Pandora Papers: Třetí a poslední várka dat

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) ve své databázi Offshore Leaks včera zveřejnilo třetí a poslední várku dat z takzvaných Pandora Papers, což je obrovské množství dokumentů uniklých ze čtrnácti právních kanceláří a společností, které zakládají a spravují firmy. Nově zveřejněná data obsahují informace o více než devíti tisících offshorových společností, svěřenských fondů, nadací a o klientech sedmi poskytovatelů offshorových služeb. Mezi českými zákazníky těchto společností lze nalézt podnikatele Radovana Vítka, proděkana pražské medicíny Reného Foltána nebo právníka Tomáše Kindla. 

Sídla sedmi poskytovatelů offshorových služeb se nacházejí po celém světě. Nejvýznamnější společností, z níž data unikla, je však Trident Trust, jedna z vůbec největších společností tohoto zaměření na světě. Z její kanceláře na Britských Panenských ostrovech uniklo něco přes 3,3 milionů záznamů. Majitel společnosti je neznámý, na dotazy novinářů o Trident Trust nikdy neodpověděl. 

Mezi klienty této společnosti patří i český podnikatel Radovan Vítek, jenž přes své offshorové schéma washingtonských a monackých firem koupil dvě vily na jihu Francie. Dalším klientem je český stomatolog a proděkan 1. lékařské fakulty na Univerzitě Karlově René Foltán. Jeho dvě offshorové firmy držely účty u švýcarské banky EFG Bank v Curychu. Jednu z těchto firem vyšetřovala i česká policie v souvislosti s korupcí. 

Mimo českou stopu si Trident Trust ke spravování svých offshorových machinací vybral například současný prezident Gabonu Ali Bongo Ondimba, vládce Kataru Tamím bin Hamad Ál Thání nebo bývalý premiér Haiti Laurent Salvador Lamothe. Firma skrze svou pobočku v Jižní Dakotě rovněž zakládala svěřenské fondy, které ukrývaly jmění v hodnotě více než 23 miliard korun. 

Klientem další ze společností, jejíž uniklá data nyní ICIJ zveřejňuje, byl advokát Tomáš Kindl, syn bývalého děkana plzeňských práv, nechvalně známého skandálem kolem nakupování titulů. Kindl mladší v rozhovoru pro investigaci.cz vysvětlil, že offshore sice vlastnil, ale nikdy nevyužil. 

Do lišty níže můžete zadat klíčová slova (jméno, název firmy) a po kliknutí na „Search“ se otevře nové okno s výsledky vyhledávání. 

Databáze Offshore Leaks momentálně obsahuje informace z projektu Pandora Papers o více než 750 tisících offshorových firem, svěřenských fondů a nadací, jejichž majitelé pocházejí z více než 200 zemí světa. 

Veřejně přístupné jsou názvy společností, nadací a svěřenských fondů, ale i jména jejich konečných vlastníků a dalších osob, jež v těchto subjektech figurují, a také základní informace o jednotlivých entitách – například datum založení konkrétní společnosti. 

Databáze naopak neobsahuje jednotlivé dokumenty, přístup k nim uděluje pouze ICIJ. Dále nebudou zveřejňovány osobní údaje, jako například data narození nebo čísla pasů a jiných dokladů. 

Samotný fakt, že se určité jméno objeví v Pandora Papers, ještě neznamená, že se k němu automaticky vážou relevantní a o nezákonnostech vypovídající dokumenty. U častěji se vyskytujících osob je zároveň nutné ověřit, zda se nejedná o shodu jmen. V Pandora Papers se rovněž vyskytují osoby, jež se samotnými offshorovými firmami nemají nic společného, typicky jsou to právníci a úředníci. 

Na projektu Pandora Papers pracovalo přes 600 novinářů z celého světa, včetně investigace.cz, a zpracovali data o velikosti téměř tří terabajtů, což jsou například více než dva miliony disket. Dvanácti milionům dokumentů uniklých ze čtrnácti právních kanceláří, poskytujících offshorové služby, se před novináři věnovali i technici z ICIJ. Práci všech koordinovalo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů. Název projektu je odvozen od legendární Pandořiny skříňky, ve které bylo uzamčeno všechno zlo, bědy a svízele světa. 

Autoři textu: ICIJ, Zuzana Šotová
Autor úvodní grafiky: ICIJ
Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.