Pandora Papers: Další lidé z veřejného prostoru

Proděkan 1. lékařské fakulty a známý zubař René Foltán. Zastupitel Brna-střed zvolený za ANO a podnikatel ve zdravotnictví Martin Drdla. Někdejší místopředseda Nezávislých občanů Prahy 5 a developer Gustav Šimáček. Bývalý místopředseda ODS na Praze 14 Daniel Janota. Pedagog CEVRO Institutu a majitel společnosti Valian Enterprise, která zakládá offshory, Jakub Maur. To jsou další lidé z veřejného prostoru, jejichž offshorové podnikání prozrazují dokumenty Pandora Papers.

Spolužák šéfa ČEZu

„Pošlete mi to na e-mail, jdu teď na operační sál,“ říká do telefonu v pražské Všeobecné fakultní nemocnici René Foltán, proděkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy pro zubní lékařství.

Dokumenty Pandora Papers o Foltánovi prozrazují, že si v průběhu roku 2008 nechal založit dvě offshorové firmy, Frang Finance Ltd a Belmont Bellville Services Inc. Obě na Britských Panenských ostrovech, s nastrčenými řediteli a se stejným účelem – držení bankovních účtů u švýcarské banky EFG Bank v Curychu. 

René Foltán. Zdroj: facevision.cz

První z nich, Frang Finance, zanikla v roce 2016 a Pandora Papers o ní neposkytují žádné podrobnější informace. Belmont Bellville Services zanikla o rok později. Víme o ní ještě to, že ji v roce 2016 vyšetřoval finanční úřad Britských Panenských ostrovů. Důvod tohoto vyšetřování ale z Pandora Papers zřejmý není. Z dokumentů ale vyplývá, že právní firma, která oba offshory zakládala, o Belmont Bellville Services komunikovala se svou kyperskou pobočkou. Je proto možné, že tato firma podnikala na Kypru nebo přes něj.

Na následné e-mailové otázky (proč držel bankovní účty prostřednictvím offshorových firem, zda tyto firmy vyvíjely nějakou činnost kromě toho, že držely bankovní účty, a proč jednu vyšetřoval finanční úřad Britských Panenských ostrovů) odpověděl René Foltán sice rychle, ale dost neurčitě. 

Napsal: „Historicky jsem zahraniční firmy měl, byly využívány jako SPV (Special Purpose Vehicle, subjekt zvláštního určení, pozn. red.) k legitimním činnostem a transakcím. Vzhledem k velkému časovému odstupu jsem schopen identifikovat jednu (Belmont Bellville Services), o nějakém jejím šetření nevím. Druhou Vámi zmiňovanou společnost se pokusím ověřit.“

V dalším mailu pak Foltán dodává, že „koncem 90. let pracoval jako lékař ve Švýcarsku a ve Velké Británii a účty ve Švýcarsku používal především k investicím do akcií a fondů“, a také to, že „smyslem SPV byla nižší daňová zátěž“.

Belmont Bellville Services se v českých médiích objevila už loni na jaře. Server iDNES.cz o ní tehdy psal v souvislosti s vyváděním peněz z polostátního energetického gigantu ČEZ. Kriminalisté vyšetřovali téměř dvoumiliardovou zakázku na stavbu meziskladu vyhořelého paliva z Jaderné elektrárny Temelín z doby, kdy ČEZ vedl Martin Roman. Toho podezírali, že si v souvislosti s tendrem nechal slíbit úplatek asi 155 milionů korun. 

Kriminalisté se při vyšetřování dostali také ke společnosti Belmont Bellville Services z Britských Panenských ostrovů, jejímž majitelem byl právě René Foltán, bývalý spolužák a přítel Martina Romana. Zjistili, že na švýcarské konto Foltánovy společnosti přišlo přes 18 milionů korun od lichtenštejnské firmy UBIE, která vlastnila společnost CEEI, jež v roce 2008 získala od ČEZu zakázku na stavbu meziskladu vyhořelého paliva. Foltán nebyl schopný policii přesvědčivě vysvětlit, za co peníze dostal. Kriminalisté případ nakonec odložili a nikdo nebyl obviněn.

