Bývalý makedonský předseda vlády uprchl do Maďarska, chce se vyhnout trestu

Makedonii vládl víc jak deset let mocný triumvirát. Říkalo se mu „rodina“ a patřil k němu i předseda vlády Nikola Gruevski a jeho bratranec a šéf tajných služeb Sašo Mijalkov. Třetím členem byl Mijalkovův svědek ze svatby ministr financí Zoran Stavrevski. Jejich vláda padla po masivních protestech po celé Makedonii až v roce 2016. Rozbuškou protestů se tehdy stal fakt, že Sašo Mijalkov nechal odposlouchávat tisíce lidí, Makedonie má dva miliony obyvatel.

Nikola Gruevski včera uprchl do Maďarska poté, co na něj soud ve Skopje vydal zatykač. Gruevski byl odsouzen za korupci, ale k výkonu dvouletého trestu odnětí svobody nenastoupil. Policie po něm zahájila pátrání, nepodařilo se ho však najít. Dnes Gruevski na svém Facebooku uvedl, že je v Maďarsku.  

„Během uplynulých dní jsem obdržel nespočet výhrůžek smrtí”, uvádí ve svém sdělení. “Jsem nyní v Budapešti a požádal jsem maďarské úřady o politický azyl.” Gruevski také prohlásil, že bude vždy “věřit v Makedonii.”

Gruevski byl odsouzen za to, že v roce 2012, kdy byl premiérem, ovlivnil úředníky, aby mu zaplatili neprůstřelný Mercedes v hodnotě 580 000 euro. Současně je bývalý premiér souzený i za zneužití pravomoci veřejného činitele, volební podvod a další finanční zločiny. Gruevski vedl makedonskou vládu od roku 2006 do roku 2016. V letech 2003-2017 byl předsedou strany Vnitřní makedonská revoluční organizace – Demokratická strany makedonské národní jednoty.

Sašo Mijalkov, jehož osud byl dlouho nerozlučně spojen právě s Nikolou Gruevskim, má na kontě jiný skandál. Ač není jasné, kde k takovým penězům přišel, proinvestoval v Praze v době svého mocenského postavení přes 50 milionů korun v nemovitostech. Tyto investice ale v Makedonii nikdy nepřiznal, byť mu vzhledem k výši proinvestovaných peněz podle makedonských zákonů hrozila směšná pokuta – v přepočtu dvacet tisíc korun. V současné době je Mijalkov vyšetřován i kvůli dalším zločinům jako například praní peněz a úplatkářství.

Autor: OCCRP

Výkup balkánských továren