pandora papers

V dokumentech Pandora Papers figuruje i advokátní kancelář Milana Kindla. Toho „proslavil“ především skandál kolem plzeňské právnické fakulty, kde působil ve funkci děkana i proděkana v letech 1995 až 2009. Kindlova kancelář Kindl & Partneři, konkrétně jeho syn a zároveň společník Tomáš, založila roku 2014 společnost Ad Astra Alis Aquilae v americkém státě Delaware, jejímž účelem bylo „vymáhání pohledávek“. Proč delawarský offshore zakládal, vysvětluje Tomáš Kindl v rozhovoru pro investigaci.cz.

Proč jste zakládali offshorovou společnost Ad Astra Alis Aquilae a co dělá?

To vám klidně řeknu. Založili jsme ji proto, že jsme měli v úmyslu ji použít. K tomu nikdy nedošlo. Už jsme ji nechali zrušit. 

Doklady o jejím zrušení jsme v Pandora Papers nenašli. Našli jsme jen to, že naposledy jste za vedení firmy platili v roce 2017, a to 1 600 dolarů. Takže Ad Astra Alis Aquilae už je zrušená?

Ano. Platili jsme jen udržovací poplatky, za daňové poradce, za roční výroční zprávy. Společnost se nikdy nepoužila, ani jednou.

K čemu jste ji chtěli použít?

Měla být použita v rámci určité holdingové struktury, ale nikdy se to nepoužilo.

Dokumenty Pandora Papers říkají, že firma byla založena za účelem vymáhání pohledávek. Jaké pohledávky měla vymáhat?

Při zakládání firmy jsme museli uvést nějaký účel. Neměli jsme úplně rozmyšleno, k čemu bude. Vymáhání pohledávek je jedna z těch takzvaných volných živností, kde se nemusí prokazovat nic pro to, aby tu společnost zapsali. Založilo se to s tím, že až to bude k použití, upraví se to podle skutečného záměru.

  • Ke hvězdám na křídlech orla

Dokumenty Pandora Papers, které unikly z několika zahraničních právních kanceláří, zmiňují i někdejšího děkana (1995 až 2005) a proděkana (2005 až 2009) plzeňských práv Milana Kindla, jeho syna Tomáše a advokátku Nikolu Formanovou. Všichni pracují v chomutovské advokátní kanceláři Kindl & Partneři, otec a syn Kindlovi jsou jejími společníky, Formanová dělá advokátku.

Z dokumentů lze vyčíst, že Tomáš Kindl založil v únoru 2014 společnost Ad Astra Alis Aquilae (Ke hvězdám na křídlech orla) se sídlem v Delaware, státě na východním pobřeží USA. Jako účel firmy je uvedeno „vymáhání pohledávek“.

Bankovní účet měla delawarská firma Ad Astra Alis Aquilae na Kypru. Firmu spravovala švýcarská právní kancelář SFM Corporate Services SA, její nastrčenou ředitelkou byla žena ze Seychel. Podle dokumentů bylo za vedení firmy naposledy zaplaceno v roce 2017, a to 1 600 dolarů. Doklady o likvidaci firmy v dokumentech nejsou.

Tomáš Kindl figuruje v dokumentech jako zakladatel firmy. Ověření kopie jeho pasu provedl Milan Kindl. Zaměstnankyně kanceláře, advokátka Nikola Formanová, vystupuje v dokumentech jako svědkyně.

Takže hledat za Ad Astra Alis Aquilae vymáhání pohledávek je hloupost?

Samozřejmě.

Proč jste nezvolili jinou volnou živnost než vymáhání pohledávek?

Asi to tehdy někomu přišlo jako dobrý nápad, ale přiznám se, že nevím.

Kdo vymyslel název Ad Astra Alis Aquilae – Ke hvězdám na křídlech orla?

To byla nějaká latinská fráze, která se líbila, tak se použila. Protože byla téměř jistota, že nebude obsazená, že se tak žádná firma nejmenuje.

Proč jste tu firmu vlastně zakládali?

Už jsem vám to říkal – v rámci nějaké holdingové struktury jako mateřskou společnost. Ale k tomu nikdy nedošlo.

Jakého konkrétního podnikání se to mělo týkat?

To vám prozradit nemůžu.

Proč ne?

Protože jsme to zakládali pro jednoho našeho klienta. Ten s ohledem na to, jaký se kolem těchto struktur začal dělat průvan, od záměru ustoupil. Proto se to nikdy nepoužilo.

Pandora Papers: O projektu

Průvanem myslíte rok 2015, kdy byly zveřejněny dokumenty Panama Papers a o offshorech se začalo psát?

Ano, klient řekl „to nemám zapotřebí, někde takhle vyběhnout“.

Kdo byl ten váš klient? 

To nemůžu říct, absolutně nemůžu, jsem vázán mlčenlivostí.

Je to politik? 

Ne, vůbec nebyl politicky angažovaný, byl to naprosto soukromý subjekt a není politicky exponovaný do dneška.

A v jakém oboru podniká?

Mohu prozradit, že podniká v IT. Dodávám, že se neuchází ani o veřejné zakázky, má vítr z problémů, které mohou vzniknout, jestliže někdo výběrové řízení napadne. 

Proč chtěl založit offshorovou firmu?