Zdravotnické tajnosti

Dalším jménem z dokumentů Pandora Papers je Martin Drdla. Jeho osobní stránky, které si založil v roce 2018, kdy se stal zastupitelem městské části Brno-střed, začínají sloganem: „Aby bylo Brno nejlepším místem pro život!“ Dále se tam dozvíme, že od roku 2014 do roku 2020 byl členem hnutí ANO, teď je nestraník, který se v posledních letech živí zdravotnictvím: „Prošel zdravotnickými distribučními společnostmi a lékárnami, a to jako zaměstnanec i jako majitel.“ Nyní vlastní malou zubní praxi a stomatochirurgii Šikovní zubaři.

A právě Drdlova zdravotnického podnikání, konkrétně společnosti MeaVita, se týkají dokumenty Pandora Papers. Zmíněná společnost ukončila svou činnost v roce 2019 a podle někdejších webových stránek chtěla především distribuovat přístroj Coag-Sense, jenž měří hustotu krve a používá se především pro pacienty, kteří dostávají přípravky na její ředění.

Český rejstřík firem vztah Martina Drdly a firmy MeaVita neprozrazuje, nikdy v něm nefiguroval ani jako její společník nebo statutární zástupce. Rejstřík zmiňuje pouze to, že firmu MeaVita v letech 2012 až 2015 vlastnila seychelská firma Medexim Ag a pak (2015 až 2019) kyperská Tegora Trading Ltd. 

Dokumenty Pandora Papers ale prozrazují, že seychelskou firmu Medexim založil v roce 2011 právě Drdla, jejím menšinovým vlastníkem se stal Drdlův partner v podnikání Lukáš Neustupa. Předmětem podnikání byl podle dokumentů „nákup a prodej lékařského vybavení“. Neustupa svůj podíl v roce 2015 převedl na Břetislava Strnada. A ve stejném roce MeaVita mění majitele, stává se jím kyperský offshore Tegora Trading. Jeho konečnými vlastníky jsou znovu Martin Drdla a Břetislav Strnad.

Zdroj: drdla.eu

Martina Drdlu se investigaci.cz sice podařilo kontaktovat, na otázky ohledně svých offshorů ale neodpověděl, poněvadž, jak nám sdělil, je delší dobu mimo republiku. 

„Nezískávali jsme žádné veřejné zakázky, žádné dotace,“ reaguje Drdlův obchodní partner, spolumajitel offshorů na Seychelách a Kypru, Břetislav Strnad. „A Martin Drdla je komunální politik, není nijak významný.“

O tom, proč měla MeaVita skryté vlastníky, Strnad mluvit nechce. Je ale ochotný „obecně“ nastínit, k čemu se skrytí může majitelům firem, podnikajícím ve zdravotnictví, hodit. „Těch důvodů může být víc,“ říká. Například to, že někdo v tomto oboru nejdříve fungoval jako zaměstnanec, a pak v něm začne podnikat – podle Strnada se tak vyhne výhradám předchozího zaměstnavatele, že mu zcizil nějaké know-how. Skryté vlastnictví může podle něj usnadnit i vztahy s jinými firmami. „Jednou jste pro ně konkurence, a jindy je potřebujete, když od nich něco nakupujete,“ říká. Mít dvě firmy a jednu schovat za offshore také umožní prodávat totéž zboží za různé ceny. „Nebo se dostanete k nějakému zajímavému zboží, ale nechcete ukazovat, že jste za ním vy,“ popisuje Strnad.

V případě firmy MeaVita ale „zajímavé zboží“ nakonec selhalo. Firmě se sice podařilo dohodnout s americkým partnerem zajímavé ceny na nákup samotného přístroje, spotřební materiál nutný pro jeho provoz byl ale nakonec tak drahý, že přístroj přestal být žádaný. „Nepovedlo se to,“ uzavírá Strnad. „Prodalo se to několika praktikům, pak jsme ztratili konkurenční výhodu, kterou jsme měli.“

Komunální politici

„To vám nepovím, to netuším,“ odpovídá Gustav Šimáček na dotaz, proč českou firmu Lappen Development, jejímž je jediným jednatelem, vlastní od roku 2013 firma Gladium Development S.A. se sídlem v Seychelské republice. Námitku, že taková nevědomost je zvláštní, když je zároveň i majoritním vlastníkem seychelské Gladium Development, nechá Šimáček bez odpovědi a zavěsí telefon.

Z Pandora Papers lze vyčíst, že Gladium Development založil Gustav Šimáček se dvěma společníky před devíti lety a s 11 podíly z celkem 20 je jejím majoritním vlastníkem. Podle dokumentů spočívá účel firmy v „držení podílů v jiných českých firmách“ a zdrojem jejích příjmů jsou „soukromé příjmy konečných vlastníků“. Doklady pak vypovídají o tom, že Gladium Development je pořád aktivní, neboť za její vedení bylo zaplaceno i v roce 2021.

