Peruánského experta na praní peněz čeká soud, zákonu unikal dlouhých 14 let

Peruánec Carlos Sein Atachahua pral peníze pro argentinskou zločineckou skupinu. Ta pašovala drogy po celém světě a její vazby vedou i k italské mafii ’Ndrangheta. Atachahua se spravedlnosti dlouho vyhýbal, teď je v domácím vězení v Argentině a čeká ho soud. Podrobnosti o jeho zločinech odhaluje novinářská skupina OCCRP.

Peruánský zločinec byl zatčen už v roce 2020, až teď ho ale čeká soud. Od roku 2006 pral peníze pro argentinské impérium pašeráků drog. Jeho kontakty sahaly z Latinské Ameriky až do Evropy. Organizace, se kterou Atachahua pracoval, měla v průběhu let vyprat až sedm milionů nelegálně získaných dolarů (v roce 2020 to bylo asi 166,7 milionů korun), podle úřadů ale částka může být ve skutečnosti mnohem vyšší.

Argentinští prokurátoři Atachahuu obvinili z praní špinavých peněz, ale nikoli z obchodování s drogami. Přitom se měl podílet i na pašování kokainu z Jižní Ameriky. Na balíčcích s drogou prý byla loga se starověkými peruánskými symboly, odkazujícími na pachatelův původ. Atachahua byl se svými ilegálními operacemi opatrný a chtěl se postupně stát běžným byznysmenem.

Jeho skupina byla napojená na kriminální organizace po celém světě, třeba na pašeráky v Kolumbii. A drogu prodával podle OCCRP také italské ’Ndranghetě. K praní nelegálně získaných peněz argentinští zločinci využívali podle vyšetřovatelů směnárny v Evropě. Hotovost putovala zpátky do Peru. Tyto peníze skupina zločinců následně využila k založení falešných společností nebo skupovala argentinské nemovitosti. Další takto nakoupený majetek byl navázaný také na Atachahuovu rodinu v Peru.

Pašerácká rodina

Dvaapadesátiletý Peruánec prý nevypadal jako zločinec. Přestože byl Atachahua movitý, nedával to moc najevo a choval se velmi obezřetně. Obchodoval hlavně s hotovostí a informace rozděloval mezi své lidi, jimž říkal vždy jen to nejnutnější – daný člověk věděl vždy jen 20 % informací o určité operaci, ne víc, protože to už by bylo riskantní.

Atachahua před úřady tvrdil, že je směnárník nebo obchodník s ojetými auty a využíval i falešná jména, třeba Abraham Levy. Jindy se zase prezentoval titulem z univerzity v Limě. Na svých cestách používal osm různých pasů a občanských průkazů.

Do obchodování s drogami byl zapletený už jeho otec, matka i sestra. Jeho dcera, která žila v Kanadě, dostávala od svých rodičů pravidelně různé dary, jež podle úřadů sloužily jako úkryt majetku nabytého zločineckou činností.

Už v roce 1999 peruánské úřady Atachahuu odsoudily k devíti letům vězení za pašování drog. Za nejasných okolností byl ale propuštěn a následně odjel do Argentiny, kde se usadil. Tam začal prodávat kokain, který posílal přes Uruguay a Brazílii do Evropy. Získal kontakty v Kolumbii, Uruguayi, Itálii nebo v Chile a svůj drogový byznys měl v plánu „korporatizovat“ a přesunout ze slumů na vyšší úroveň.

´Ndrangheta: mocný kalábrijský klan u břehů Vltavy

Balíčky drog na podvozcích aut

Jakmile Atachahuova skupina dostala kokain, jenž podle OCCRP nejspíš pocházel z Bolívie či z Peru, převezla jej přes Jižní Ameriku soukromými auty a komerčními náklaďáky – často společně s dalšími produkty, třeba s banány nebo toaletními potřebami.

Balíčky byly dobře schované v tajných přihrádkách na podvozcích aut. Na zásilkách drog byl prý často peruánský symbol slunce, odkazující na tradici Inků a Atachahuův domorodý původ, uvedl jeho účetní Diego Xavier Guastini.

Aby se pašeráci vyhnuli případným kontrolám, často si záměrně prodlužovali cestu, některé operace proto trvaly i 40 dnů. Než je poslali do Evropy, putovaly dodávky přes Brazílii i další země. Když se tu droga prodala, zisk putoval k Atachahuovi do Jižní Ameriky v příručních zavazadlech jeho lidí, kteří peníze převáželi komerčními lety. Další možností bylo využít směnáren v Itálii.

Důležitou roli v tomto systému často zastával právě Diego Xavier Guastini, účetní peruánského kriminálníka. Ten osobně přejímal hotovost ve Španělsku, pronajal si pak auto a doručil peníze do Chavin Cash, směnárny v Milánu, kterou provozoval Peruánec Héctor Valdivia Chávez. 

