#zesvěta: Tunel jako z akčňáku

Co mají společného vykopaný tunel v Černé Hoře, zablokované ruské vlaky, vloupání do Buckinghamského paláce a otevření Pandořiny skříňky plné dat z Microsoftu? Na jednu stranu nic, na stranu druhou je přesto něco spojuje, neboť si o nich přečtete v dnešním #zesvěta. Takže vzhůru do temného podzemního tunelu, mezi znehybněné vlaky na hranicích Evropské unie a samozřejmě i za uniklými daty, které se nikdy neměly dostat na veřejnost.

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi.  Audioverze článků z oblíbené rubriky #zesvěta odebírejte zde.

#1 Železná opona trochu jinak

V blízkosti ukrajinsko-polských, slovenských a maďarských hranic stojí od loňského února, kdy Rusko zahájilo válečnou agresi vůči Ukrajině, stovky prázdných ruských i běloruských nákladních vagónů. Hlavním důvodem jejich znehybnění není jen válka, ale i rozdíl v železničních tratích mezi evropskými a postsovětskými zeměmi. Zatímco Rusko a Ukrajina používají tzv. širokorozchodné koleje, coby dědictví po Sovětském svazu, na území EU vlaky jezdí jen po těch s nižším rozchodem, přesněji řečeno užších. Kdykoli tak přijíždí vlak z Ukrajiny do EU, zboží se musí přeložit na vagóny s evropskou normou rozchodu kol. Prázdné železniční soupravy by se za normální situace vrátily zpět do Ukrajiny. Jenže od loňského února situace normální není. Z důvodů válečného konfliktu proto nákladní vagony trčí na místě a blokují koleje, čímž omezují průjezdnost a zpomalují ukrajinský obchod po železnici s EU. Některé z těchto vlaků se i tak vrátily zpátky do Ruska, především pak z Polska a Maďarska.

Více o znehybněných vagónech se dočtete na webu VSquare.org.

#2 V hlavní roli tunel

Černohorská policie zahájila vyšetřování případu, v němž hraje důležitou roli podzemní tunel spojující jeden bytový dům se soudním skladem, kde se nacházely policií zabavené drogy a další důkazy doličné. Proč byl tunel vykopán, si lze domyslet, byť ze skladu nebylo nic odcizeno. Podle ministra vnitra Filipa Adžiće byl byt, odkud podzemní tunel vycházel, pronajat před několika měsíci: „Šlo o dobře naplánovanou a organizovanou akci, která byla připravována několik měsíců a připomíná akční filmy.” Vyšetřování pokračuje, a proto nezbývá než čekat, co muži zákona o záhadném tunelu a jeho kopáčích ještě objeví. Jedna věc je přesto už dnes jistá, podle všeho se nejedná o tunel ze školního areálu jako ve filmu Fakjů pane učiteli, to by si režiséři tohoto německého snímku mohli nárokovat autorská práva.

Více o tajuplném tunelu a vyšetřování se dočtete na stránkách AP News.

#3 Kaskadér Daniela Craiga

Vloupat se do Buckinghamského paláce není tak jednoduché jako třeba vyvěsit červené trenýrky na Pražském hradě. Své o tom ví od sobotního rána jistý muž, zadržený právě u sídla Karla III. v okamžiku, kdy se snažil proniknout do královských stájí (Royal Mew). Ty sousedí se zahradou samotného paláce a mimo jiné je v nich odstaven i kočár pro osm koní, dodnes používaný královskou rodinou. Úmysl pětadvacetiletého muže je prozatím nejasný, přesto byl obviněn z neoprávněného vniknutí na cizí pozemek. Snad se jednalo o agenta 007, kterého místní úřady kvůli maskování nepoznali. Ať už šlo o Daniela Craiga, nebo obyčejného občana, tak jako tak si prozatím posedí ve vazbě. 

Více informací o rádoby Jamesi Bondovi se dočtete na stránkách New York Post.

#4 Pandořina skříňka informací z Microsoftu

Microsoftu se podařila výjimečné věc, když omylem zveřejnili 37 terabajtů soukromých dat. Konkrétně šlo až o tři roky stará data včetně záloh osobních počítačů zaměstnanců Microsoftu, hesla ke službám Microsoftu, tajné klíče a více než 30 tisíc interních zpráv ze služby Microsoft Teams. Problém nastal s výzkumnou divizí AI a jejím online úložištěm GitHub. Toto úložiště mělo poskytovat pouze přístup k otevřenému zdrojovému kódu a modelům pro rozpoznávání obrazu. Jeho URL adresa ale byla špatně nastavená, a tak se skrz odkaz mohl k interním informacím dostat kdokoli.

Více informací o datovém úniku se dočtete na stránkách Infosecurity Magazine.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz. 


Autorka textu: Kamila Plzáková
Autor úvodní grafiky: investigace.cz