O české firmě Lappen lze naopak dohledat, že byla investorem trojice obytných domů v Radlicích. Gustava Šimáčka si média všimla v roce 2010, kdy se jako dvojka na kandidátce Nezávislých občanů Prahy chtěl dostat do vedení Prahy 5. Novináři tehdy Nezávislé občany popisovali jako „novou stranu se starými lidmi“, protože hnutí prezentovali lidé s vazbami na dlouholetého a problematického starostu Prahy 5 za ODS Milana Jančíka. Například firma Gustava Šimáčka měla od Jančíkem vedené městské části koupit pod cenou část Ženských domovů, kde jsou dnes nejen byty, ale i kanceláře a obchodní prostory.

Před třemi lety přilákal Šimáček pozornost médií znovu, tehdy šlo o nevydařenou dotační výzvu na sociální byty, kritizovanou odborníky i Evropskou unií. Podmínky výzvy byly nastavené tak, že přilákaly spekulanty – stačilo totiž, když tři lidé založili spolek a slíbili, že byty budou pět let pronajímat lidem v nouzi. Spolek Domov pomoci sv. Medarda, jehož předsedou byl právě Gustav Šimáček, více než 5 milionů dotačních peněz investoval do komfortní vily s bazénem.

Pandora Papers: O projektu

Pandora Papers rovněž zmiňují někdejšího místopředsedu ODS na Praze 14 Daniela Janotu. Ten spolu s manželkou Janou založil v roce 2016 na Seychelách firmu Comlinet Invest SA, o rok později se stali i jejími konečnými vlastníky. V Česku tato seychelská firma vlastní společnost Home Universe, jejímiž jednateli jsou právě manželé Janotovi. Do roku 2016, než se majitelem Home Universe stala seychelská firma, byli Janotovi také jejími společníky. Co firma Home Universe dělá, je ale těžké zjistit, nemá své webové stránky a žádný kontakt na ni není k dohledání.

Beze stopy zmizel z politiky i Daniel Janota. „Dlouho u nás nic nedělá, jeho aktivita skončila někdy před volbami 2018,“ říká současný předseda oblastního sdružení ODS na Praze 14 Ondřej Martan. „Nevím, jestli je vůbec ještě ve straně.“ Právě v roce 2018 byl Janota obviněn (spolu se známou pražskou postavou Janem Kočkou) z rozsáhlého krácení daní, podle policie měly jeho firmy vystavovat fiktivní faktury.

Zakladatel offshorů

Dokumenty Pandora Papers zmiňují také advokáta a pedagoga soukromé vysoké školy CEVRO Institut Jakuba Maura. Jeho česká firma Valian Enterprise vlastní seychelskou firmu Valian Consult.

Maurova česká Valian Enterprise ale především pomáhá jiným se založením a vedením offshorových firem. Na jejích stránkách se dočteme, že offshore společnosti mohou sloužit k „anonymitě vlastnictví a s ní spojené ochraně majetku a vlastnictví“ a také ke „zvýšení prestiže podnikání“. „Offshorovou destinací je i Velká Británie, i Spojené státy mají offshorové možnosti,“ vysvětluje Maur. „Pro někoho může být zajímavé, když má mateřskou firmu v Anglii.“

Naopak služby, které slouží k daňové optimalizaci, Maurova firma neposkytuje. „Mezinárodní daňové plánování se hodí spíše pro korporace, těm se to vyplatí, a takové klienty nemáme, dělají to pro ně velké auditorské firmy,“ říká Maur.

Podle Pandora Papers byl klientem Valian Enterprise například výše zmíněný Gustav Šimáček, Maurova firma se starala o vedení jeho seychelské Gladium Development. Valian Enterprise spravovala i seychelskou Comlinet Invest zmiňovaného Daniela Janoty.

Klientů má Valian Enterprise podle Maura desítky ročně. „Většinou jde o lidi ze showbyznysu nebo jinak veřejně známé,“ říká Maur. „Nechtějí, aby bylo na první pohled vidět, co vlastní.“ Poptávka po offshorových službách se podle Jakuba Maura ale v poslední době snižuje.

Autorky textu: Hana Čápová, Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková 

Text vznikl za finanční podpory Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.