Severní Makedonie: Útěk před spravedlností

Bývalý šéf tajných služeb Severní Makedonie Sašo Mijalkov zmizel několik dní před vynesením soudního rozsudku v kauze rozsáhlých nezákonných odposlechů, ve které mu hrozil trest ztráty svobody.  Mijalkov je rovněž vyšetřován kvůli zatajení obrovského majetku i možnému mučení představitelů opozice. V roce 2018 zmizel podobným způsobem jeho bratranec Nikola Gruevski, někdejší premiér Severní Makedonie. 

Úřady v Makedonii v pondělí potvrdily, že vydaly národní zatykač na bývalého šéfa tajné policie Saša Mijalkova poté, co ho policie v neděli večer marně hledala na několika místech v hlavním městě Skopje z důvodu soudem nařízeného domácího vězení. Očekává se, že úřady vydají také mezinárodní zatykač.

Soudní příkaz k jeho domácímu zadržení přišel v neděli, necelý týden před plánovaným vyhlášením rozsudku týkajícího se případu  masivních nezákonných odposlechů, kde Mijalkov figuruje jako hlavní podezřelý a obžalovaný. Verdikt v případu, ve kterém byl Mijalkov postaven před soud spolu s dalšími 11 bývalými státními a policejními úředníky, se očekává v pátek 26. 2. 2021.

Pátrání po někdejším šéfovi tajné policie bylo zatím marné. Policie ho v neděli nenašla ani v jeho domě ve Skopje, ani v hotelu Marriott, který často navštěvoval, a kde ho média v neděli odpoledne naposledy viděla na veřejnosti. Prohledávání vozidel opouštějících hlavní město rovněž nepřineslo žádné výsledky.

Mijalkov stál v čele tajné policie v letech 2006 až 2015 a je obviněn z organizování masivního a nelegálního odposlechu stovek lidí během období autoritářské vlády jeho bratrance, tehdejšího premiéra Nikoly Gruevského, který uprchl ze země před více než dvěma lety. 

Gruevski osobně nařídil tajným službám dvacet tisíc nelegálních odposlechů. Jeho cílem bylo monitorovat opoziční politiky, zástupce občanské společnosti nebo nepohodlné novináře.

Po odhalení odposlechů ve Skopje vypukly masové demonstrace a řada ministrů Gruevského vlády odstoupila. Gruevski nakonec podal demisi až po uzavření tzv. pržinské dohody, kterou pomohla sjednat Evropská unie. Po jeho odstoupení bylo zahájeno několik vyšetřování týkajících se korupce, zneužití moci, volebních podvodů nebo už zmíněných odposlechů. 

V posledních letech byl Mijalkov několikrát uvězněn nebo pobýval v domácím vězení. Makedonská justice se obávala jeho útěku, neboť je podezřelý i v jiných souvislostech, které vyšly najevo po odhalení masového nezákonného odposlechu. Mijalkova se mimo jiné týká i  skandál spojený s Prahou. V českém hlavním městě proinvestoval v době svého mocenského postavení přes 50 milionů korun v nemovitostech, ačkoliv není jasné, kde k takovým penězům přišel. V Česku má Mijalkov nejen rozsáhlé investice, ale i trvalý pobyt. 

Jeho náhlé zmizení těsně před verdiktem silně připomíná osud jeho bratrance Gruevského, který po útěku z vězení v roce 2018 následně získal azyl v Maďarsku.

Předseda vlády a sociálně demokratický vůdce Zoran Zaev v pondělí veřejně prohlásil, že je zklamán zprávami o Mijalkovově zmizení a stále doufá, že ho úřady najdou.

„První věcí je, aby byl nalezen, a pokud bude usvědčen, aby si odpykal trest. Očekávám zprávy o tom, co se děje, a plné vyšetření,“ řekl Zaev.

Bývalá vládnoucí a nyní opoziční strana VMRO DPMNE, kterou dříve vedl Gruevski, v pondělí vyzvala vládu k rezignaci kvůli skandálním informacím o tom, že Mijalkov nemohl uniknout bez pomoci vlády.

Opoziční strana obvinila Zaevskeho kabinet, že údajně vymyslel politickou dohodu s Mijalkovem, která by umožnila jeho útěk, a to výměnou za jeho pomoc při podkopání současného vedení VMRO DPMNE.

 

Autorka článku: Nina Kodhajová
Autor úvodní fotografie: OCCRP, Tomislav Georgiev