Samotné praní peněz probíhalo jednoduchým způsobem: jakmile Peruánci poslali peníze z Milána svým rodinám, Valdivia k nim přidal další částku. Jiný komplic napojený na kriminální síť potom peníze získané prodejem drog vybral v Limě. 

Někdy také pachatelé vozili hotovost do Peru a nezákonné výdělky prali v tamních směnárnách. Peníze často cestovaly po stejných trasách, po jakých předtím putovaly drogy. V Argentině pak Atachahua údajně pral finance přes čtyři společnosti, v nichž zastávala vedoucí pozici třeba jeho žena nebo dcera. Peruánec s penězi vydělanými prodejem drog v Argentině rovněž kupoval garáže a další nemovitosti.

Část výdělku měla být posléze převedená na zlaté mince, skrývané ve falešných trubkách zdí bytu, kde Atachahua ubytoval starší pár. Chtěl tím vytvořit dojem, že jde o obyčejný příbytek. Argentinské úřady při razii ale žádné mince nenašly, informuje OCCRP. 

Atachahuova rodina vkládala špinavě vydělané peníze také do plynárenského průmyslu. V regionu San Martín v Peru založila třeba společnost Inversiones NCN S.A.C., jež prodávala palivo a měla pobočky i na dalších místech. Jako generální ředitelka působila v této společnosti Atachahuova sestra.

Uruguayská policie a kila kokainu

Atachahua se před zákonem dlouho schovával. V roce 2007 dopadly úřady dva jeho pohůnky. Měli u sebe 400 tisíc eur (v roce 2007 to činilo asi 11,5 milionů korun).

V červnu 2012 jel Atachahua se svým účetním Guastinim do Amsterdamu, aby se setkal s lidmi, kteří měli být napojení na ’Ndranghetu, mafiánskou skupinu z Kalábrie.

O pár měsíců později, v listopadu 2012, uruguayská policie odstartovala operaci proti Atachahuovým lidem. Pozatýkala několik lidí, jejichž aktivity podle OCCRP odhalily globální vazby skupiny. Jedním ze zatčených byl totiž i Francesco Pisano, italský překupník pracující pro ’Ndranghetu. Policie zatkla také dva Argentince a dva Uruguayce. Během operace se našlo celkem 276 kilogramů kokainu a 47 kilogramů kokainové pasty.

Atachahua a Guastini sice utekli, ale to, že se setkávali se zatčenými pachateli, doložily videozáznamy.

’Ndrangheta: Kokain od Pusinky už nebude

Uruguayská policie naopak neinformovala své argentinské protějšky o aktivitách Atachahuovy skupiny. Podle OCCRP prý „nedůvěřovali“ argentinské policii, protože s nimi plně nespolupracovala. Vyšetřování Atachahuova případu se táhlo roky, jeho skupina navíc několik svědků zastrašila, aby nešli vypovídat na slyšení, jenž mělo být pro rozřešení případu klíčové. Atachahua tak dál unikal spravedlnosti.

„Jsme rodina.“

Hlavní účetní peruánského zločince, Diego Xavier Guastini, od roku 2018 spolupracoval s argentinskými úřady a prozradil jim informace o operacích zločinecké skupiny i o svém šéfovi.

Atachahua to však vytušil a přizpůsobil tomu svou kriminální činnost. Několik měsíců před svým zatčením nachystal velkou zásilku drog k odeslání do Španělska. A protože nejspíš věděl, že je sledován, pokaždé, když přiletěl do Buenos Aires, jezdil několik hodin okolo letiště, aby zmátl policii, která ho pronásledovala.

Guastini byl v říjnu 2019 zastřelen, stalo se to jen pár dní poté, co poskytl úřadům další informace o Atachahuovi.

Peruánce nakonec přece jen chytli. V říjnu 2020 ho zatkli během akce, do které prý bylo zapojeno až 400 policistů. Ti vtrhli do 25 různých příbytků a podniků přidružených ke zločincovu byznysu. Našli tam miliony v hotovosti v deseti různých měnách, zbraň a 49 mobilních telefonů. Soudce poté obvinil Atachahuu i další členy jeho organizace a nařídil zabavit víc než 30 miliard argentinských pesos (v roce 2020 to bylo něco přes 10,275 miliard korun).

Peruánské úřady prý Atachahuu nevyšetřují a neví nic ani o kriminální činnosti účetního Guastiniho nebo Héctora Valdiviy Cháveze, který provozoval směnárny v Miláně. Podle informací OCCRP nebyl žádný z těchto mužů prošetřován ani v Itálii a Španělsku.

Atachahuova manželka Maribel těsně před jeho zatčením prchla ze země. Byla zatčena v říjnu 2021. Tvrdila, že nikdy nebyla v žádném gangu ani nezákonné organizaci. „Jsme rodina,“ řekla prý soudci.

 

Autor textu: OCCRP; autorka české verze: Mahulena Kopecká
Autor úvodní grafiky: James O’Brien, OCCRP


Tento text vznikl díky podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podporujte naši práci.