Pandora Papers: Radovan Vítek

Radovan Vítek, realitní magnát a jeden z nejbohatších Čechů, použil na nákup nemovitostí ve Francii téměř totožné offshorové schéma jako premiér Andrej Babiš. Ani on nám účel komplikovaného schématu nevysvětlil.

Radovan Vítek a Andrej Babiš byli v roce 2009 klienti téže francouzské právní kanceláře (DB Legal Artwell), oba si objednali stejnou službu – založení řetězce offshorových firem, přes které si nakoupili honosná sídla na jihu Francie.

Dokládá to jeden z e-mailů v databázi Pandora Papers, tedy souboru uniklých dokumentů ze čtrnácti právních kanceláří a zpřístupněných investigaci.cz Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů (ICIJ). Francouzská právní kancelář DB Legal Artwell v něm urguje své panamské kolegy, aby zaslali slíbené dokumenty.

Emailová komunikace. Zdroj: Pandora Papers

„Ještě jsme neobdrželi zakládací dokumenty firem pro pana Babiše a pana Vítka. Můžete nám prosím zaslat sledovací čísla dopisů, abychom se mohli podívat, kde se nacházejí?“ Píše na konci srpna 2009 asistentka Frederica Bartha, zakladatele francouzské právní kanceláře DB Legal Artwell, v e-mailu do panamské právní kanceláře Alcogal, která se specializuje na zakládání firem v Karibiku.

Na to zaměstnankyně Alcogalu promptně odepisuje, že „dokumenty pro firmy Justsay Holding LLC, Mandragora Holding LLC, Axiom Holding LLC, Elypse Holding LLC a Blakey Finance Ltd (…) vám budou doručeny dnes.“ O půl hodiny později se tak opravdu stalo.

Právní kancelář Alcogal navíc svým klientům dala i možnost výběru jména jejich nových offshorových firem. Zatímco Radovan Vítek si vybral Elypse Holding, Mandragora Holding, Justsay Holding a Axiom Holding, Andrej Babiš zvolil názvy, které všechny začínaly na B – Blakey Finance, Boyne Holding a Bigaud.

Nebyly to ale jen právní kanceláře DB Legal Artwell a Alcogal, co Radovana Vítka a Andreje Babiše spojovalo. Ve firmách mají stejného nastrčeného ředitele Edgarda E. Díaze. Firmy byly založeny ve stejnou dobu i za stejným účelem, a to – jak stojí v zakládacích dokumentech firem – na „investice do realit“. Schéma společností také v obou případech obsahuje firmu ve Washingtonu a Monaku, které nakupují nemovitosti na jihu Francie. V Monaku navíc společnosti uvádějí stejnou adresu.

Monaco Business Centre, sídlo firem. Foto: Zuzana Šotová

Mougins, kde Andrej Babiš přes své schéma nakoupil šestnáct nemovitostí včetně zámečku Bigaud, je vzdušnou čarou přibližně 200 kilometrů od míst, kde si své luxusní nemovitosti nakoupil Radovan Vítek. Bez zajímavosti není ani Babišova zmínka o „realitní kanceláři“, když na dotazy novinářů po uveřejnění svého příběhu z Pandora Papers odpovídal, že složitá transakce přes offshorové schéma na nákup nemovitostí ve francouzském Mougins „bylo [to] doporučení realitní kanceláře. Doporučila to koupit přes advokáta.“

Německý analytik Christopher Trautvetter z organizace Netzwerk Steuergerechtigkeit, který se dlouhodobě využíváním offshorových struktur věnuje, vysvětluje: „Celá struktura rozhodně nevypadá jako běžná obchodní transakce, ve smyslu toho, jak by postupoval běžný občan. Z pohledu anonymity to ale jako běžně používaná struktura vypadá. V paralelním světě anonymích firem a tajnůstkářských jurisdikcí vidíme podobné struktury a metody běžně, a přesně takovýmito schématy po světě putují miliardy dolarů. Jedná se tedy o běžnou součást světového finančního trhu, ale rozhodně to není transakce, kterou používají běžní lidé.“

Radovan Vítek si pro investici do realit také zvolil jih Francie, a to Saumane de Vaucluse, malé město o necelém tisíci obyvatel, kde nakoupil luxusní vilu La Tulliere a k ní přiléhající pozemky včetně tenisového kurtu a bazénu.

