Jako první stanul před soudem exšéf slovenské civilní kontrarozvědky Peter Tóth. Bývalý novinář před vraždou sledoval novináře Kuciaka a materiály následně předal Kočnerovi. Tóth vypověděl, že se s Kočnerem zná od roku 1995 a k jejich seznámení došlo v souvislosti s kauzou únosu syna bývalého slovenského prezidenta Kováče.

Autor článku: investigace.cz, Marek Martinovský, Eva Kubániová
Autor fotografie: Branislav Wáclav / Aktuality.sk