pandora papers

V projektu Pandora Papers se objevuje více než 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Jsou mezi nimi bývalý ministr, zločinec, bankéř, lokální politici, zbrojaři, realitní i mediální magnáti i nejbohatší lidé Česka. Na Slovensku jsou čísla mnohem nižší. V dokumentech se vyskytuje přes 40 Slováků a 48 offshorových firem s vazbou na Slovensko. Je mezi nimi zločinec hledaný slovenskou policií, realitní developeři, lidé na sankčním seznamu USA, investoři a velkopodnikatelé.

Projekt Pandora Papers, pojmenovaný po legendární Pandořině skříňce, ve které bylo zamknuto všechno zlo, bědy a svízele světa, je vybudovaný na analýze dvanácti milionů dokumentů uniklých ze čtrnácti právních kanceláří, jež poskytují offshorové služby.

Na projektu pracovalo více než 600 novinářů z celého světa, včetně investigace.cz, a zpracovali data o velikosti téměř tří terabajtů, což je více než dva miliony disket. Jejich práci koordinovalo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ).

Ráno 29. dubna 2009 se nájemníci řady obchodů a kanceláří v londýnské Maddox Street probudili a měli nového domácího: jedenáctiletého chlapce.

Za normálních okolností by tato zpráva nájemníky jistě překvapila. Kromě toho, že ještě ani nedosáhl věku puberty, byl nový domácí Heydar Alijev také synem autoritářského prezidenta Ázerbájdžánu Ilhama Alijeva. S obchodním partnerem prezidentské rodiny tehdy šikovně investovali téměř miliardu korun do prvotřídních londýnských nemovitostí.

Nájemníci z Maddox Street se tuto zprávu ale neměli jak nebo od koho dozvědět. Informace, kdo je jejich novým domácím, se totiž nedala nikde dohledat. Do dneška to ostatně nevěděl ani zbytek světa.

Oficiálně byla novým vlastníkem nemovitostí společnost Mallnick Holdings S. A., založená na Britských Panenských ostrovech. Její skuteční vlastníci zůstali díky anonymitě, kterou Britské Panenské ostrovy svým klientům poskytují, utajeni.

Tato investice je pouze jedním z příkladů velmi pochybného využití anonymních toků peněz, které poskytuje svět offshorového podnikání. Ten zahrnuje právníky, bankéře, daňové poradce a také společnosti na správy a prodeje firem. Ti všichni pomáhají přelévat miliardy dolarů získaných z úplatků, zločinu, vyhýbání se daňové povinnosti nebo z peněz vytunelovaných bank a společností.

Výsledkem je nový pohled do stínové ekonomiky naší planety. Pět let po zveřejnění aféry Panama Papers, jež odhalila, jak právníci z Mossack Fonseca pomáhají mocným unikat spravedlnosti, se potvrzuje, že zneužívání offshorového systému není jen otázka několika bezcharakterních jedinců. 

„Je to taková temná stránka globalizace,“ řekl nám Oliver Bullough, autor knihy Moneyland: Proč podvodníci a zloději vládnou světu a jak si ho vzít zpět.

Bullough dodává, že velké banky, právní firmy a účetní již desítky let budují ruku v ruce s největšími světovými korporacemi systém, který má zjednodušit globální obchod a přitom minimalizovat daně. „Postupem času ale tento systém čím dál častěji využívají kleptokrati a zločinci pro své vlastní účely,“ vysvětluje.

„A tak se stalo, že stejné věci, které chtějí velké korporace, tedy minimální kontrolu, minimální daně, nejlepší ochranu smluv a tak dále, chtějí také kleptokrati,“ dodává Bullough.

Optimalizace, nebo spíš minimalizace korporátních daní sice poškozuje státní rozpočty západního světa, daleko větší dopad má ale na rozpočty takzvaného „globálního Jihu“. Lidé z offshorového byznysu totiž dokáží na přání a za menší poplatek vystavět komplikované finanční struktury, přes které si mohou politici, úředníci a podnikatelé v některých z nejchudších zemí světa tunelovat tamní státní rozpočty a peníze posílat do zahraničí. Jak ukazují dokumenty Pandora Papers, poskytovatelé služeb jsou nad takovými klienty schopní až příliš často přimhouřit oko.

„Je to jako vypustit tygra na ostrov plný slepic,“ vysvětluje Bullough. „Je jasné, že to bude katastrofa.“ 

Dokumenty z projektu Pandora Papers dokládají, že jde o celosvětový problém. Svět offshorů využívá k nákupu luxusních nemovitostí v Malibu a v Londýně jordánský král i lidé na útěku před spravedlností, jako například Andrea Nucera (psali jsme o něm zde) nebo moldavský politik Vladimir Plahotniuc, který se údajně spolupodílel na vytunelování jedné z největších moldavských bank. V uniklých dokumentech se vyskytuje i současný český premiér Andrej Babiš, jenž si přes anonymní offshorovou strukturu koupil nemovitosti ve Francii, a to včetně zámečku Bigaud.

Předpokládá se, že v daňových rájích jsou ukryty biliony dolarů, většinou ze zisků velkých společností. Odhaduje se, že jen kvůli vyhýbání se placení daní přijdou nejchudší země světa ročně o 200 miliard dolarů – což je mnohem více, než kolik dostávají v rámci rozvojové pomoci. 

