Makedonský špión rentiérem v Praze

Makedonská policie včera zadržela bývalého šéfa tajných služeb Saša Mijalkova. Společně s dalšími policejními úředníky čelí obvinění z nezákonného odposlechu stovek občanů, včetně autorky tohoto textu Sasky Cvetkovské. Trestní soud v Skopje vydal příkaz k zatčení na základě žádosti speciální prokuratury, aby snížil riziko jeho útěku ze země. Jedním z možných úkrytů mohlo být i Česko, kde má podle našich odhalení nejen trvalý pobyt, ale i tajné investice.

Po odhalení novinářů z investigace.cz a OCCRP přišel Mijalkov v roce 2015 o funkci. Policie podezřívá Mijalkova z řady závažných zločinů, včetně zneužití pravomoci, podvodu, praní špinavých peněz, zločinného spolčení, poškozování věřitelů a mučení. Sašo Mijalkov působil ve své funkci za vlády Nikoly Gruevskiho, který minulý týden uprchnul do Maďarska.

V minulém týdnu informovala média o snaze bývalého předsedy makedonské vlády Nikoly Gruevskiho získat politický azyl v Maďarsku. Gruevski do Maďarska uprchl před nástupem trestu. V Makedonii byl totiž odsouzen ke dvouletému odnětí svobody za zneužití pravomoci veřejného činitele v souvislosti s nákupem luxusního mercedesu za více než 15 milionů korun. Hrozí mu ale i další stíhání a soudní procesy.

Premiérem Makedonie byl Gruevski deset let, od srpna 2006 do ledna 2016, za konzervativní stranu Vnitřní makedonská revoluční organizace – Demokratická strana makedonské národní jednoty (VMRO-DPMNE). Jeho vláda byla politicky bouřlivá. Třikrát se konaly předčasné volby.

Ty z roku 2008 byly poznamenány nepokoji v albánských komunitách. Volbám v roce 2011 předcházelo uzavření první makedonské soukromé televizní stanice A1 TV kvůli kritice Gruevskiho vlády a následné pronásledování novinářů. Po volbách v roce 2014 opozice nařkla Gruevskiho kabinet ze zneužívání státních prostředků pro vlastní kampaň a odmítla uznat výsledky.

Aby toho nebylo málo, v roce 2015 byl odhalen rozsáhlý skandál s nezákonnými odposlechy. Gruevski osobně nařídil tajným službám dvacet tisíc nelegálních odposlechů. Jeho cílem bylo monitorovat politiky, zástupce občanské společnosti nebo nepohodlné novináře, včetně autorky tohoto článku Sasky Cvetkovské.

Ve Skopje tehdy vypukly masové demonstrace a řada ministrů Gruevskiho vlády odstoupila. Gruevski podal demisi až po uzavření tzv. pržinské dohody, kterou pomohla sjednat Evropská unie. Po jeho odstoupení začala řada vyšetřování týkajících se korupce, zneužití moci, volebních podvodů nebo už zmíněných odposlechů. Rozsudek, kvůli kterému Gruevski uprchl z Makedonie, je tak první v řadě dalších soudních procesů, v nichž figuruje nejenom on, ale i řada jeho nejbližších spolupracovníků.

Rodinná tradice

Jedním z nich je Gruevskiho bratranec, někdejší šedá eminence Gruevskiho kabinetu a šéf tajných služeb Sašo Mijalkov. Právě ten ze své funkce řídil nezákonné odposlechy. Mimo to je Mijalkov vyšetřován kvůli zatajení rozsáhlého majetku a možnému mučení představitelů opozice.

V Česku má Mijalkov nejen trvalý pobyt, ale i rozsáhlé investice. Do Česka se Mijalkov dostal už před desítkami let, a to díky vlivnému otci Jordanu Mijalkovi, někdejšímu ministrovi vnitra v první makedonské vládě po rozpadu Jugoslávie. V 80. letech byl totiž Mijalkov starší ředitelem československé pobočky jugoslávské státní firmy Makoteks. Podle některých historiků šil právě tento podnik uniformy sovětských vojáků okupujících Československo. Mijalkovovi tak v Praze trávili hodně času.

V roce 2014 investigace.cz společně s makedonskou novinářkou Saskou Cvetkovskou z organizace Organized Crime and Corruption Reporting (OCCRP) odkryla, že Mijalkov investoval desítky milionů korun do luxusních nemovitostí v Praze.