Půl hodiny cesty odtud leží na úpatí francouzských Alp malé město Gordes, kde se nachází další Vítkova nemovitost, rezidence s udržovanou zahradou a bazénem, obklopená vysokými stromy kousek od městského centra.

Pandora Papers: V hlavní roli Andrej Babiš

Radovana Vítka a Andreje Babiše ale nespojuje jen záliba v nakupování luxusních nemovitostí v jižní Francii. Radovan Vítek byl jedním z hostů, které Andrej Babiš pozval v roce 2013 na otevření své tamější restaurace Paloma. A byl to právě Andrej Babiš, který už v roli premiéra České republiky navrhoval v roce 2019 výstavbu úřednické čtvrti právě na pozemcích Radovana Vítka.

A byl to pravděpodobně právě Radovan Vítek, kdo měl k francouzské právní kanceláři DB Legal Artwell bližší vazby. Dnes už bývalý zaměstnanec této právní kanceláře, Frederic Barth, pro Radovana Vítka v současnosti pracuje – prodává pro něj luxusní nemovitosti na jihu Francie.

Obě finanční schémata se ale v jedné věci podstatně liší. Zatímco Andrej Babiš k nákupu offshorových firem přidal i společnost založenou a spravovanou na Britských Panenských ostrovech, která by mu nebýt úniku dokumentů z právní kanceláře Alcogal zaručila naprostou anonymitu, schéma Radovana Vítka začíná až ve Washingtonu.

Může to být dáno i tím, že Radovan Vítek už společnost na Britských Panenských ostrovech měl. Mezi složkou dokumentů k podnikání Radovana Vítka se objevuje dokument týkající se správy firmy z Britských Panenských ostrovů. Jde o společnost Trapezium Properties Limited, založenou v březnu 2009. Vítek ale nevlastnil akcie firmy Trapezia přímo, figuroval pouze v roli jejího „protektora“, tedy člověka, který akcie nevlastní, ale ve skutečnosti společnost ovládá, rozhoduje o jejím osudu a případně nakládá s jejím majetkem.

Samotné akcie Trapezia vlastnila panamská nadace Brotherhood Foundation, kterou zakládala právní kancelář Mossack Fonsecca. Únik dat z této kanceláře v roce 2016 byl později zveřejněn během kauzy Panama Papers, kdy vyšlo najevo, že nadaci ke správě akcií využívali i další klienti Mossack Fonsecca.

Radovan Vítek s médii nekomunikuje, jeho telefonní číslo je nedostupné. Oslovili jsme proto s prosbou o komentář Martina Nemečka, generálního ředitele Vítkovy CPI Property Group a jeho dlouholetého spolupracovníka.

Ten se s námi odmítl bavit s odvoláním na skutečnost, že offshorové schéma využíval Radovan Vítek jako fyzická osoba, nikoliv jeho společnost CPI Property Group. „Nečekejte že bych vám k tomu něco říkal – my se k tomu nebudeme vyjadřovat ani když to napíšete, řekl nám do telefonu.

Přímý kontakt na Radovana Vítka nebo schůzku s ním nám pak odmítl poskytnout. „Snad nečekáte, že vám dám kontakt na pana Vítka? Je to nejbohatší člověk v republice… On si teď užívá soukromí a s tiskem nekomunikuje. Já musím končit, zrovna jsem si objednal oběd.

K tomuto textu se váží podkladové dokumenty, které naleznete v Neprůstřelné sekci.

Autoři textu: Hana Čápová, Pavla Holcová, Zuzana Šotová
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková
Text vznikl za finanční podpory Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.