A zase Ázerbájdžán

Největší balík souborů, celkem přes 3,75 milionu, uniklo ze společnosti Trident Trust Group, která od konce 70. let působí v offshorových rájích včetně Britských Panenských ostrovů, Seychel a Panamy, ale i ve Spojených státech a ve Velké Británii.

Právě tuto firmu na zakládání a správu offshorů využívá rodina a obchodní partneři ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva. Dokumenty ukazují, že společnost Trident Trust pro Alijevovu kliku založila na Britských Panenských ostrovech více než 90 společností – včetně těch, přes které rodina Alijevů uplácela evropské politiky, což naše redakce odhalila v roce 2017. 

Společnost Trident Trust nám na zaslané dotazy stručně odpověděla, že „podléhá regulaci v jurisdikci, ve které působí, a je plně odhodlána dodržovat všechny platné předpisy. Společnost Trident běžně spolupracuje s každým příslušným orgánem, který si vyžádá informace.“

Mezi další advokátní kanceláře, z nichž data unikla, patří panamská Alemán, Cordero, Galindo & Lee, známá jako Alcogal, dále pak kyperská Demetrios A. Demetriades, známá jako DADLAW, Asiaciti Trust, poskytovatel služeb, který se zaměřuje především na asijsko-pacifický region, nebo Alpha Consulting, firma se sídlem na Seychelách v Indickém oceánu.

Z dat projektu Pandora Papers lze také vyčíst další trend: sílící postavení Spojených států jako offshorového ráje. Vzhledem k ústřední roli, kterou Spojené státy hrají v globálním finančním systému, má tato země jedinečnou možnost brzdit rozmach a zneužívání offshorů. Zatímco se federální vláda snaží omezit offshorové podnikání u všech ostatních, samotné státy – například Delaware, Aljaška a Nevada – tento byznys naopak ve velkém rozjíždějí. V posledních letech zákonodárci ve více než tuctu amerických států rozšířili platnost finančního tajemství.

Dokumenty Pandora Papers rovněž obsahují podrobnosti o více než 220 svěřenských fondech založených v poslední době v USA. V desítkách případů klienti opustili tradičnější ráje, jako jsou Britské Panenské ostrovy a Bahamy, ve prospěch USA.

Nejoblíbenější destinací je v tomto směru Jižní Dakota, kde hodnota majetku uloženého ve svěřenských fondech dosáhla za posledních deset let více než 360 miliard dolarů. Státní zákony v Jižní Dakotě totiž umožňují zřizovat tajné trusty, které nemusí státu odvádět ani cent daně z případných výnosů. Na rozdíl od většiny států, které omezují dobu trvání svěřenských fondů na jedno století nebo méně, jsou svěřenské fondy v Jižní Dakotě „věčné“, což znamená, že nemají žádné datum ukončení. Přesněji řečeno mohou neustále vytvářet nezdaněné zisky a předávat je budoucím generacím – teoreticky navždy.

„Vy víte kdo“

V následujících dnech a týdnech přinese investigace.cz celou sérii kauz vycházejících z projektu Pandora Papers. Z dokumentů vyplývá, že největšími uživateli výhod offshorových systémů jsou lidé u moci, jejich rodiny a přátelé.

Tito lidé, v oboru označováni jako „politicky exponované osoby“, mají být pod zvýšeným dohledem a mělo by se prověřovat, jestli jejich peníze nepocházejí například z úplatků. Poskytovatelé offshorových služeb běžně uvádějí, že tyto osoby podrobují zesílené kontrole KYC neboli „poznej svého zákazníka“ („know your customer“).

Celkem se v úniku informací objevuje 35 současných a bývalých hlav států a 400 úředníků z téměř stovky zemí. Mezi těmito jmény jsou kromě Andreje Babiše například i bývalý britský premiér Tony Blair, chilský prezident Sebastián Piñera, keňský prezident Uhuru Kenyatta, černohorský prezident Milo Đukanović nebo gabonský prezident Ali Bongo Ondimba.

Dokumenty dokládají, jak daleko jsou poskytovatelé offshorů ochotní zajít, aby utajili jména svých klientů. Z úniku vyplývá, že panamská firma Alcogal a švýcarský poradce jordánského krále Abdalláha II. tajili jeho identitu i před úřady na Britských Panenských ostrovech. Ve svých e-mailech krále Abdalláha II. označovali pouze pseudonymy „konečný příjemce“ žijící v Jordánsku nebo „vy víte kdo“.

Naděje na dně Pandořiny skříňky

S přibývajícími projekty, které odhalují zneužívání offshorových služeb elitami, si lidé na celém světě stále více uvědomují, že „pro mocné a bohaté platí jedna pravidla a pro všechny ostatní jiná,“ jak to řekl Nicholas Shaxson, spisovatel a popularizátor tématu zneužívání offshorů. „Myslím, že mnoho lidí to hluboce zasáhlo,“ dodal.

Nicholas Shaxson ale vidí i určitou naději. Má za to, že větší informovanost vede víc a víc lidí k tomu, aby se o téma zajímali a vyvíjeli tlak na vytvoření společné politiky, která by celosvětově vedla ke snížení anonymity a odstranění mezer v zákonech.

„Z dlouhodobého hlediska jsem docela optimistický. Ale víte, nedělám si iluze, že to bude snadné. Ani si nejsem jistý, že nakonec uspějeme,“ říká Nicholas Shaxson.

Autor textu: OCCRP
Autor úvodní grafiky: ICIJ

Text vznikl za finanční podpory Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.