Podnikatel rozvědčíkem

Podle makedonských zákonů sice mohou veřejní činitelé během výkonu funkce vlastnit firmy a majetek, musí je ale zveřejňovat ve speciální deklaraci. To Mijalkov cíleně obcházel. Ze zákona také vyplývala povinnost pravidelně vykazovat celkové jmění Státní komisi pro prevenci korupce. A také přiznat jakékoli změny v majetku za poslední tři měsíce, pokud by převyšovaly hodnotu dvaceti průměrných platů.

Ve výkazu majetku, který Mijalkov odevzdal, ovšem nefiguruje téměř nic z toho, co vlastní v Praze. Přiznal pouze byt na Starém Městě a podíl v jedné firmě. Novináři z investigace.cz spolu se Saskou Cvetkovskou ale nalezli a zveřejnili důkazy o jeho dalším pražském majetku v celkové hodnotě nejméně padesát milionů korun.

První firmu Mijalkov založil v roce 1993 se svým bratrem. Jmenovala se nejprve Mijalkov s.r.o. a později byla přejmenována na Efficiency s.r.o. Jako oblast podnikání uváděla obchod s nemovitostmi. Od roku 2008 je Mijalkov jejím jediným majitelem. Této firmě patří luxusní byt na pražském Starém Městě. Podle katastru nemovitostí jej koupila v roce 2001 za 360 000 německých marek (tehdy 6 120 000 korun). Efficiency dále vlastní 50 procent v další firmě s nemovitostmi Style Fashion s.r.o.

Další firma, Myrtlanis s.r.o., dříve také patřila Mijalkovovi. Této společnosti patřil pozemek o rozloze 15 tisíc metrů čtverečních na Veleslavíně v odhadované hodnotě kolem 28 milionů korun. Mijalkov firmu včetně pozemků prodal současnému vlastníkovi, panamské firmě Tasiga Corp za 200 000 korun.

Tasigu skrytě ovládá jeden z nejbohatších makedonských podnikatelů Jordan Kamčev, který je zároveň nejlepším přítelem Mijalkova. Během Gruevskiho vlády byly Kamčevovy firmy hlavním příjemcem státních zakázek. A právě v tomto období patřil Kamčev k nejštědřejším donátorům Gruevskiho strany VMRO-DPMNE. Kamčev je nyní vyšetřován spolu s Mijalkovem.

Zatím poslední firma, Service Point MM s.r.o., postavila luxusní byty v Michli pod názvem Michelský mlýn. V roce 2009 firmu velmi výnosně prodali. Mijalkov tak získal 500 000 eur a zůstal majitelem bytové jednotky i členem společenství vlastníků v tomto bytovém objektu. Právě tento byt nefiguruje v jeho výkazu majetku.

Bratři Sparavalovi

Spoluvlastníky firmy Service Point MM byli i bratři Vojislav a Dejan Sparavalovi, dlouholetí obchodní partneři Mijalkova.

Ti jsou v Česku obchodně provázáni s mnoha dalšími firmami a osobnostmi českého hazardu a developerských projektů. Mezi ně patří například král českého hazardu Milutin Perič, majitel sítě kasin CEC Praha a. s. Nebojša Milutinovič nebo majitel společnosti Karlín Port, investor a developer Milorad Miškovič.

Vojislav Sparavalo také pomohl českému zbrojaři Jaroslavu Strnadovi při nákupu továrny na výrobu munice v Makedonii. Letitou blízkost mezi bratry Sparavalovými a Mijalkovem dokazuje i jejich společné bydliště na pražských Petřinách v dobách, kdy v tehdy hlavním československém městě studovali.

Mijalkova i Gruevskiho nakonec paradoxně dohnaly k zodpovědnosti nahrávky jejich osobních diskuzí. V únoru 2016 je opozice nechala zveřejnit. V záznamech rozhovorů Gruevski plánuje nezákonné urychlení stavebních plánů a nákup nemovitostí, jejichž vlastnictví později zamlčel. Gruevski byl obviněn z řady trestných činů, v jednom případě odsouzen, a jak bylo výše řečeno, vyhnul se nástupu do vězení útěkem do Maďarska.

 

Autoři: Pavla Holcová, Saska Cvetkovská

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.