Do resortu na Kapverdách investovaly tisíce lidí včetně Čechů. Peníze se ale nevracejí

Britská developerská společnost The Resort Group nabízela investice do turistických resortů na prosluněných Kapverdských ostrovech. Projektem se nechaly zlákat tisíce lidí z několika evropských zemí. Jenže peníze, které smlouvy investorům garantovaly, přestaly před čtyřmi lety přicházet. Britské úřady proto svým investorům vyplácejí odškodné, ty belgické ovšem v nabízených investicích nevidí žádný problém. V roce 2016 otevřela The Resort Group svou kancelář i v Česku, kde na jejich nabídku kývlo kolem šedesáti českých občanů. 

„Zaručená 7% návratnost z vašeho vkladu plus až 5 týdnů zdarma na slunci každý rok!“ zní lákavý slogan společnosti The Resort Group ohledně privátních investic do turistických resortů na Kapverdách. Souostroví leží západně od Afriky na úrovni Senegalu a Mauritánie. Obdobná nabídka se objevila i na českém webu této společnosti. 

Že s přitažlivou nabídkou nemusí být vše v pořádku, upozornil redakci investigace.cz novinář z belgického investigativního pořadu Pano, spadajícího pod tamní veřejnoprávní VRT. Do kapverdských resortů, jež The Resort Group budovala, totiž podle jejich zjištění investovaly tisíce lidí z několika zemí Evropy. Avšak na jaře roku 2019 se do té doby pravidelné příjmy z investice snížily nebo zcela přestaly chodit. Naši belgičtí kolegové zároveň upozorňují, že The Resort Group tehdy rozeslala svým klientům dopis, který nedodržení závazků vysvětloval Brexitem, nedostatkem bankovních institucí na Kapverdách nebo „regulačními změnami ve Spojeném království“. Od vedení společnosti se novináři posléze dozvěděli, že The Resort Group své investory pravidelně informuje a zároveň nemůže ručit za počínání třetích stran, tedy zprostředkovatelů a finančních poradců, přes které lidé do společnosti mohli investovat. 

Generální ředitel a šéf obchodního rozvoje v Evropě Pierre-Philippe Möller, který zodpovídá i za českou pobočku společnosti The Resort Group, ale celou věc vidí jinak. „Slyšel jsem, že u některých plateb dochází ke zpoždění, pokud však nejsou vyplaceny nyní, částka se akumuluje a bude vyplacena později,“ vysvětlil investigaci.cz. Podle zdroje blízkého developerské firmě ale obavy investorů nejsou neoprávněné a belgickým novinářů řekl: „Chci se omluvit všem, kteří investovali – nejen na belgickém trhu, ale všem, kdo v The Resort Group věřili.“ 

Návrh resortu White Sands. Zdroj: vrt.be

Velkolepé plány

Jednou z těch, kdo věřili, je i bývalá belgická tenistka Els Callens, která se v roce 2017 rozhodla podobně jako téměř tři sta jejích krajanů investovat do obrovského luxusního resortu White Sands („Bílé písky“). Právě ona nechala novináře z Pano nahlédnout do dokumentů vztahujících se k jejímu finančnímu vkladu. V písemnostech se hovoří o „zaručených“ výnosech, dokonce ještě větších v průběhu samotné výstavby resortu. „Znamenalo by to 12 % ročně z mé investice, dokud nebude hotel hotový, pak 7 % po dobu tří let a 5 % po dobu dalších pěti let,“ vysvětlila Callens novinářům, kteří rovněž zjistili, že spolu s ostatními Belgičany do resortu investovala v přepočtu kolem 1,4 miliardy korun. 

Jenže při pohledu na satelitní snímky je zřejmé, že stavba resortu sice začala, ale na pozemcích nedaleko pobřeží se nacházejí jen kostry několika budov. Podle kapverdské vlády byla výstavba zastavena už v roce 2017, protože The Resort Group nedostála dohodě, že bude projekt hotový do roku 2016. Britská firma průtahy v dokončení připisuje koronavirové pandemii. Ta ale vypukla až v roce 2020. Konstrukce resortu se zastavila, avšak developeři přesto nabízeli investice i nadále.

The Resort Group již na jednom z kapverdských ostrovů jménem Sal postavila tři resorty. Čtvrtý, zmíněný White Sands, měl vzniknout na sousedním ostrově Boa Vista a nabízet 835 ubytovacích jednotek. Skupina The Resort Group údajně uzavřela s kapverdskou vládou dohody o pěti dalších střediscích na Boa Vista. „Byl to obrovský projekt,“ popsal našim belgickým kolegům záměr jeden z investorů. 