Je to relativně bohatý člověk na relativně malé obci a nechtěl, aby mu sousedi viděli do talíře. Nechtěl, aby to bylo napsáno přímo na něj jako na fyzickou osobu, aby tam byl vidět.

Plán byl, že jeho česká firma bude vlastněná offshorovou firmou z Delaware s nedohledatelným majitelem? 

Přesně tak. Nakonec k tomu ale nedošlo, takže dneska prochází standardně evidencí skutečných majitelů.

V českém rejstříku firem se tedy Ad Astra Alis Aquilae nikdy neobjevila jako majitel?

Ano, nikdy nic nekoupila, žádný podíl, žádné akcie, žádné pohledávky. Nikdy se to nepoužilo. Náš klient si řekl, že by to mohl být větší problém než benefit, protože na struktury tohoto typu se ve společnosti začalo v určité chvíli poměrně negativně nahlížet. Takže od toho, řekněme z PR důvodů, odstoupil.

Řekl si, že znát se k majetku je lepší než být spojovaný s offshorem?

Přesně tak, že je to lepší, než aby byl označený za potenciálního daňového únikáře.

  • Excentrický právník Kindl

Milan Kindl (67) byl ústřední postavou známého skandálu kolem plzeňské právnické fakulty. Vedl ji od 90. let, od roku 1995 byl deset let jejím děkanem, později (2005 až 2009) pak jejím proděkanem.

Plzeňská kauza začala v roce 2009 podezřením z plagiátorství. Jeden z proděkanů fakulty Ivan Tomažič opsal disertační práci, na podvodu se podílel i druhý tehdejší proděkan Milan Kindl, který byl vedoucím jeho práce. Oponenta plagiátorovi dělal děkan Jaroslav Zachariáš. Aby toho nebylo málo, plagiátem byl i oponentův posudek, ten kopíroval článek z časopisu Právní rozhledy. 

Trojice se zpočátku bránila kuriozním způsobem, plagiátorství prý byla past nastražená na kolegu, jenž z fakulty vynášel interní informace.

Skandál s opisováním ale přitáhl k plzeňským právům pozornost akreditační komise, která začala zkoumat kvalitu a podmínky tamního studia. Ukázalo se, že více než čtyři sta lidí v Plzni vystudovalo magisterský obor za méně než čtyři roky, některým rychlostudentům stačily pouhé týdny. Byly mezi nimi významné osoby, třeba primátorka Chomutova Ivana Řápková, děti zavražděného bose podsvětí Monika a Michal Mrázkovi, šéf plzeňské policie Luděk Hosman nebo vyšetřovatelka protikorupční policie Monika Kocourková.

Fakulta nakonec zrušila jen dvanáct diplomů. V roce 2011 figurovala plzeňská práva také ve výroční zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS). Varovala před propojením učitelů z práv s některými představiteli policie, advokacie či státní správy.

Milan Kindl zažaloval tehdejší předsedkyni Akreditační komise Vladimíru Dvořákovou kvůli jejím výrokům o mafiánských a klientelistických sítích kolem plzeňské fakulty. Nakonec však žalobu stáhl.

Právě v době, kdy vrcholila kauza plzeňských práv, podepisoval Milan Kindl svou novou beletristickou knihu Láska za časů StB (příběh tří lidí na malém městě za časů normalizace). Hostem na akci byl i tehdejší předseda poslaneckého klubu Strany zelených a ředitel chomutovské ZOO Přemysl Rabas. Právě on Kindlovi obstarával jeho velkou lásku, živé medvídky mývaly, o nichž pojednávala předchozí Kindlova beletrie s názvem Bod nejistoty, „téměř detektivní příběh o právníkovi z vysoké školy, ve kterém jde o život nejen lidem, ale i mývalům, které advokáti a právníci chovají…“

V 70. a 80. letech pracoval Milan Kindl jako soudce okresního soudu v Chomutově, později byl zástupcem ředitele Ústavu státu a práva Akademie věd a komerčním právníkem. Jeho dlouhá kariéra pedagoga, děkana a proděkana práv v Plzni skončila rezignací po odhalení tamních podvodů. V roce 2013 pak založil v Chomutově advokátní kancelář Kindl & Partneři.

Rodina Kindlových má několik firem, které podnikají v realitách. Tomáš Kindl často zastupuje při vymáhání dluhů věřitele, kteří pronajímají byty a nemovitosti.

Zakládá vaše advokátní kancelář offshory často?

Tohle byl jeden ze dvou případů, kdy jsme to udělali.

A ten druhý případ?

To už asi nebudeme schopni dohledat, zakládali jsme to někdy v roce 2005 nebo 2006. Akcí, kdy dochází k agresivnímu daňovému plánování, se neúčastníme, protože daně nemáme jako hlavní byznys. Pokud jsme zakládali offshore, tak jen za účelem trochu zastřít vlastníka. Nakonec případ firmy, o které jsme mluvili, asi dopadl pro všechny dobře. Náš klient neprochází žádnými „papers“ a na vesnici už si zvykli, že je bohatý.

Když to má takový happy end, nemohl byste nám zprostředkovat s vaším klientem schůzku?

Uvidím ho zítra, zeptám se ho.

Ke schůzce nakonec nedošlo, Tomáš Kindl napsal SMS zprávu: „Říkal, že raději ne.“

Autorka textu: Hana Čápová
Autor úvodní grafiky: ICIJ