Co jsou Paradise Papers

Únik 13,4 milionů důvěrných dokumentů přináší nová odhalení o tom, jak hluboce je systém daňových rájů propojen se světem politiky, osobního bohatství i korporátních gigantů jako Apple, Nike nebo Uber, kteří se vyhýbají daním čím dál sofistikovanějšími účetními operacemi. Nejsou ale jediní: offshorové pavučiny vedou i k americkému ministru Wilburu Rossovi, anglické královně nebo hlavnímu fundraiserovi kanadského premiéra Justina Trudeaua.

Zdrojem uniklých dat jsou dvě offshorové společností: Appleby a Estera. Součástí balíku uniklých informací jsou také data z 19 obchodních rejstříků z míst, které slouží jako neuralgické body globální šedé ekonomiky. Uniklá data stejně jako v případě Panama Papers získaly německé noviny Süddeutsche Zeitung a sdílely je s Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů. To vytvořilo pracovní tým 382 novinářů ze 67 zemí světa. Investigace.cz je opět součástí tohoto týmu.

Příslibem daňových rájů je anonymita – offshoreové servisní společnosti umožňují vznik firem, které je buď obtížné, nebo úplně nemožné spojit s jejich reálnými vlastníky. Zatímco vlastnictví offshoreové společnosti je legální, přidaná hodnota v anonymitě vlastníků přitahuje praní peněz, obchod s drogami, kleptokraty, diktátory i další, kdo chtějí zůstat nespatřeni.

Offshorové firmy, často jen skořápky bez zaměstnanců nebo kanceláří, jsou zároveň používány v komplikovaných strukturách k vyhýbání se placení daní.

Téměř 7 milionů záznamů se týká období od roku 1950 do roku 2016. Záznamy obsahují e-maily, smlouvy a často i bankovní záznamy týkající se 25 tisíc firem spojených s lidmi ve 180 zemích světa.

V protikladu k veřejnému obrazu právní kanceláře Appleby, která se snaží být tou „lepší a čistější“ firmou, ale stojí dokumenty, které poukazují na velmi rizikové klienty z Íránu, Ruska nebo Libye. Další spisy odkazují na kontroly ve firmě – ty vyčítají Appleby nedostatky v prevenci praní špinavých peněz. Kauza se ale ututlala a právní kancelář Appleby byla jen potichu pokutována bermudským regulačním úřadem. Kancelář Appleby na podrobné otázky ICIJ neodpověděla, ale vydala na internetu prohlášení, že firma otázky ICIJ zvážila a je „spokojená s tím, že neexistuje žádný důkaz jakéhokoliv pochybení”.

Společnost prohlásila, že „podléhá rutinním kontrolám a je zavázána dosahovat vysokých standardů vyžadovaných našimi regulátory”.

Hlavní mezinárodní aktéři

Willbur Ross. Zdroj: Wikipedia

Wilbur Ross, ministr obchodu Trumpovy vlády, vlastní přes komplikované kajmanské schéma podíl ve společnosti Navigator Holdings, která od roku 2014 vydělala přes 68 milionů dolarů na zakázkách od ruské společnosti Sibur. Tu spoluvlastní Kirill Šamalov – zeť ruského prezidenta Vladimira Putina.

Královniny investice

Královna Alžběta II.
Foto: Aaron McCracken/Harrisons

Královna Alžběta II. podle dat z právní kanceláře Appleby investovala miliony dolarů do úvěrových a farmaceutických společností. Zatímco královnino osobní dědictví, jímž je Lancasterské vévodství, poskytuje relativně transparentní vhled do jejích investičních aktivit, královna své offshoreové investice nikdy nezveřejnila.

Trudeaův poradce

Dokumenty odhalují, že Stephen Bronfman, poradce a blízký přítel kanadského premiéra Justina Trudeaua, se spojil s dalším kanadským politikem Leo Kolberem a jeho synem. Společně pak potichu přesunuli miliony dolarů do netransparentního kajmanského fondu. Tyto manévry mohly podle expertů ICIJ, kteří prošli více než 3 tisíce souborů popisujících aktivity fondu, sloužit k daňovým únikům v Kanadě, Spojených státech a v Izraeli.

Kolberovi právníci to okomentovali tak, že „žádná z těchto transakcí nebyla uskutečněna za účelem vyhýbání se zdanění“. Stephen Bronfman se k tomu odmítl vyjádřit.

Další prominentní klienti

Dalšími prominenty ze světa politiky a monarchie s offshoreovými vazbami jsou jordánská královna Núr. Ta byla vedena jako majitelka dvou fondů na ostrově Jersey. Dalšími jsou Sama Kutesu, ugandský ministr zahraničí a bývalý prezident Valného shromáždění OSN. Ten si pro správu svého osobního majetku zřídil offshoreový fond na Seychelách. Zato brazilský ministr financí Henrique de Campos Meirellese si na Bermudách zřídil nadaci „pro dobročinné účely”. Evropské politiky zastupuje Antanas Guogu, litevský člen Evropského parlamentu a profesionální pokerový hráč. Ten měl spolu s hazardním králem podíl ve společnosti na ostrově Man. Dalším podnikatelem se zajímavou historií je Wesley Clark, kdysi prezidentský kandidát za demokraty a čtyřhvězdičkový generál v důchodu, který sloužil jako hlavní evropský velitel NATO. Podle dokumentů z Appleby byl ředitelem on-line hazardní firmy s offshoreovými dceřinými společnostmi.

Autoři textu: Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů ICIJ, autorka české verze: Pavla Holcová