Rozestavený resort White Sands. Zdroj: The Resort Group

Nedodržené závazky a vyhýbáni se daním

Otazníky kolem The Resort Group se začaly množit již v roce 2016, kdy BBC popsala, jak společnost nabízí investice skrze penzijní fondy. Investoři měli ukládat své peníze do penzijních fondů, které měli následně investovat právě do výstavby resortů. Ve Velké Británii v té době proběhla reforma penzijních fondů, jež se svým majitelům staly dostupnější. Toho využily i dvě poradenské firmy, které patřily The Resort Group, aby pod záminkou nezávazné konzultace tlačily klienty k investicím na Kapverdách. Některé investice byly přitom velmi riskantní. The Resort Group novinářům z BBC poděkovala za jejich práci a ujistila je, že se záležitostí bude zabývat. „Všechny investice do Resort Group PLC jsou bezpečné a všichni naši investoři dostávají zaplaceno v termínu,“ zněla oficiální odpověď společnosti.

Britská vládní organizace The Financial Services Compensation Scheme (FSCS) odškodňující osoby, které investovaly do společností, které zkrachovaly nebo z jiných důvodů nejsou schopné plnit své závazky, totiž belgickým novinářům sdělila, že „od roku 2014 obdržela více než 3 000 pohledávek od klientů, kteří do The Resort Group investovali“. FSCS tak investorům, co skrze penzijní fond vložili do The Resort Group své finance, vyplatila do začátku letošního roku v přepočtu více než 1,5 miliardy korun. 

Naopak belgická vláda činnost britských developerů jako chybnou či podvodnou nevyhodnotila. Ačkoli tamní Economische Inspectie (Hospodářská inspekce) v roce 2022 obdržela deset stížností od šesti osob na neúspěšné investice do resortu White Sands, inspekce konstatovala, že nenašla důkazy žádných „klamavých obchodních praktik“. Redakci Pano tato instituce nyní informovala, že celou věc znovu prošetřuje. 

„Belgie byla novým trhem, i když se společnost obracela i na investory z východní Evropy,“ vysvětlil Pano zdroj, který si přál zůstat anonymní. „Vějička systému ale zůstala stejná: vysoké výnosy jak pro investory, tak pro prodávající.“

Další z otazníků ohledně The Resort Group se týká daní. Podle informací belgických novinářů se v roce 2014 firma rozhodla založit na Gibraltaru společnost WPT (Worldwide Paradise Travel). Zmíněný zdroj blízký The Resort Group novinářům vysvětlil její účel – daňová optimalizace. The Resort Group do WPT údajně přelévala zisky z již existujících resortů na ostrově Sal, čímž uměle snižovala výnosy deklarované na Kapverdách, a tím pádem platila nižší daně. Podle gibraltarského obchodního rejstříku tak v roce 2021 společnost WPT vlastnila kapitál ve výši 40,5 milionu eur. Ředitelem WPT je dodnes Rob Jarrett, jinak generální ředitel společnosti The Resort Group. 

Facebooková stránka The Resort Group v češtině.

Vzhůru do Česka

Jak už bylo řečeno, jednou z východoevropských zemí, kde britská developerská firma rozhodila sítě, bylo i Česko. Podle šéfa obchodního rozvoje The Resort Group v Evropě Pierra-Philippa Möllera do projektu White Sands investovalo zhruba 60 Čechů. The Resort Group otevřela svou pražskou kancelář v roce 2016 v sídle kapverdského honorárního konzulátu. Slavnostního otevření se mimo jiné účastnil i honorární konzul atlantských ostrovů v Česku Vladimír Trkal. Na náš dotaz, zda úřad developery v Česku podporoval, Trkal odpověděl, že „honorární konzulát Kapverdské republiky v Praze se žádné činnosti, která by se dala nazvat podporou činnosti společnosti Resort Group, nezúčastnil“. 

Donedávna měla The Resort Group i facebookovou stránku, kde v češtině nabízela investice do resortu a publikovala videa a fotografie z probíhající výstavby. Poslední propagační příspěvek ale pocházel z roku 2019 a stránka už není dostupná. Möller to vysvětluje tím, že na její provoz pražská pobočka momentálně nemá prostředky. „Poté, co jsme na konci roku 2020 museli kvůli covidu pražskou pobočku The Resort Group uzavřít, ji nyní znovu budujeme,“ dodal. 

Co se týče nedodržení smluvních závazků ze strany The Resort Group, šéf obchodního rozvoje Pierre-Philippe Möller investigaci.cz sdělil, že v Belgii sice zaregistroval negativní odezvu vůči svému zaměstnavateli, je ale přesvědčen, že jakmile se stavební práce na resortu White Sands obnoví, všechno bude zase v pořádku. Koronavirová pandemie podle něj nezastavila jen výstavbu nového resortu, ale i činnost těch již existujících. Celý hotelový byznys se tak z pandemie teprve vzpamatovává. Ohledně problémů ve Velké Británii považuje Möller propojení s The Resort Group za nešťastné, podle jeho informací se celý problém týká penzijních fondů. Zda jsou čeští investoři s britskou developerskou firmou spokojeni, se nám prozatím nepodařilo zjistit. 

 

Autorka textu: Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková